Actualizare 13:45 Ştiri despre răpirea românului ilustrează, eronat, un angajat al UNTRR
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) informează că în materialele folosite pentru ilustrarea articolelor/ştirilor referitoare la răpirea românului angajat al companiei Pan African Minerals în Burkina Faso apare fotografia angajatului UNTRR, reprezentanţa Arad, Florin Vasile Iuhoş.
Potrivit unui comunicat remis azi redacţiei, Uniunea Transportatorilor sesizează faptul că în fundalul fotografiei cu angajatul respectiv apar mai multe obiecte cu însemnele UNTRR.
"Asociaţia noastră se delimitează complet de orice asociere cu acest eveniment şi ne dorim corectarea imediată a informaţiilor şi materialelor ilustrative apărute", mai notează reprezentanţii transportatorilor români.
UNTRR îşi exprimă susţinerea pentru rezolvarea cât mai rapidă a situaţiei şi găsirea persoanei răpite în Burkina Faso, fiind alături de familia acesteia.
(Alexandru Costea)
-----------
Autorităţile din Burkina Faso intenţionează să intre în Mali şi în Niger pentru a-i căuta pe răpitorii unui agent de securitate român, luat ostatic în urma unui atac la o mină din nord-estul ţării, a anunţat duminică un ministru, citat de AFP.
Cinci persoane înarmate l-au răpit sâmbătă pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea, în apropierea minei de mangan din Tambao. Şoferul său şi un jandarm care le asigura protecţia au fost răniţi.
Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.
Atacatorii au plecat spre graniţa cu Mali, potrivit unor oficiali din domeniul securităţii din cele două ţări.
"Operaţiunile de căutare continuă. Discutăm cu vecinii noştri Mali şi Niger pentru a obţine dreptul (de a intra) pe teritoriile lor, pentru a-i prinde pe răpitori", a declarat un ministru din Burkina Faso.
Regimentul de Securitate Prezidenţială din Burkina Faso, un serviciu secret de elită specializat în operaţiuni antiteroriste, a fost trimis în Tambao pentru a sprijini detaşamentul armatei sosit sâmbătă, a afirmat un ofiţer militar.
Potrivit unui oficial din Ministerul Apărării din Mali, "dreptul de urmărire este recunoscut între Mali şi mai mulţi vecini ai săi, printre care Niger şi Burkina Faso. Deci, dacă este necesar, Burkina şi Niger pot exercita acest drept", a precizat acesta, referindu-se la o prevedere legală conform căreia, în anumite circumstanţe, poliţia şi forţele de securitate din aceste ţări pot urmări infractori pe teritoriile statelor vecine.
Armata şi Guvernul au înfiinţat centre de criză separate pentru a încerca să găsească ostaticul, a afirmat un alt oficial militar.
Potrivit unor localnici, forţele de securitate verifică intensiv vehiculele în oraşele din nordul ţării.