AUTORITĂŢILE AU CONTROLAT FABRICA DE LA RECI Schweighofer, "acoperită de hârtii" la inspecţia de la Ministerul Mediului

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 11 noiembrie 2015

Schweighofer, "acoperită de hârtii" la inspecţia de la Ministerul Mediului

"Nu am primit nicio amendă sau sancţiune", ne-au spus oficialii companiei

Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de răşinoase din ţara noastră, a trecut cu brio de controlul efectuat de autorităţi la fabrica sa din comuna Reci, judeţul Covasna, în urma suspiciunilor că firma nu ar avea autorizaţii pentru începerea producţiei, după cum ne-au transmis reprezentanţii companiei.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a cerut recent Corpului de Control al instituţiei să meargă la fabrica de cherestea de la Reci, deoarece, conform informaţiilor pe care le deţinea la vremea respectivă, compania nu ar avea autorizaţie de construire.

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer ne-au spus că, începând din luna octombrie, Ministerul Mediului a efectuat un control la fabrica de cherestea operată de companie la Reci.

"Controalele au fost încheiate fără a fi găsite nereguli, astfel că nu am primit nicio amendă sau sancţiune", ne-au explicat oficialii de la Holzindustrie Schweighofer.

Totodată, aceştia susţin că fabrica de la Reci a început operaţiunile "având următoarele autorizaţii eliberate ca urmare a îndeplinirii tuturor cerinţelor stabilite prin lege: Autorizaţia de construcţie nr.220 din 24.12.2013, eliberată de către Consiliul Judeţean Covasna; Autorizaţia de funcţionare nr.2 din 13.08.2015, eliberată de către Primăria Comunei Reci; Autorizaţia de mediu nr.66 din 07.08.2015, eliberată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna".

Fabrica de la Reci le dă multe emoţii austriecilor de la Schweighofer, în ultima vreme, compania fiind implicată în mai multe procese cu privire la autorizaţiile obţinute pentru începerea producţiei.

Astfel, Schweighofer a anunţat începerea operaţiunilor la fabrica sa din comuna Reci, judeţul Covasna, chiar dacă se află într-un proces deschis cu Greenpeace România, ONG-ul acuzând compania că a obţinut autorizaţia fără să fie evaluat impactul asupra mediului.

În aprilie 2014, organizaţia a atacat în instanţă decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna ca fabrica Schweighofer de la Reci să fie construită, întrucât "nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate", conform Greenpeace. Însă, Holzindustrie Schweighofer a câştigat în primă instanţă acţiunea intentată de Greenpeace în legătură cu autorizaţia de mediu pentru fabrica de la Reci, Tribunalul Bucureşti respingând acţiunea ca neîntemeiată, iar ONG-ul a fost obligat să-i plătească cheltuielile de judecată companiei, în sumă de 26.067 de lei. Oficialii de la Holzindustrie Schweighofer au spus că au investit 150 de milioane de euro în fabrica de la Reci, din judeţul Covasna, şi că vor genera 650 de locuri de muncă direct în fabrică şi alte peste 2.000 de locuri de muncă în regiune.

Noua fabrică, a cărei construcţie a început în luna decembrie a anului 2013, are o suprafaţă de 70 de hectare şi o capacitate de debitare anuală de 800.000 m3 lemn rotund, provenit exclusiv din păduri administrate din România şi din alte ţări precum Polonia, Ungaria, Austria, Croaţia sau Slovenia, potrivit unui comunicat remis redacţiei. În prezent, fabrica are peste 300 de angajaţi, urmând ca numărul lor să ajungă la 650, la capacitate maximă. Proiectul de la Reci este a treia fabrică de cherestea a companiei Holzindustrie Schweighofer în România, după cele de la Sebeş şi Rădăuţi.

În luna august, Holzindustrie Schweighofer a trebuit să reziste unui val de acuzaţii venite din partea organizaţiilor non-guvernamentale privind ilegalităţile comise de societatea austriacă în ţara noastră. În plus, Schweighofer şi alţi operatori din sectorul forestier au fost controlaţi de inspectori de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). În urma controalelor efectuate, MMAP a transmis la Parchetul General o serie de rapoarte, în care au constatat mai multe nereguli, fiind vizată şi compania austriacă.

Amintim că, în perioada 7 mai - 12 iunie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declanşat un amplu control la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Sebeş şi Rădăuţi, precum şi la sediile principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă. Ministerul Mediului a transmis că scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb