Austriecii vor etatizarea BCR

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 noiembrie 2008

"BCR" ar putea deveni o bancă deţinută, indirect, de către statul austriac

Consiliul Director al "Erste Bank" a convocat, pe 2 decembrie, adunarea generală a acţionarilor pentru aprobarea infuziei de capital de 2,7 miliarde de euro din partea statului austriac, sub formă de certificate de participare la capital, potrivit unui comunicat al băncii. Această infuzie a fost deja aprobată de către consiliul de supraveghere al "Erste Group".

Principalul acţionar al "Băncii Comerciale Române" (BCR) a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că Republica Austria va achiziţiona capital participativ în valoare de 2,7 miliarde euro în schimbul unei dobânzi fixe anuale de 8%, iar tranzacţia se va finaliza până la sfârşitul anului.

În cazul în care acţionarii "Erste" vor aproba infuzia de capital, "Banca Comercială Română" va deveni o bancă deţinută într-o proporţie mică, indirect, de către statul austriac.

Gabriel Necula, broker la SSIF "Prime Transaction", apreciază infuzia de capital din partea statului austriac ca fiind una normală, mai ales că, în această perioadă, "majoritatea băncilor au apelat la infuzii pentru a-şi putea asigura nivelul lichidităţilor şi a capitalurilor proprii". Domnia sa consideră că asemenea măsuri oferă mai multă încredere investitorilor şi, de asemenea, când ele au fost anunţate, au fost înregistrate şi creşteri ale cotaţiilor.

În prezent, "majoritatea băncilor mari primesc astfel de infuzii pentru a depăşi situaţia economică dificilă de pe plan internaţional, cu un pic de ajutor din partea statului", opinează domnul Necula.

Analistul de la SSIF "Prime Transaction", ne-a explicat că, în ţara noastră, lucrurile la BCR vor evolua în funcţie de interesele grupului Erste, şi, implicit, şi ale statului austriac, însă este posibil ca banii investiţi la noi să fie mai puţini sau mai scumpi. Totuşi, "în cazul "Erste" nu trebuie uitat faptul că obţine venituri importante din Europa Centrală şi de Est", a adăugat domnul Necula.

Nicu Grigoras, broker la "Intercapital Invest", ne-a explicat că "o infuzie de capital măreşte încrederea investitorilor, şi, în condiţiile actuale de piaţă, este un lucru bun atât pentru acţionarii băncii cât şi pentru clienţii săi".

Domnia sa a adăugat că, "în condiţiile în care statul român a vândut "Banca Comercială Română" către Erste Bank, iar acum Austria va participa la capitalul Erste, putem spune că BCR este o bancă deţinută , într-o proporţie mică, indirect, de către statul austriac.

În opinia domnului Grigoraş, atât "Erste Bank" cât şi "Banca Comercială Română" sunt două instituţii financiare solide.

Preşedinţii SIF urmăresc cu atenţia infuzia de capital din partea Austriei

Petru Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia" (SIF4), ne-a spus: "Asta este situaţia, infuziile din partea statelor sunt o realitate a acestor vremuri şi nu avem ce să mai comentăm", totuşi după astfel de măsuri, investitorii pot câştiga sau "pot să piardă totul ca la Lehman Brothers".

Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania" (SIF3) şi membru în Consiliul de Supraveghere al BCR, are o altă părere: "În acest moment, nu cred că există implicaţii pentru BCR în ceea ce priveşte infuzia de la Erste". Domnia sa a adăugat că important este să vedem care va fi ponderea capitalului de stat în cadrul "Erste Bank".

Deţinerea celor cinci societăţi de investiţii financiare în cadrul BCR se situează între 4% şi 6%.

Capitalul participativ va fi răscumpărat cel mai devreme peste cinci ani, la 100% din valoarea nominală, nu va fi cotat la bursă, nu dă drept de vot şi nici nu este transferabil.

"Certificatele de participare vor fi certificate la purtător sau certificate înregistrate şi pot fi emise în mai multe tranşe, respectând drepturile de subscriere ale acţionarilor. Această procedură garantează că nu doar Republica Austria va putea subscrie capital participativ, ci şi alţi acţionari ai Erste Group precum şi alţi investitori", se mai arată în comunicatul remis ieri Bursei de Valori Bucureşti.

În urma infuziei de capital din partea statului austriac, rata capitalului Tier1 ar putea depăşi 10% la sfârşitul anului, faţă de 7% în 2007 şi comparativ cu nivelul de 7,5% estimat pentru acest an fără ajutorul de 2,7 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Abia asteptau austriecii sa faca acest lucru. Noi ne-am grabit sa privatizam tot, iar ce era mai important catre austrieci, francezi, italieni si altii care nici nu visau ca vor controla atat de usor Romania. Adeptii acestei politici, care acum se dau mari canalisti financiari, Bogdan Baltazar, Mugur Isarescu, Ilie Serbanescu, Daniel Daianu, Theodor Stolojan si cei care au fost premiati de Basescu pentru privatizarea BCR, acum o dau cotita. Sunt cei mai curati. Javrele continua sa dea lectii. Va veti ascunde in gaura de sarpe dupa anul nou. Voi credeti ca puteti face orice cu tara asta? Poate sugerati sa etatizeze statul roman cadavrele supte de cei pe care i-ati sustinut. Ce mai zice teparul de Baltazar, care a privatizat pe nimic BRD si s-a imbogatit di spagile incasate din vanzarea pachetului de actiuni primite "cadou" la privatizare.

    1. perfect adevarata afirmatia,avand in vedere jocul antinational practicat de o serie de canalii(toti putrezi de bogati-baltazar,isarescu,stolo jan s.a.)

    Oricum Erste era controlata indirect de statul austriac. (chipurile e detinuta de fundatia Erste...)

    Capitalul participativ emis nu da drept de vot deci nu de control. In concluzie ceea ce se zice in articol e o fortare in cautare de senzational.

    Bine ca se schimba grafica ziarului... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb