AVAS desfiinţează privatizarea "Uzinelor Sodice Govora"

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Companii / 18 aprilie 2005

AVAS a hotărît să desfiinţeze, pe cale judiciară, cu solicitarea de daune interese, contractul de privatizare prin care "Bega Com" Timişoara a preluat societatea Uzinele Sodice Govora (USG) Râmnicu Vîlcea. În urma unui control dispus de conducerea AVAS la USG, desfăşurat în perioada 24-25 martie, s-a constatat că "Bega Com" nu a respectat prevederile din protocolul încheiat între cumpărător şi sindicatul "Sodistul", protocol anexă la contractul de privatizare, precum şi oprirea funcţionării societăţii din data de 16 februarie 2005, fapt ce periclitează locurile de muncă a 1.255 de angajaţi.

Sistarea activităţii conduce la imposibilitatea respectării celorlalte obligaţii contractuale şi are implicaţii sociale şi economice atît pentru societăţile locale furnizoare de materii prime şi utilităţi (CET Govora, Exploatările Miniere etc.), cît şi pentru cele beneficiare ale produselor USG (Oltchim Rîmnicu Vîlcea), informează un comunicat al AVAS.

Verificările autorităţii au mai arătat că nu au fost realizate măsurile de mediu prin contribuţia financiară a cumpărătorului. Potrivit AVAS, "suma de 400.000 de dolari a fost virată de cumpărător cu două zile înaintea termenului scadent şi, ulterior, a fost < redirijată > către societăţi din cadrul grupului Bega, în baza unui contract de execuţie lucrări". Suma pentru executarea lucrărilor a fost încasată în totalitate, în avans, de societatea prestatoare. Pînă în prezent au fost efectuate lucrări de refacere a rigolelor şi de dalare, pe o lungime de 600 de metri liniari, din totalul de 4.000 de metri liniari ai perimetrului batalelor de slam ale USG.

AVAS mai spune că "Bega Com" a virat în contul societăţii un capital de lucru în sumă de 300.000 de dolari, care a fost folosit pentru achitarea unor facturi comerciale emise de "Begatrans" Timişoara anterior privatizării USG.

USG Rîmnicu Vîlcea a achitat, cu prioritate, datoriile societăţii către firmele din grupul Bega, în contradicţie cu prevederile legale care obligă agenţii economici să-şi onoreze obligaţiile în ordinea în care ele au fost generate. După doi ani de exploatare a societăţii, aceasta înregistrează, conform AVAS, datorii de aproximativ 438 miliarde lei către furnizori, din care 365 miliarde lei către furnizorii de materii prime, utilităţi şi materiale. Cauza principală a sistării furnizării aburului tehnologic şi a opririi procesului de producţie este neplata datoriilor către CET Govora, datorii în sumă de aproximativ 300 miliarde lei.

De asemenea, au fost încălcate şi prevederile din contract care interzic înstrăinarea de active care contribuie la realizarea obiectului principal de activitate al societăţii.

USG a fost privatizată în anul 2002, cînd Bega Com, membră a grupului Bega, a cumpărat de la fosta Autoritare pentru Privatizare 83,91% din acţiuni, pentru suma de două milioane de dolari.

Consiliul Judeţean Vîlcea a votat preluarea în administrare provizorie a Uzinelor Sodice Govora

Invocînd existenţa unei situaţii de urgenţă ca urmare a nefuncţionării Uzinelor Sodice Govora (USG), conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vîlcea a obţinut din partea consilierilor judeţeni, întruniţi în şedinţă extraordinară, adoptarea unei Hotărîri prin care devine posibilă preluarea în administrare provizorie a Uzinelor Sodice. Ulterior adoptării acestei Hotărîri, la sediul CJ Vîlcea era deja prevăzută întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) societăţii comerciale CET Govora SA, care - în urma convertirii în acţiuni a unei creanţe istorice, printr-o hotărîre de guvern adoptată în vara anului 2004 - deţine 49,8% din portofoliul de acţiuni de la USG.

Potrivit preşedintelui CJ Vîlcea, Dumitru Buşe, la AGA de vineri seara urma să participe şi un reprezentant al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care deţine 2,6% din acţiunile USG. Întrunindu-se astfel peste 51% din acţionariatul USG, următorul pas preconizat de Dumitru Buşe ar fi desemnarea unui administrator care va avea drept sarcină repornirea activităţii la USG. Tot vineri după-amiază, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea a dispus suspendarea din funcţie a celor trei administratori numiţi de firma timişoreană "Bega Com" SA.

Prin hotărîrea adoptată de CJ Vîlcea, invocîndu-se prevederile legislaţiei aplicabile în situaţii de urgenţă, furnizorii de utilităţi ai USG (între care Distrigaz Sud SA, Electrica SA şi Apele Române SA) sînt "obligaţi" să-şi reia în mod necondiţionat livrările către USG pe întreaga durată a situaţiei de urgenţă, fără să mai solicite achitarea datoriilor deja acumulate de USG în ultimii ani. Consiliul Judeţean Vîlcea este acţionarul unic al societăţii CET Govora SA, care de mai bine de 6 luni se judecă cu BegaCom SA, într-un dosar aflat pe rolul instanţei de judecată din Sibiu, pentru impunerea unui nou consiliu de administraţie la USG.

Reprezentantul USG contestă hotărîrea Consiliului Judeţean

În urma hotărîrii Consiliului Judeţean (CJ) Vîlcea, prin care s-a deschis calea preluării în administrare provizorie a Uzinelor Sodice Govora (USG), Sorin Pureca, directorul executiv al USG, a declarat: "Din cîte ştiu, conform legii, cel care poate declara o situaţie de urgenţă pe teritoriul acestei ţări este ministrul Administraţiei şi Internelor, nicidecum preşedintele Consiliului judeţean Vîlcea sau consilierii adunaţi în şedinţă, în plen. Or, în momentul de faţă, ministrul în cauză nu a proclamat vreo situaţie de urgenţă nici la Ocnele Mari şi nici pe Platforma Chimică de la Rîmnicu Vîlcea".

În opinia domnului Pureca, atît ordonanţa preşedinţială prin care s-a impus repornirea uzinelor, cît şi revocarea celor trei administratori numiţi de "Bega Com" SA la Uzinele Sodice Govora s-au judecat în grabă şi fără ca reprezentanţii USG să fie prezenţi în instanţă, ei nefiind nici măcar citaţi.

Furnizorii de utilităţi nu pot fi obligaţi să-şi reia livrările către USG printr-o hotărîre a CJ Vîlcea

Prefectul judeţului Vîlcea, Anuţa Handolescu, a opinat că furnizorii de utilităţi (Distrigaz Sud SA, Electrica SA, Apele Române SA etc.) nu pot fi obligaţi să-şi reia în mod necondiţionat livrările către USG printr-o hotărîre a CJ Vîlcea, întrucît declararea situaţiilor de urgenţă nu este de competenţa unei asemenea instituţii. "Aştept să văd în ce termeni este redactată Hotărîrea de azi (vineri - n.r.) a Consiliului Judeţean Vîlcea şi, dacă va fi cazul, voi acţiona conform prerogativelor funcţiei mele", a declarat Anuţa Handolescu, citată de Rompres. În acelaşi timp, ea a anunţat că a emis un Ordin al Prefectului prin care reprezentanţilor USG şi ai Bega Com SA li se interzice să înstrăineze "fie chiar şi un vîrf de ac din patrimoniul uzinelor", iar instituţiile abilitate au trecut deja la aplicarea acestui ordin.

Anumite dubii cu privire la competenţele în materie ale CJ Vîlcea au fost exprimate şi de către unii consilieri judeţeni, întruniţi vineri în şedinţă extraordinară. Ei şi-au exprimat îndoiala că furnizorii de utilităţi ar putea fi obligaţi să-şi reia livrările către USG atîta timp cît nimeni nu le achită datoriile de zeci si chiar sute de miliarde de lei, dar au fost liniştiţi de către preşedintele CJ Vîlcea, Dumitru Buşe, care le-a spus că există temei legal pentru asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb