Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare avertizează asupra riscurilor cripto pentru stabilitatea financiară

M.P.
Miscellanea / 9 aprilie

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare avertizează asupra riscurilor cripto pentru stabilitatea financiară

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a avertizat marţi că problemele din industria criptomonedelor ar putea reprezenta în viitor un risc pentru stabilitatea financiară mai largă, pe măsură ce sectorul continuă să se extindă şi legăturile cu pieţele financiare tradiţionale se intensifică, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.

Avertismentul vine în contextul în care politicile economice ale SUA generează turbulenţe pe pieţele globale, iar autorităţile americane încearcă să elimine barierele dintre sectorul cripto şi sistemul bancar tradiţional.

"Pieţele financiare din UE sunt, în acest moment, sub presiune severă, din cauza contextului politic şi geopolitic mai larg", a declarat Natasha Cazenave, director executiv al ESMA, într-un discurs susţinut în Parlamentul European şi publicat pe site-ul instituţiei.

Pieţele de capital au înregistrat scăderi semnificative de la anunţul preşedintelui Donald Trump privind un nou val de tarife comerciale, scăderi care s-au reflectat şi în piaţa criptomonedelor. Totuşi, marţi s-au înregistrat uşoare reveniri ale activelor la nivel global.

"Pieţele cripto sunt încă relativ mici. Cu toate acestea, în contextul actual, turbulenţele chiar şi în pieţe de dimensiuni reduse pot declanşa sau amplifica riscuri mai mari pentru stabilitatea sistemului financiar", a avertizat Cazenave.

ESMA, care a emis în repetate rânduri avertismente privind riscurile din sectorul cripto, a subliniat necesitatea unei monitorizări continue, deşi a menţionat că riscurile actuale pentru stabilitatea financiară sunt încă limitate.

Fondurile axate pe criptomonede reprezintă mai puţin de 1% din totalul fondurilor din UE, iar 95% dintre băncile europene nu desfăşoară activităţi în domeniul cripto, a precizat autoritatea de supraveghere.

Avertismentul ESMA survine în contextul în care Donald Trump, a cărui familie este implicată în lansarea unei afaceri cripto, a cerut relaxarea reglementărilor în domeniu. În SUA, autorităţile au început să uşureze accesul băncilor la activităţi legate de criptomonede, iar Departamentul de Justiţie a decis recent desfiinţarea echipei naţionale de aplicare a legii în domeniul cripto.

ESMA a mai subliniat că o retragere bruscă a fondurilor dintr-o "stablecoin", o criptomonedă de regulă ancorată la dolar, ar putea afecta preţul activelor financiare care o susţin, cu potenţiale efecte în lanţ asupra întregii pieţe.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. să explic de ce:

    pentru că s-a făcut credit = bani din viitor folosiți în prezent, pentru a cumpăra crypto care însine e fără valoare,,, ba mai mult are valoare negativă pentru că acel curent-electric folosit de minneri este plătit cu bani reali

    aduceți-vă aminte despre pictograme aiurea, ba chiar schizofrenice, care erau cumpărate cu 1mil. de USD, acele Non-Fungible-Tokens. 

    1. acei bani din viitor conviețuiesc alături de bani munciți din trecut (apropriat sau îndepărtat) și diluează masa monetară.

      puneți-vă întrebarea: dacă Banca Transilvania crează bani prin oferirea unui credit de 500mil. RON către Donca din Brașov, iar Donca cumpără DodgeCoin și pictograme NFT. Cum arată bilanțul la T1 al TLV:ului, bun sau rău? 

      păi arată foarte bun 

      dar peste 1an,

      arată o pierdere de 500mil. și BNR:ul obligă TLV:ul să depună în visteria BNR:ului acei 500mil. RON ca să stingă masa monetară extra creată. Dar dacă TLV:ul nu are de unde să depună în visteria BNR:ului 500mil. RON ??? Păi atunci BNR:ul lasă așa masa monetară, o lasă diluată, și inflația a crescut cu 500mil. RON --- acesta este riscul stabilității financiare despre care face referire ESMA 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb