Avicola Iaşi vrea să contracteze credite de 10 milioane de euro

Doru Mocanu, IaŞi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2009

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a societăţii Avicola SA Iaşi (simbol AVIM, pe secţiunea Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti), s-a aprobat contractarea, în tranşe, a unor credite în valoare totală de 10 milioane de euro, de la diferite instituţii bancare, pentru investiţii, dezvoltare şi susţinerea activităţii curente. Rambursarea acestor împrumuturi va fi garantată cu ipotecă asupra activelor societăţii, gaj asupra unor bunuri mobile sau depozit colateral.

La Avicola Iaşi se află în des­făşurare un amplu program investiţional, în valoare de 18 milioane de euro, din care investiţii în valoare de două milioane de euro au fost puse deja în operă, fondurile provenind din resursele proprii ale companiei. În ce priveşte investiţiile planificate pentru acest an, unele au început deja să se deruleze, cum ar fi Staţia de preepurare din Abator şi cea care vizează modernizarea unor hale pentru creşterea puilor de carne şi ouă consum, de la Ferma nr. 4.

Din activitatea aferentă anului trecut, societatea ieşeană a obţinut un profit de 267.459 lei, întreaga sumă fiind destinată reinvestirii, acoperirii pierderilor din anii trecuţi şi pentru constituirea rezervei legale.

Societatea Avicola SA Iaşi este specializată în creşterea păsărilor pentru carne şi ouă, industrializarea cărnii de pasăre, producerea de nutreţuri combinate, prelucrarea cărnii de pasăre, operaţiuni de achiziţie a cerealelor pentru producerea furajelor. Controlul asupra societăţii este exercitat de către George Becali, cu 85,0705% din acţiuni, diferenţa titlurilor aflându-se în deţinerea AVAS, cu un pachet reprezentând 9,5716% din capitalul social al unităţii, SIF Moldova are 3,771%, iar restul acţiunilor se află în posesia a diverse persoane fizice şi juridice.

George Becali a preluat societatea Avicola Iaşi de la o firmă din Bacău, în aprilie 2004, deţinând iniţial 52% din capitalul social, şi a mai căpătat un pachet de 16% la finele anului res­pectiv, graţie unui aport în numerar de 4,46 milioane lei la majorarea capitalului social. În luna septembrie a anului 2007, AGEA de la Avicola Iaşi a decis majorarea capitalului social cu 15,6 milioane lei, reprezentând aportul acţionarului majoritar George Becali constând în investiţii realizate de acesta în societate în cadrul îndeplinirii obligaţiilor investiţionale din contractul de privatizare preluat de la firma băcăuană, ocazie cu care acesta a căpătat controlul a peste 85% din companie. Investiţiile aferente contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor Avicola SA Iaşi au fost realizate, iar monitorizarea post-privatizare a acestui contract a încetat.

AVAS a încercat recent să-şi vândă pachetul de acţiuni prin intermediul unei oferte publice secundare, dar operaţiunea a eşuat. "În perioada alocată ofertei publice secundare de vânzare a acţiunilor la Avicola Iaşi nu s-a prezentat nimeni. Urmează ca în zilele următoare Consiliul Director al AVAS să ia o decizie cu privire la modalitatea în care se va proceda în continuare. Deocamdată, oferta nu a fost reluată", ne-au declarat responsabili din cadrul compartimentului relaţii cu mass-media al AVAS. În acest context, există varianta ca acţionarul majoritar al societăţii ieşene să ajungă la o înţelegere cu AVAS privind preluarea titlurilor pe care le mai deţine statul, în condiţii financiare acceptabile ambelor părţi, dar şi cea mult mai probabilă ca respectivele titluri să fie incluse în portofoliul viitoarei societăţi de investiţii financiare pe care intenţionează să o înfiinţeze AVAS.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb