• Guvernul verifică lichidarea Remin Baia Mare
Guvernul a aprobat ca AVAS să preia creanţele Fortus Iaşi şi va efectua un control cu privire la lichidarea Remin Baia Mare, deoarece societatea de lichidare Transilvania a acţionat împotriva intereselor celor două companii, a declarat ieri premierul Victor Ponta.
El a afirmat că în ambele cazuri este vorba de locuri de muncă şi de companii cu tradiţie şi importanţă în oraşele respective.
"Societatea de lichidare Transilvania, din păcate, din punctul nostru de vedere a acţionat împotriva intereselor respectivelor societăţi şi trebuie să reparăm şi să îndreptăm ceea ce s-a făcut greşit", a spus Ponta.
Potrivit Guvernului, AVAS a identificat deja potenţiali investitori interesaţi să relanseze activitatea societăţii şi, de asemenea, AVAS poate monitoriza reintrarea societăţii în circuitul industrial şi parcurgerea etapelor până la funcţionarea la parametri.
"Neluarea măsurilor de transferare a creanţei, în regim de urgenţă, ar diminua posibilităţile legale de reorganizare a activităţii economice şi de relansare a acesteia", a precizat Executivul.
În luna iulie, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a cerut acordul premierului pentru a prelua creanţa deţinută la Fortus Iaşi de Agenţia Naţională de Adminis-trare Fiscală, acuzând că ANAF, creditor majoritar, acceptă restructurarea activităţii doar dacă societatea este declarată în faliment, potrivit unui document al Mediafax.
Platforma industrială Fortus este controlată de stat, prin AVAS, şi are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind în procedură de insolvenţă încă din 2007.
În prima parte a lunii iulie, AVAS a anunţat că a efectuat un control la Fortus Iaşi, unde a identificat o serie de neregularităţi în gestionarea firmei de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), şi că intenţionează reorganizarea companiei pe module viabile, care să fie vândute "la un preţ corect".
Casa de Insolvenţă Transilvania a anunţat atunci că aprecierile AVAS formulate în urma controlului sunt nerealiste şi nefondate, precizând că toate măsurile luate în cazul companiei din Iaşi au fost realizate cu aprobarea creditorilor, inclusiv a AVAS, şi sub controlul instanţei.