În plină pandemie, în care cea mai importantă măsură de protecţie este igienă, mii de bucureşteni nu au apă caldă. Şi sunt în această situaţie de câteva săptămâni. În loc să vină cu o soluţie, autorităţile îşi pasează reciproc responsabilitatea, scrie Digi24.
Într-un apartament din sectorul 3, diferenţa de temperatură între apă rece de la robinet şi ceea ce ar trebui să fie apă caldă este de doar două - trei grade Celsius.
În tot Bucureştiul sunt astfel de probleme, spre disperarea oamenilor.
Reporter: Aveţi probleme cu apă caldă?
Bucureştean: Da! Da, nu am apă caldă.
Reporter: De cât timp?
Bucureştean: De vreo 10 zile.
Reporter: V-a anunţat ceva administratorul?
Bucureştean: Nu ne-a anunţat nimic, dar toţi colegii din parc nu au apă.
Bucureştean: Am dat telefon la Titan: Băi, ce faceţi? De ce nu daţi drumul la apă caldă? Păi sunt 30 de grade... Dar unde o fi legislaţia asta, că peste 30 de grade nu se dă drumul la apă caldă? Nu cunosc.
Reporter: Aveţi apă caldă la robinet?
Bucureştean: Nu! Eu locuiesc în sectorul 2, mama în 3, dar e aceeaşi problema de două săptămâni. Facem dus scoţian cu apă rece şi pentru fetiţă încălzim la aragaz
Primarul Capitalei susţine că vină nu îi aparţine, pentru că ar fi făcut eforturi să îmbunătăţească infrastructură de termoficare: "Din nefericire CET Sud a oprit pentru revizie prin urmare apă ajunge de la distanţe foarte mari şi de aceea sunt probleme în alimentarea cu apă caldă a bucureştenilor".
Cei de la ELCEN susţin însă că nu au nicio vină şi îi amintesc Gabrielei Firea că Termoenergetică, aflată în subordinea primăriei, are datorii de 450 milioane de lei. Cumulat cu problemele de infrastructură ale reţelei de termoficare, la iarnă bucureştenilor ar putea să le lipsească nu doar apă caldă, ci şi căldura: "Primarul general al Capitalei răspândeşte din nou informaţii false în încercarea disperată de a devia atenţia de la problema reală a termoficării din Capitală".
Disputa se extinde şi între primari, nu doar între autorităţile locale şi centrale. Robert Negoiţă, edilul sectorului 3, se oferă să îi dea ajutor Gabrielei Firea în rezolvarea problemei care stă exclusiv în atribuţia sa, conform Digi24.
Robert Negoiţă: "Mai multe sectoare au această problema, care nu e problema sectoarelor, e problema Capitalei, care gestionează tot ce înseamnă termoficare prin lege. Noi avem peste 300 de utilaje, avem capacitate să o ajutăm, trebuie doar să apeleze la noi să refacă infrastructură, mai ales acum, în contextul acestei crize trebuie să furnizăm apă caldă".
În prezent, cele mai afectate sectoare sunt 2 şi 3.