Florin Cîţu este prim-ministrul desemnat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a forma noul guvern rezultat în urma negocierilor derulate între partidele de centru-dreapta care au alcătuit noua majoritate parlamentară după alegerile din 6 decembrie. Şeful statului a a avut de îndeplinit o simplă formalitate după ce liderul PNL, Ludovic Orban, i-a înmânat la începutul consultărilor de la Palatul Cotroceni, acordul de guvernare semnat cu şefii USRPLUS şi UDMR prin care s-a stabilit noua majoritate parlamentară.
Klaus Iohannis a spus: "O coaliţie formată din PNL, USRPLUS şi UDMR a fost formalizată, a dovedit deja majoritatea în Parlament şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor respective s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru".
La rândul său, premierul desemnat Florin Cîţu a precizat că îşi dă seama de perioada dificilă prin care trece ţara şi că garantează că vom avea o guvernare stabilă şi de lungă durată.
"România trece printr-o criză dublă de sănătate şi economie. Rolul guvernării este de a trece rapid prin criza de sănătate cu cât mai puţine costuri pentru cetăţeni şi să aşeze economia pe baze sănătoase. Fiecare minister şi fiecare ministru va avea obiective clare din partea mea care vor fi monitorizate trimestrial", a declarat Florin Cîţu, care l-a asigurat pe preşedintele Klaus Iohannis de un parteneriat pentru dezvoltarea ţării.
Anterior momentului desemnării, după consultările cu preşedintele Iohannis, acelaşi Florin Cîţu susţinea: "I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să îmi asum această guvernare, în acest moment dificil pentru România, că vom continua ceea ce am început în acest an şi bineînţeles avem un program de guvernare care aduce multe măsuri importante pentru români în perioada următoare. Am prezentat şi cum văd lucrurile după votul de mâine seară, cum va fi prima şedinţă de guvern şi care vor fi măsurile din acea şedinţă. Am discutat puţin şi despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor. Mâine seară pornim la lucru".
Declaraţia referitoare la asumarea guvernării pare hilară dacă am compara-o cu ce s-a întâmplat la începutul lunii martie, când Florin Cîţu a renunţat la mandatul de premier desemnat cu zece minute înaintea şedinţei de plen a Parlamentului în care urma să fie învestit premier cu puteri depline. Probabil că atunci nu era pregătit pentru şefia Guvernului, dar acum se simte gata să îmbrace hainele de prim-ministru. Mai rămâne să vedem cum vor fi ele.
Înainte de desemnarea lui Florin Cîţu, liderul liberal Ludovic Orban a spus că noua majoritate parlamentară este pregătită să deruleze toate procedurile pentru învestirea guvernului în cel mai scurt timp posibil, în timp ce copreşedintele Alianţei USR PLUS, Dacian Cioloş a declarat că liderii coaliţiei i-au propus preşedintelui Iohannis un parteneriat pentru a pune în aplicare un program de reforme pentru România.
"I-am confirmat domnului preşedinte faptul că cele trei partide au format o coaliţie, s-au pus de acord asupra lui Florin Cîţu, nominalizarea pentru premier, că avem un program de guvernare finalizat şi că vrem să începem cât mai repede guvernarea, vrem să avem un guvern învestit cât mai repede, săptămâna aceasta. I-am propus preşedintelui să lucrăm împreună, în parteneriat, această coaliţie de guvernare împreună cu dânsul, pentru că România va avea nevoie de reforme", a afirmat Cioloş.
El a adăugat că, pe foarte multe lucruri, membrii coaliţiei s-au pus de acord şi acest lucru se va vedea în programul de guvernare.
"Sunt lucruri pe care urmează să le mai discutăm, reforme pe care noi ni le-am propus şi pentru care vom solicita sprijinul în Parlament. E o echipă care s-a sudat în aceste zile în care am avut negocieri intense, chiar dacă unora li se pare că am trenat. Să formezi un guvern şi să finalizezi un program de guvernare serios şi cu consistenţă în câteva zile, în mai puţin de două săptămâni, din punctul meu de vedere e o performanţă, dată fiind experienţa pe care am avut-o în alte state membre din UE. Deci, cred că din acest punct de vedere începem cu dreptul şi construim, începând de astăzi, un parteneriat între Parlament-Guvern-Preşedinţie pentru a pune în aplicare un program de reforme pentru România", a mai spus Cioloş.
Celălalt copreşedinte al Alianţei USR PLUS, Dan Barna şi-a exprimat speranţa că vom avea o guvernare stabilă, deoarece actuala coaliţie de centru-dreapta nu este "una bazată pe un entuziasm năuc, ci o coaliţie responsabilă".
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR a afirmat că doreşte ca, în această seară, să aibă loc deja învestirea Guvernului şi prima şedinţă a noului Executiv.
"Am transmis preşedintelui intenţia noastră de a colabora şi a de conlucra pentru o perioadă de patru ani de zile. Avem o responsabilitate uriaşă, avem o oarecare experienţă în a lucra în coaliţie, în echipă şi sunt convins că această perioadă care urmează, cu eforturile necesare, prin colaborare şi prin creşterea gradului de încredere va însemna un lucru bun pentru România. De aceea eu sunt optimist astăzi fiindcă, după câteva zile, am reuşit să formăm o echipă, să formăm un program de guvernare şi o echipă de guvernare şi sunt convins că mâine seară, după votul Parlamentului, România va avea un guvern nou şi va începe munca imediat după învestirea Guvernului", a precizat, ieri, Kelemen Hunor.
Cabinetul Cîţu intră astăzi în furcile caudine ale comisiilor de specialitate din Parlament, unde PSD deţine şefia a câte opt comisii în fiecare dintre cele două Camere. Conform spuselor de ieri ale liderilor coaliţiei de centru-dreapta, se pare că metehnele PSD privind derularea în regim de urgenţă, pe repede-înainte, a procedurilor parlamentare sunt privite acum drept cele mai bune metode de lucru. Parlamentarii PNL, USRPLUS şi UDMR doresc ca membrii viitorului Cabinet să treacă rapid prin audierile din comisiile de specialitate şi, în această după-amiază sau seară să aibă loc votul de învestitură în plenul Parlamentului după ce premierul desemnat Florin Cîţu va prezenta programul de guvernare.
Pentru ca guvernul propus de Cîţu să ajungă la Palatul Victoria, el are nevoie de 234 de voturi pentru în plenul Parlmentului. Coaliţia de centru-dreapta are 244 de deputaţi şi senatori, cu zece mai mult decât numărul necesar pentru învestire, la care se vor adăuga şi mulţi dintre cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale.
Dacă va trece astăzi de votul Parlamentului, noul Guvern va depune jurământul de învestitură în această seară la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis şi ar urma să aibă loc prima şedinţă a noului Executiv la Palatul Victoria.
În afara premierului Cîţu, viitorul Guvern ar urma să aibă în componenţă doi vicepremieri - Kelemen Hunor (UDMR) şi Dan Barna (USRPLUS) - şi 18 miniştri. Dintre cele 18 ministere din cadrul Guvernului Cîţu, nouă urmează să revină PNL, şase USR PLUS şi trei UDMR.
Portofoliile deţinute de PNL vor fi: Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Finanţelor, Ministerul Internelor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii. Alianţa USR PLUS va avea şefia Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
UDMR primeşte în noul Cabinet portofoliile din fruntea Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Sportului şi Tineretului.
1. Ferma animalelor...politice!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 23.12.2020, 01:01)
„The Show Must Go On”! Cu Cîţu in locul lui Sica, dar cu acelasi dirijor Plavan, ce calca pe bibelouri!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2020, 06:19)
Citule chiparosule, moare orlando discotecarul de ciuda ca te vede prim ministru.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2020, 07:42)
daca vei fi consumatorul bugetului pe 2021 nascocit de tine iti doresc multe succesuri!
4. Trebuie urmărit cu atenție
(mesaj trimis de Cristian în data de 23.12.2020, 09:45)
Trebuie urmărit cu mare atenție ce vor să facă acești nenorociți cu țara în aceste ultime zile din an, că acum se fac cele mai mari hoții.
Mai ales cu sluga de Câțu in fruntea guvernului, aservirea României unor puteri și interese străine e clară.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2020, 11:41)
Catzule, scădeți taxele și impozitele pe munca? Plafonati toate pensiile la 3ori salariul mediu? Restul e gargara.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2020, 12:27)
Citu este un fenomen.
A picat treapta a doua, are situatia matricola din liceu secretizata.
A picat examenele (2) la rand pentru a intra la ASE
Si, a fost trimis de unii sa studieze la universitatea de Grinnell
”Funcția de președinte are și avantaje: a doua zi după ce am fost ales, mi s-au secretizat notele din liceu” spunea unul dintre cei mai mucaliți politicieni, Ronald Reagan. În cazul premierului desemnat Vasile Cîțu, pare-se că nici nu s-a mai așteptat validarea, că i s-a și secretizat trecutul de studii. Și e mare păcat, pentru că există semne de întrebare mari cît roata carului în cazul său, ba chiar acuzații extrem de grave. Să dezvelim, deci, în rîndurile care urmează, un colț al trecutului viitorului premier, pentru că e foarte important, cînd vine vorba de omul care ne va conduce destinele, și încă într-un moment extrem de dificil pentru țară.
”Valceanului Florin Cîțu, 47 de ani, ministru liberal al Finanțelor, nu i-a prea placut cartea in adolescenta! Chiar daca acum se lauda cu tot felul de diplome universitare obtinute prin America, Cîțu a avut mari probleme cu sistemul de invatamant din Valcea! Surse din Inspectoratul Scolar Valcea ne-au confirmat informatia ca musiu Cîțu a obtinut in anul 1988, la examenul de treapta la Liceul Energetic din Ramnicu Valcea, nota 4 si a fost nevoit sa studieze la… scoala profesionala! In acest moment au fost puse in functiune relatiile familiei Cîțu si directorul liceului din acea perioada, profesorul Ion Urea, l-a mutat din pix pe tanarul Cîțu la liceu! Dupa terminarea studiilor liceale, actualul ministru a dat examen la Academia de Studii Economice Bucuresti – fara succes, de vreo doua ori, dupa care s-a lasat pagubas intrand la o universitate privata Romano-Americana. Din acest punct se cunoaste traseul, pe filiera SIE (spun gurile rele)
La Grinnell este pepiniera CIA. Asta se stie din multe documente oficiale. Acolo recruteaza CIA.
7. fără titlu
(mesaj trimis de In Politics în data de 23.12.2020, 12:29)
Dar vom îndrăzni să ridicăm două mici probleme, făcînd o conexiune și cu povestea altui absolvent cam controversat de studii internaționale, Vlad Voiculescu.
Prima e cît de bine putuse Florin Cîțu să învețe limba engleză la un liceu energetic vîlcean pînă la nivelul reclamat de cursurile unei universități americane?
Ne amintim că Voiculescu recunoscuse onest că nu știa germana în facultate, o bună perioadă, și fusese nevoit să își traducă cursurile cu dicționarul. Cîțu o fi avut și dicționar la el lîngă unica pereche de pantaloni și ghetele cowboy?
A doua e cea care contează cu adevărat.
Cine i-a plătit studiile americane lui Cîțu?
Aflăm, dintr-o investigație pe net, că la ora actuală, un an de studii la Grinnell College costă 63.383 de dolari, dintre care 48.758 școlarizarea, 900 de dolari manualele, 11.980 de dolari cazare și masă, 2.200 alte cheltuieli.
Colegiul nu acordă burse, ci doar facilitează studenților granturi și credite.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2020, 12:33)
Sa enumeram securistii din fruntea statului.
Iohannis, securist, se ocupa cu intermedierea adoptiilor internationale pe vremea lui Ceausescu. Toata lumea stie ca Securitatea facea asta. Si tot Securitatea intermedia si "vanzarea" sasilor catre Germania Federala. Iohannis este securist.
Ciolos, Vulpea, securist auto-declarat, dar "securist bun" despre care zice ca exista.
Citu, premier, securist SIE cu o istorie imposibila. Studii fraudate, acoperite de SIE.
Ponta, premier, securist SIE, procuror trimis de SIE in misiuni internationale.
.... In tara asta poti sa ajungi sus fara sa fii securist???????? Nu.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.12.2020, 11:45)
Nu, nu poti. Dar in alte tari poti?
Ce a fost Putin?
Ce a fost Bush?
Asa ca despre ce vorbim? Cum poti sa crezi ca cineva pe de strada poate ajunge presedinte sau prim ministru?
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.12.2020, 13:01)
Nasui, copilul unui securist SIE, creierul afacerii Motorola prin care s-au furat banii statului.
Ministrul Economiei Nasui are o experienta in munca de doar 6 ani, din care 3 la firma parintilor.
Dupa cativa ani conduce ministerul economiei unei tari. Asta este securitatea, asta face coruptia securistica din aceasta tara.