Aviva este a doua companie de asigurări care a primit autorizare pentru constituirea unei societăţi de administrare a pensiilor private obligatorii (Pilonul II), dupa ING Asigurări de Viaţă, a anunţat joi Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Două procente din contribuţia la asigurările sociale de stat ale participanţilor urmează să fie transferată către aceste fonduri în primul an de activitate a pilonului II, după care contribuţia transferată va fi majorată cu 0,5% pe an, până la 6% în opt ani, potrivit datelor publicate de CSSPP.
"Aviva va investi până la 100 milioane de euro în noua companie de pensii şi va avea până la 20 000 de agenţi de marketing, care le va vorbi românilor despre produsele de pensii", a declarat preşedintele SC Aviva Societate de administrare a unui Fond de Pensii Privat SA, Adrian Allott.
Peste patru milioane de salariaţi vor contribui la o pensie privată obligatorie şi 600.000 vor contribui la o pensie facultativă în primii cinci ani. Aproximativ trei milioane de angajaţi vor adera la sistemul pensiilor obligatorii (pilonul II) anul acesta, până în 2011 urmând sa li se alăture încă un milion. La pensiile facultative (pilonul III), circa200.000 de clienţi vor intra în sistem de anul acesta, numărul acestora urmând să crească la 600.000 de participanţi în primii trei ani, potrivit CSSPP.
Aviva a primit autorizarea pentru fondul de pensii facultative "Pensia Mea" (pilonul III) pe 15 mai, de la CSSPP şi a trecut deja la colectarea de contribuţii de la viitorii participanţi.
O persoană poate contribui la sistemul pensiilor facultative cu maximum 15% din venitul lunar brut şi poate beneficia de un venit suplimentar după împlinirea vârstei de 60 de ani. Contribuţiile la pilonul III sunt deductibile fiscal în limita a 200 de euro pentru angajator şi 200 de euro pentru angajat, se mai arată în comunicatul de presă.
Fondul de pensii facultative "Pensia Mea", administrat de Aviva Asigurări de Viaţă, are 75% din structura activelor în instrumente financiare cu venit fix şi 25% în acţiuni cotate. Instrumentele financiare cu venit fix sunt reprezentate din titluri de stat pe termen lung, obligaţiuni corporatiste şi municipale, precum şi alte instrumente de investiţii de pe piaţa monetară. Acţiunile cotate la bursa locală sunt cele aflate în compoziţia BET (indexul Bursei de Valori Bucureşti) şi BET FI (indexul financiar BSE).