AVÂND UN CAPITAL SOCIAL DE 16,8 MILIOANE DE EURO Acţionarii Contrapărţii Centrale au semnat actul constitutiv al societăţii

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 18 octombrie 2019

Acţionarii Contrapărţii Centrale au semnat actul constitutiv al societăţii

Surse: "SIF Moldova şi SIF Oltenia nu fac parte din acţionariatul CCP-ului"

Acţionarii participanţi la capitalul Contrapărţii Centrale (CCP) au semnat, ieri, actul constitutiv al societăţii, se arată într-un comunicat al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM) remis Redacţiei.

Capitalul social al CCP-ului este de 16,8 milioane de euro, potrivit unor surse din piaţă, iar participaţia Bursei de Valori Bucureşti (BVB) va fi de zece milioane de euro şi a OPCOM de 3,2 milioane de euro.

Conform surselor noastre, ceilalţi acţionari ai CCP-ului sunt: Enel cu 1,6 milioane de euro, Banca Transilvania (TLV) cu 0,5 milioane de euro, Tinmar cu 0,5 miloane de euro, SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) cu câte 0,3 milioane de euro fiecare şi BRK Financial Group (BRK) cu 0,1 milioane de euro.

Potrivit planului prezentat de conducerea BVB ce a fost aprobat de acţionari în luna ianuarie, operatorul pieţei intenţionează să lanseze instrumente financiare derivate şi să-şi extindă gama de produse, în trei faze, pe parcursul următorilor cinci ani, astfel: faza I - lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar; faza II - lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni; faza III - implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active-suport. Totodată, proiectul BVB estimează că entitatea va ajunge pe profit în anul al doilea de funcţionare.

Totuşi, potrivit surselor noastre, în prezent există o întârziere de circa patru luni faţă de planul iniţial.

De asemenea, în planul de afaceri se menţionează drept ţintă, în scenariul de bază (cel căruia BVB îi atribuie cea mai mare probabilitate de apariţie), atingerea unei lichidităţi medii zilnice de 87,7 milioane de lei în anul 2029, în condiţiile în care, în acest moment, valoarea medie tranzacţionată la bursa noastră este de circa 40,6 milioane de lei.

Adrian Tănase, directorul general al BVB a declarat într-un interviu acordat la începutul anului Ziarului BURSA că această ţintă este doar una dintre principalele premise în jurul cărora s-a construit planul de afaceri pentru Contrapartea Centrală, conducerea operatorului pieţei preferând să vină cu un plan care să aibă mai degrabă "potenţialul" de a fi depăşit de rezultatele reale din momentul funcţionării CCP-ului, şi nu invers.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb