Avocatul Alexandra Burada consideră că lipsa de reacţie a legislativului în problema debitorilor cu credite în franci elveţieni, precum şi lipsa de soluţii care să vină din partea instanţelor judecătoreşti, conduc la afectarea calităţii vieţii celor împrumutaţi, singura soluţie fiind, la acest moment, una de natură legislativă, precum adoptarea legii conversiei creditelor la curs istoric.
Avocatul Burada a declarat: "Este regretabil faptul ca, într-un stat european, care se presupune că îşi protejează consumatorii, se poate ajunge în situaţii atât de dramatice (precum sinucideri ale debitorilor, n.r.). Din nefericire, lipsa de reacţie a legislativului pe această temă, precum şi lipsa de soluţii, inclusiv soluţii ce ar putea veni din partea instanţelor judecătoreşti, conduc la asemenea evenimente tragice, precum şi la afectarea calităţii vieţii şi a demnităţii multor cetăţeni români şi a familiilor acestora. O soluţie legislativă pare a fi în acest moment unica soluţie pentru ca aceşti cetăţeni să poată trăi în condiţii de minimă decenţă, o soluţie mult aşteptată şi care ar tranşa, cel puţin pentru viitor, soarta a zeci de mii de familii. Să nu uităm că cei creditaţi, în «anii de glorie» ai sistemului bancar nu beneficiază de aceeaşi protecţie legislativă de care beneficiază creditaţii actuali, pentru care noţiunea de risc contractual a devenit transparentă, aceştia beneficiind de o informare net superioară cu privire la serviciile financiare contractate."
Avocatul mai consideră că s-a ajuns, practic, în situaţia în care un beneficiar de credit ipotecar încheiat în anul 2016 este discriminat în raport cu un creditat în anul 2008.
În opinia avocatului, consumatorii nu trebuie să beneficieze doar de o opţiune, ci de un întreg set de legi, pe care, să îl poată accesa cu uşurinţă, fără a fi târâţi în procese de lungă durată.
"Nu trebuie să uităm zecile de mii de consumatori creditaţi în franci elveţieni care au contractat la acel moment credite de consum (atunci de mică valoare) pentru care nu există la acest moment nici o soluţie. Aşteptăm cu nerăbdare dezbaterile parlamentare şi decizia finală a Parlamentului României, parcurs în care vom fi alături de consumatorii utilizatori de servicii financiare, aşa cum am fost şi până acum", a mai spus Alexandra Burada.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Gepeto în data de 04.10.2016, 08:22)
Multumim Dna Avocat. Da, este regretabil ca intr-un stat de drept, european, statul nu este competent sa-si apere cetatenii prin masuri legislative. Dar..nu-i asa? Noi avem numai obligatii.