AVOCATUL PIPEREA ŞI DEPUTATUL ZAMFIR: "Afirmaţiile bancherilor despre darea în plată - mincinoase, înşelătoare şi manipulatoare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2016

"Afirmaţiile bancherilor despre darea în plată - mincinoase, înşelătoare şi manipulatoare"

Dan Suciu, director de comunicare BNR: "Este atribuţia ANPC să constate dacă reclama CPBR este sau nu mincinoasă ori înşelătoare"

Lucian Isar: "Estimările BNR şi ale băncilor comerciale reprezintă tehnici de manipulare des întâlnite în ultimii ani, prin care se aruncă poveşti alarmiste care, ulterior, se dovedesc false"

Din Consiliul Patronatelor Bancare fac parte: Raiffeisen Bank, BCR, ING Bank, Bancpost, Unicredit Bank

Îngenuncheate în faţa băncilor, unele ziare au publicat, în urmă cu câteva luni, o cascadă de minciuni revărsată din gura unor bancheri prin Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), care le-a plătit să publice o reclamă ce conţinea enunţuri care, până acum, s-au dovedit a fi false.

Textul publicitar al CPBR reprezenta o înşiruire de afirmaţii apocaliptice la adresa Legii dării în plată, încadrate într-un chenar negru, asemeni unui ferpar. Aspru criticat de opinia publică, încă de la apariţia sa - spunându-se inclusiv că pare un manifest din perioada comuniştilor - această reclamă este catalogată acum, de iniţiatorii noii legi - avocatul Gheorghe Piperea şi deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir - ca fiind una mincinoasă, înşelătoare şi manipulatoare.

Aceştia au demontat, ieri, în cadrul unei conferinţe, reclama CPBR (în care se afirmă ferm, printre altele, că "o generaţie întreagă va plăti"; un tânăr va trebui să aştepte opt ani în plus ca să poată să îşi ia o casă", "piaţa imobiliară se va bloca (...) în provincie probabil nu se va mai vinde şi nu se va mai cumpăra nimic (...) greu, foarte greu, se va mai construi ceva", "Legea dării în plată dăunează grav României", "există o lege a insolvenţei persoanelor fizice (...) care îl poate proteja pe omul simplu, ajuns în necaz").

În replică, iniţiatorii Legii dării în plată au arătat, printre altele, că economia a crescut; la fel şi creditarea, Programul Prima Casă nu a dispărut, ci, dimpotrivă; piaţa imobiliară a progresat etc.

Încă de la publicarea reclamei, Marius Dunca, fostul şef al ANPC, ne-a spus: "Sunt şocat de modul în care băncile dezinformează consumatorii. Au luptat împotriva legii insolvenţei persoanelor fizice, au luptat împotriva legii dării în plată şi, acum, când nu mai au alte căi, încearcă să manipuleze opinia publică prin denigrarea legii.

La Legea dării în plată s-au făcut anumite amendamente în aşa fel încât să nu afecteze programul «Prima Casă» şi să nu profite de prevederile acesteia jucătorii din piaţa imobiliară".

Marius Dunca era de părere că, dacă textul publicitar al CPBR nu are niciun studiu la bază, atunci poate fi catalogat ca reclamă mincinoasă.

Şi Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Pro Consumatori (APC), considera că reclama este înşelătoare, "pentru că îl induce în eroare pe consumator". Domnia sa ne-a declarat: "În opinia mea, consider că s-a adus atingere drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor. Este o reclamă mincinoasă, pentru că îi induce pe aceştia în eroare, în ideea să-i facă să creadă că vor suporta ei efectele negative pe care se presupune că le va avea legea. Gestul este imoral, pentru că a fost făcut de ziua mondială a consumatorului. Constat cu tristeţe că băncile au coborât la un nivel atât de jos încât folosesc orice mijloace ca să-şi protejeze interesele financiare. Ele nu privesc consumatorii ca pe nişte parteneri, ci le transferă tot riscul".

Unii jurişti consideră că textul publicitar al CPBR nu poate fi încadrat în nicio prevedere a legii privind publicitatea înşelătoare, întrucât "vorbim despre o asociaţie care nu face reclamă la un produs sau la un serviciu, ci îşi exprimă punctul de vedere pe un proiect de lege".

Potrivit domnului Dan Suciu, director de comunicare în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), instituţia care trebuie să constate dacă reclama CPBR este sau nu mincinoasă ori înşelătoare este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

În timpul parcursului legislativ al proiectului de lege privind darea în plată, şi Banca Centrală, dar şi instituţiile financiare internaţionale s-au exprimat vehement împotriva acestei iniţiative.

Deputatul Daniel Zamfir a spus, ieri, că intrarea în vigoare a actului normativ nu a condus la scenariul apocaliptic expus de BNR, precizând: "Cel mai important pentru mine, ca iniţiator principal ale legii, pentru colegii mei şi pentru Parlamentul României de fapt, a fost că nimic din tezele unui scenariu apocaliptic pe care l-a expus public Banca Naţională înainte de intrarea în vigoare a legii nu s-a întâmplat. Vorbea BNR de risc sistemic sever, că moare creditarea odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, că nu vor mai fi acordate credite în România, că dispar investitorii, că dezvoltatorii imobiliari nu vor mai construi case, că tinerii nu îşi vor mai lua locuinţe, că va conduce la falimentul sistemului bancar, că va dispărea Prima Casă. Este o ştire proaspătă, din 24 septembrie, de la BNR, care ne spune: «creditarea în lei a crescut şi discutăm de creditarea ipotecară, alta decât pe Prima Casă». (...) Nu a existat niciun pericol, totul s-a dovedit a fi un bluf".

Dan Suciu a răspuns afirmaţiilor făcute ieri de domnul Zamfir şi ne-a spus că BNR a estimat că Legea dării în plată prezenta un risc sistemic în momentul în care aceasta se afla în prima variantă - când nu era Prima Casă eliminată din textul legii, nu exista niciun plafon şi erau introduse şi terenurile sub auspiciile noii reglementări.

Secretarul de stat din MFP Enache Jiru a spus că riscurile estimate de BNR trebuie privite şi din perspectiva timpului, respectiv dacă ele nu au apărut pe termen scurt, atunci nu înseamnă că este exclus să se manifeste pe termen mediu sau lung.

Isar: "Din momentul în care s-au gândit să crediteze populaţia cu colateral clădiri, băncile ştiau că o parte din clienţi nu vor putea să serviseze acel credit până la maturitate"

În opinia fostului bancher Lucian Isar, estimările BNR şi ale băncilor comerciale reprezintă tehnici de manipulare "des întâlnite în ultimii ani, prin care se aruncă poveşti alarmiste care, ulterior, se dovedesc false".

Domnia sa a firmat: "Pentru a putea să manipulezi atât de bine populaţia din România, trebuie să existe un mediu propice. Şi mediul propice este legat de cunoaşterea insuficientă a instrumentelor financiare sau o educaţie financiară precară. La această educaţie precară au contribuit şi BNR şi băncile comerciale, pentru că, se pare, a fost în interesul lor să menţină populaţia României la un nivel scăzut, iar oamenii pot fi mai uşor speriaţi, pot fi mai uşor manipulaţi".

Sistemul financiar nu ar trebui să fie într-o poziţie de luptă cu clientela, spune domnul Isar, menţionând că o bancă ce vrea să lucreze într-o piaţă pentru o perioadă de timp nu îşi permite să antagonizeze clienţii: "O bancă ce vrea să fie pe piaţă o perioadă lungă de timp nu poate să introducă clauze abuzive în contractele standard. Dacă vă uitaţi la economiile dezvoltate, vedeţi că autorităţile statului sunt acolo, sunt plătite de la bugetul de stat tocmai pentru a se asigura că în contractele pentru persoanele fizice nu există astfel de abuzuri".

Sistemul financiar trebuie să reprezinte un set de instrumente care să ajute populaţia sau firmele să îşi îndeplinească anumite scopuri, spune Lucian Isar , apreciind că sistemul bancar de la noi este subdezvoltat sau puţin evoluat, pentru că a fost ţinut închis până în anul 2005: "După anul 2005, a existat o explozie astfel încât populaţia care lucra în bănci s-a triplat. Este normal ca în momentul în care ai astfel de explozie de angajaţi bancari pregătirea să fie precară şi să fie mai mult rezultatul unor cursuri intensive de pe câteva slide-uri de power point".

În momentul în care au fost creionate produsele bancare pentru finanţarea populaţiei, acestea au fost din inspiraţie americană, potrivit sursei citate: "Pachetul de finanţare a fost depus la BNR, inclusiv contractele, acestea au fost aprobate, şi abia după obţinerea avizului de la BNR băncile au avut voie să dea astfel de credite. În timpul aprobării, au fost şi situaţii neobişnuite, astfel încât unele bănci au depus spre aprobare la un moment dat, dar au primit răspuns la un număr de luni după băncile considerate prietene. A fost şi o situaţie de concurenţă neloială din punct de vedere al vitezei de aprobare a pachetelor de aprobare pentru persoanele fizice".

Lucian Isar spune că toate băncile au inclus în acele pachete de creditare două noţiuni: "Una se numeşte probabilitatea de a intra în încetare de plăţi. Adică, de la bun început, din momentul în care s-au gândit să crediteze populaţia cu colateral clădiri, băncile ştiau că o parte din clienţi nu vor putea să serviseze acel credit până la maturitate. În creditarea persoanelor fizice, analiza nu se face, oricât ne-am dori noi să fim specialişti, pentru că nu există resurse umane, pentru că nu există un astfel de model de bussines care să fie sustenabil dacă fiecare persoană fizică ar fi analizată în profunzime. Prin urmare, se procedează la un set de instrumente care seamănă foarte mult cu teoria din probabilitate a numerelor mari. (...) A doua noţiune importantă se numeşte pierdere în caz de default. Adică, în cazul în care o parte din portofoliu intră în încetare de plată, bancherii au estimat de la început care este pierderea. Pentru că, pentru un credit care are colateral un apartament, nu pierzi tot creditul, toată valoare creditului. De asta se şi vorbeşte de acea noţiune de hair-cut, adică nu se finanţează 100% din valoare apartamentului, ci doar un procent. Cu aceste noţiuni incluse în pachetul de creditare pentru persoane fizice, se poate presupune că cei care l-au scris, chiar dacă l-au copiat unii la alţii, ştiau de la bun început că o parte din portofoliu o să intre în default şi o parte din portofoliu o să dea băncii respectivele case, terenuri".

Dacă nu ar fi fost aprobată Legea dării în plată, atunci, peste o vreme, am fi putut să vedem procese prin care băncile ar fi fost acuzate de ceea ce se numeşte îmbogăţire fără justă cauză, a conchis Lucian Isar, precizând: "Atâta vreme cât tu ceri bani la un întreg portofoliu plecând de la premisa că o parte din portofoliu o să intre în capacitate de plată şi totuşi urmăreşti clienţii în perpetuitate pe toate bunurile, eventual pe generaţii ce urmează, normal că te îmbogăţeşti fără să se justifice o astfel de miză".

Jiru: "450 de garanţii executate în cadrul Programului Prima Casă, din 191.000 emise"

Avocatul Gheorghe Piperea a arătat, ieri, că reprezentanţii BNR şi cei ai băncilor comerciale s-au bâlbâit şi pe disparişia Programului Prima Casă.

Astfel, înainte ca acest program guvernamental să fie eliminat de sub efectele legii, BNR şi bancherii se temeau că noua lege va duce la pierzanie Prima Casă, spunând că 60% dintre tineri vor fi afectaţi de acest aspect. Acum, Eugen Rădulescu, directorul de stabilitate din BNR, susţine că, deşi asta ar fi urmat, Programul Prima Casă nu a dispărut pentru că a intrat în vigoare Legea dării în plată.

În replică, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a precizat că produsele bancare "într-adevăr concurau cu Prima Casă, unele fiind chiar mai bune". Programul a venit să suplimenteze o nevoie, a mai spus domnia sa, menţionând că, uşor-uşor, urma să fie retras din piaţă. "În niciun caz nu ar fi dispărut în acest an. El continua şi dacă nu apărea Legea dării în plată, dar cu sume mai mici", a conchis domnul Jiru.

Reprezentantul MFP a anunţat că, după Legea dării în plată, populaţia a mers către Programul Prima Casă, iar ministerul s-a "ajustat pe cererea din piaţă".

MFP lucrează la o strategie care va modifica unele măsuri prevăzute de Programul Prima Casă, despre care, însă, domnul Jiru nu a oferit detalii.

Potrivit lui Enache Jiru, media garanţiilor oferite de stat este de 19000-20.000 de euro, fiind emise garanţii totale de circa 14-16 miliarde de lei, la un total de credite de 30 miliarde lei acordate în sectorul imobiliar.

Domnul Enache Jiru a spus că, în buget, MFP provizionează doar 2% din plafon, dar a susţinut financiar doar garanţiile executate - respectiv circa 450, din totalul de 191.000 de garanţii emise, rata de default fiind de 0,028%.

Jiru: "Impactul Legii dării în plată asupra bugetului de stat se va manifesta dacă vom ajunge la ICSID"

Impactul Legii dării în plată asupra bugetului de stat se va manifesta dacă se va ajunge la ICSID, a mai spus Enache Jiru.

Menţionăm că Raiffeisen Bank International a cerut autorităţilor noastre să negocieze pe marginea Legii dării în plată, în caz contrar banca urmând să se adreseze ICSID.

"Vom vedea ce se va întâmpla, este o chestie de procedură, nu există o legislaţie care să prevadă o negociere pe această lege, aşa cum a cerut Raiffeisen", a spus domnul Jiru, precizând că ministerul de resort a studiat condiţiile legii şi, conform reglementărilor în vigoare, poate contracta servicii juridice.

Unele surse spun că Ministerul de Finanţe nu ar intenţiona să angajeze un avocat în cazul în care va ajunge la ICSID cu Legea dării în plată. Domnul Jiru a precizat că MFP va respecta legea, fără să comenteze mai mult pe subiect.

Tratatul bilateral dintre România şi Austria privind investiţiile a fost denunţat de preşedintele Klaus Iohannis, ca urmare a faptului că ţara noastră are, acum, tratat încheiat cu Uniunea Europeană, ca urmare a aderării la UE. Tratatul bilateral are, însă, o clauză care prevede că, pentru investitorii austrieci care sunt prezenţi pe piaţa noastră de dinainte de încheierea valabilităţii sale, efectele rămân valabile încă zece ani.

Avocatul Piperea spune că "mai toate tratatele bilaterale au clauze care prevăd că zece ani rămân valabile după încetare, dar că astfel de acorduri, indiferent că au sau nu efecte ulterioare, sunt considerate inopozabile de CE": "Chiar dacă România va putea să fie condamnată, teoretic, peste 5-6 ani, UE nu ne va da voie să facem aceste plăţi (n.r. sancţiunile pe care ar urma să le primim de la ICSID în cazul în care am pierde în faţa Raiffeisen,) pentru că este considerat ajutor de stat nelegal".

Paul Anghel, ANPC: "Poate ne va ajuta mai mult în demersurile noastre de a susţine clienţii trecerea ANPC la Parlament"

ANPC a primit, până acum, opt reclamaţii împotriva băncilor legate de Legea dării în plată, una singură fiind rezolvată amiabil în favoarea consumatorului, banca fiind de acord să ia în plată imobilul, după cum a spus Paul Anghel, directorul general al instituţiei. Domnia sa a precizat că băncile tergiversează aprobarea notificărilor, întrucât noile reglementări în domeniu nu prevăd sancţiuni. De asemenea, este dificil ca ANPC să acţioneze în acest sens, "grosul crerditelor fiind acordate într-o perioadă de vid legislativ".

Atât timp cât nu există o autoritate competentă în actul normativ privind darea în plată, în anumite cazuri ANPC nu poate decât să constate că reclamaţiile clienţilor sunt nesoluţionabile, a mai spus domnia sa.

"Poate ne va ajuta mai mult în aceste demersuri trecerea ANPC la Parlament, dacă ea se va realiza", a conchis reprezentantul Autorităţii.

Domnul Anghel a spus că, acum, ANPC are 47 de procese de tip class action îndreptate, în instanţă, împotriva băncilor, pe clauze abuzive, trei fiind câştigate, dintre care 2 - definitive.

Împrumutaţii în franci elveţieni reiterează că băncile nu au negociat niciodată cu ei şi că nici acum, după aplicarea Legii dării în plată, băncile nu doresc să negocieze.

Gheorghe Piperea a subliniat că legea prevede o perioadă de 30 de zile până când băncile pot accepta notificarea, în care acestea să negocieze, timp în care sunt îngheaţate ratele, dobânzile şi penalităţile. Cu toate acestea, băncile preferă să vândă creditele neperformante cu 0,2% din preţul lor, a menţionat avocatul, subliniind că legea nu şi-a propus să sancţioneze băncile care nu iau în plată imobile, pentru că sancţiunile sunt prevăzute în legislaţia ce stabileşte modul de funcţionare a pieţei, respectiv în statutul ANPC.

UNNPR: "Ministrul Justiţiei a semnat Ordinul de reducere la jumătate a taxelor notariale"

Pe site-ul Ministerului de Justiţie a apărut un anunţ potrivit căruia minsitrul justiţiei a aprobat, în cadrul ministerului, Ordinul prin care onorariile notarilor sunt reduse la jumătate, au afirmat reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, care subliniază, însă, că Ordinul intră în vigoare din momentul publicării lui în Monitorul Oficial.

Notarii prezenţi la întâlnire au subliniat că, acum, clienţii plătesc 5.000 de lei pentru un credit de 120.000 de euro.

Totodată, executorii au decis să transmită notificările băncilor, fără să le mai blocheze, iar de la Autoritatea Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară se aşteaptă o hotărâre care să arate cine suportă cheltuielile de cadastru.

Piperea: "Consumatorul aşteaptă ca autorităţile statului să îl protejeze contra abuzului de putere economică"

Consumatorul aşteaptă ca autorităţile statului să îl protejeze contra abuzului de putere economică, spune avocatul Gheorghe Piperea, citând rezultatele unei cercetări sociologice comandată de Asociaţia Parakletos. Conform cercetării, majoritatea consumatorilor se simt vulnerabili în faţa potenţialelor abuzuri săvârşite de anumiţi agenţi economici, zona de vulnerabilitate fiind de 85%.

Serviciile de telecomunicaţii, comerţul, asigurările auto şi serviciile bancare sunt domeniile care au înregistrat cele mai multe nemulţumiri ale consumatorilor, reiese din cercetare.

Între mărfurile/serviciile ne-necesare, excluzând primele trei domenii (pe care le-am calificat inevitabile), cel mai criticabil pentru abuz de putere este domeniul bancar, a spus, recent, avocatul, precizând: "Oamenii, în raport de atitudinea faţă de domeniul bancar, sunt cu mult mai nemulţumiţi (dacă se poate spune aşa ceva) decât de îngrijirile medicale din sistemul public şi de serviciile de canalizare şi apă, de furnizarea energie electrică şi termică, de furnizarea gaz, de serviciile medicale private, de restaurante etc.

În afară de atitudinea faţă de «serviciile medicale de stat», de «asigurările auto sau de viaţă» şi de «serviciile bancare (altele decât creditele imobiliare)», consumatorii simt nevoia de a fi protejaţi şi în domenii cum ar fi «furnizorii de utilităţi». De la o proporţie de 84%, în privinţa serviciilor medicale de stat, la o proporţie de 52% în privinţa băncilor, oamenii simt nevoia acută de protecţie din partea autorităţilor publice.

ANPC este, conform percepţiei publice, principala instituţie care are responsabilitatea de a proteja consumatorii împotriva eventualelor abuzuri săvârşite de agenţii economici: în acest sens s-au pronunţat 86% dintre cei întrebaţi. În rând, la mare distanţă, vin: ANSVA - 58%, Guvernul - 37%, Parlamentul şi BNR - câte 33% şi, la urmă, din păcate, Avocatul Poporului - doar 25%.

Dintre toţi cei care au apelat la ajutorul unei instituţii, 9 din 10 consumatori s-au adresat ANPC.

Aproximativ o treime dintre cei care au apelat la ajutorul unei instituţii se declară «foarte nemulţumiţi» de soluţionarea problemei. Destul de nemulţumiţi sunt 18%, nehotărâţi fiind 19%".

În legătură cu Legea dării în plată, toţi cei care au declarat - spontan - că au auzit despre o lege menită a proteja persoanele cu credite ipotecare în relaţia cu băncile, au menţionat "legea dării în plată", mai susţine domnul Piperea: "Foarte interesant este că, atunci când au fost întrebaţi direct, respectiv, dacă au auzit sau nu de Legea dării în plata, 3 din 4 persoane întrebate au declarat că au auzit, doar 26% spunând că nu au auzit de legea dării în plată.

Cu adevărat esenţial este faptul că doar 22% dintre repondenţi au spus că au o părere nefavorabilă despre lege. Această constatare contrazice tot ceea ce au profeţit băncile şi BNR în legătură cu Legea dării în plată. Publicul larg, în proporţie de 55%, are o părere favorabilă despre lege, iar 23% dintre repondenţi sunt nehotărâţi.

În proporţie de 66%, publicul vede un impact pozitiv al Legii dării în plată, considerând că, pe viitor, băncile vor verifica cu mai mare atenţie bonitatea clienţilor; că este o lege binevenită pentru oamenii cinstiţi, aflaţi în dificultate financiară şi care nu îşi mai pot plăti ratele (59%); că este o lege care permite persoanelor care nu îşi mai pot plăti ratele să aibă o poziţie mai puternică în relaţia de negociere cu banca (50%); că este o lege care nu mai permite băncii să aibă o poziţie dominantă/de forţă faţă de debitor (46%); că este o lege care afectează puternic înţelegerile dintre bancă şi recuperatorii de creanţe (35%) etc".

Mesajul CPBR versus realitatea actuală

CPBR: "Nu ţi-au spus nici că există o lege a insolvenţei persoanelor fizice"

De fapt, Legea insolvenţei persoanelor fizice ar fi trebuit să intre în vigoare la finalul anului trecut, dar aplicarea ei a fost amânată cu un an. Ca urmare, această lege nu are efecte, nici până acum nefiind aprobată intrarea ei în vigoare mai devreme decât termenul până la care a fost prorogată.

CPBR: "Nu ţi-au spus că va creşte avansul pentru credite"

O parte din bănci au majorat avansul, însă unele dintre acestea deja l-au redus din nou, în majoritatea localităţilor unde dau credite.

CPBR: "Nu ţi-au spus că va dispărea programul Prima Casă"

Programul Prima Casă nu a dispărut, ci, dimpotrivă, a fost prelungit, Ministerul Finanţelor Publice suplimentând bugetul aferent cu jumătate de miliard de lei.

CPBR: "Nu ţi-au spus că un tânăr va trebui să aştepte 8 ani în plus ca să poată să işi ia o casă"

Soldul creditelor pentru locuinţe în lei a crescut constant, în acest an, ritmul de creştere ajungând, în august, aproape de 900 de milioane de lei, potrivit datelor BNR. Bancherii spun că, după ce au redus avansurile la credite, solicitările pentru împrumuturile standard au revenit la nivelul de dinainte de majorarea avansurilor.

CPBR: "Şi nu ţi-au spus nici că piaţa imobiliară se va bloca (...) şi că greu, foarte greu, se va mai construi ceva"

Volumul investiţiilor imobiliare în prima jumătate a acestui an a ajuns la 359 de milioane de euro, unul din cele mai ridicate niveluri în ultimii şase ani, potrivit celui mai recent raport CBRE România privind investiţiile imobiliare. Doar în primul semestru al lui 2014, investiţiile au depăşit acest nivel, ajungând la aproximativ 400 de milioane de euro, potrivit companiei. Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, când au fost investiţi 107 milioane de euro, volumul investiţional din primul semestru al acestui an este de peste trei ori mai mare.

Majoritatea bancherilor estimează că preţurile imobilelor vor scădea, ca efect al Legii dării în plată, potrivit Barometrului Bancar realizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi EY.

CPBR: "Nu ţi-au spus nici că mulţi işi vor pierde poate locurile de muncă"

Rata şomajului a scăzut la 5,9% în trimestrul II din 2016, de la 6,6% în precedentele trei luni, potrivit datelor INS.

Conform unui sondaj realizat de ARB şi EY, aproximativ 70% din bănci estimează să menţină sau să crească uşor numărul de angajaţi.

CPBR: "Legea dării în plată dăunează grav României"

În realitate, economia a crescut cu 6% în al doilea trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2015, având un avans, în primul semestru, de 5,2%, conform datelor INS.

Opinia Cititorului ( 47 )

  1. Sunt anumite momente in care imi doresc ca Ceausescu sa mai fie printre noi.

    1. Sunt "copiii" lui de gen Piperea, Zamfurt, prinţul Mâskin de la Cisnădie, Stejărel şi mulţi alţii...

      Nu ai inteles nimic....nu acestia sunt problema

      Copiii lui Ceaușescu au dăinuit mai mult decât el, Isărescu, Ghețea și restul cadrelor PCR postate de băncile străine în management doar pentru trafic de influență.

      In luna august autorizatiile de constructii au fost mai putine cu 17% fata de aceeasi luna din 2015. Dupa legea darii in plata, numarul celor care au putut contracta credite pentru cumpararea unei locuinte a scazut cu peste 50%. Preturile locuintelor nu au scazut decat marginal in unele zone, insa au crescut in altele. De lege au beneficiat 5.000 de persoane nu 800.000 cat se mentiona in expunerea de motive a lui Zamfur. Acestea sunt adevarurile care dor, nu estimarile apocaliptice care nu s-au materializat.

      Autorizatiile de construire se obtin cu 1-2 ani inainte de accesarea creditelor.

      Analfabetismul economic si escrocheria bancara merg mana in mana. 

      Se pare ca esti profesor la analfabetism economic. Cei care construiesc se gandesc daca vor putea vinde, si in concluzie isi dimensioneaza afacerile. In acest sens au fost solicitate un numar mai mic de autorizatii de constructii pentru ca nu vor sa se trezeasca cu un stoc de locuinte pe care sa nu le poate vinde. Pentru a-ti da seama de acest lucru nu iti trebuie foarte multe cunostinte. Daca acum sunt mai putine autorizatii, atunci se va construi mai putin in anul urmator, ceea ce va duce pe toata linia la o scadere la nivelul sectorului. Pana acum toate perioadele de crestere economica au fost insotite de o crestere a creditarii. Insa constructorul Zamfur si avocatul Pipierea "nu stiu deastea"

      Pe baza datelor din piata au estimat ca nu au cui vinde la actualele preturi, nu le permite starea precara a economiei, bublegum.

      Ai afirmat mai sus ca a scazut numarul autorizatiilor din cauza scaderii creditarii ceea ce este o ineptie de ajent imobiliar fara perspective. 

      Din 5000 de persoane 3/4 sunt blocate de bănci așa că alții sunt descurajați să apeleze la soluția asta.

      separe ca esti un punpicurist dea lui ISARESCU !!!

      Nu sunt fan Ceausescu si nici fan Isarescu. Pentru ca nu vreau oameni care stiu de toate si pentru timp nelimitat. FED este condus de persoana care poate avea cel mult doua mandate. Isarescu este un om care face jocul altora. Isarescu este un penal....

      Apropo de astia doi si de "afirmatii manipulatoare". Piperea nu e ala care balacarea familiile tinere care acceseaza un credit ipotecar pe motiv ca nu lasa banii sa ajunga in economie, in creditarea firmelor, locuri de munca, etc., asta in timp ce el avea credit ipotecar de 800.000 de EURO la Piraeus Bank? Nu era tot el ala care ii lua la misto pe tinerii debutanti pentru ca vor sa isi cumpere UN apartament cu credit in timp ce il reprezenta in procese pe ciungarul Hadarean care a cumparat 3(TREI) case pe credit? Parca de Piperea vorbim, nu? Pai, o fi bine dom' profesor...?

      De acord la el m-am referit cand am facut aluzia la Ceausescu in sensul ca nu am fi auzit de amandoi

    Lucian Isar: "Estimările BNR şi ale băncilor comerciale reprezintă tehnici de manipulare des întâlnite în ultimii ani, prin care se aruncă poveşti alarmiste care, ulterior, se dovedesc false"

    Nu-i frumoasa tara asta si oamenii care respira p-aici? :)) Tocmai sotul lui Gorghiu ne spune de manipulari. 

    1. Micutu de la 6, la fiecare interventie a ta, ramin cu gura cascata, ma frec la ochi, ma scarpin si imi scutur capul.

      Esti unic. 

      Mai sint si altii, pe drumul catre tine, dar n-am mai intilnit extrema asta (si traiesc de ceva timp). 

      Deunazi, ai vrut sa-mi interzici dreptul sa postez mesaje pe site-ul BURSA, (al carui proprietar de 100% sint, dar de fapt, nu asta conteaza, ci faptul ca eu sint cel care l-a facut liber accesabil, oricui si eu sint cel care ii mentine acest regim). 

      Acum, esti confruntat cu evidenta minciunilor promovate de bancheri, iar tu gasesti de cuviinta sa ne atragi atentia, chipurile sarcastic, ca aceasta constatare a minciunii bancare, vizibila orcui, de altfel, a facut-o si Isar, care....uau, ma ia cu ameteala, nu ca ar fi speculat cursul leului, cu ani in urma, ci este sotul lui Gorghiu... ma lasa puterile...

      Imi trebuie o macara sa ma scoata din putul gindirii tale si un timp de plimbare si aer curat de Cismigiu.  

      da nu stie cum sa zica SI atunci apeleaza la concurenta neloiala:-)

      Ce vrei Make, nu vezi ca singur isi spune micutul..... 

      Nu-mi aduc aminte sa-ti fi interzis dreptul de a posta pe propriul sait. Ar fi o ineptie. Daca din niste postari simple se nasc asemenea concluzii care n-au nici o legatura cu realitatea ce pretentii sa mai am de la subiecte bancare? Eu sunt musafir aici, pot fi banat oricand fara nici o justificare sau terfelit de oricine, nu am nici un drept. Apoi, eu n-am o problema cu Make cu Bursa, politica ziarului e treaba proprietarului. Doar ca avand in vedere ca e o rubrica de comentarii am ales sa-mi expun parerea despre unele subiecte. Sigur ca asa cum e peste tot daca esti impotriva curentului, suferi niste consecinte gen atac la persoana si nu prin argumente. Eu stiu ce stiu despre sotul lui Gorghiu (nu e sotul lui Gorghiu sau care e problema cu denumirea?) si din cauza asta am o alta parere despre ce tot spune, deci informatiile diferite pot duce la concluzii diferite. E o tara libera. Si oricum parerea mea nu conteaza. Eu sunt micut.

      Cat despre banci nu sunt din sistem nu sunt bancher nu sunt platit de BNR nu le sustin. Doar ca vad lupta inegala si masluirile de informatii. Atat. Si desi n-am jignit pe nimeni, eu am fost terfelit de multi fara a le raspunde ca nu ma intereseaza parerea lor. 

    Sa ne spuna Dan Suciu daca mai are credit in CHF?

    1. Sa ne povesteasca unii despre cum se dau credite in euro in Noua Zeelanda, pentru romani? Ca Suciu n-are niciun credit!

    Domnule Goldstein, doamna Olescu: "spune-mi pe cine promovezi ca sa-ti spun cat de vinovat esti". (captura ecran

    IN ATENTIA JANDARMERIEI SI A IGPR!!! 

    Grupul infractional organizat al speculatorilor financiar-imobiliari intentioneaza sa deturneze MARATONUL BUCURESTI din 8-9 octombrie. Va invederz ca aveti obligatia de a ARESTA pe oricine manifesta un comportament agresiv la manifestarile spirtive, indiferent de cati copii are de crescut si ce afise si mesaje vrea sa promoveze. 

    De asemenea redactia bursa ar trebui sa nu se mai prefaca ca nu stie de atacul planuit de grupul infractional si sa se deszica de orice comportament violent. 

    Sa nu ziceti ca n-ati stiut!

    Multumesc.  

    1. Grupul mafiei financiar-bancare poate aduce apă de adăpat la maraton pentru copiii alergăreți.

      Nu interesează pe nimeni, iar copiii prezenți n-au bani nici pentru sticla de apă donată de către mafia financiar-bancară. 

      Da-mi voie ca, mai intii sa ma prefac, ca sa pot ulterior sa nu ma mai prefac.

      Deci: ce?! 

      da, o sa scriem cu creta pe asfalt, pe traseul de maraton, Van Groningen=ticalos si Raiffeisen=ticalosenie

      Bancard ticalos, nu iti mai merge manipularea. Nu stiu la cine te referi, poate la spalacitul groh groh.

      Pavel Lucian Vasile, iar calci in strachini si te faci de ras ! S-ar putea sa imi folosesc influenta de bancher sa ti se taie net-ul acolo la caminul de la Asachi, sa vedem cu ce o sa iti mai castigi imputita-ti paine zilnica !

      1. Nu-mi aparține comentariul la care ai răspuns.

      2. N-am nicio treabă cu Lucica de care zici.

      3. S-ar putea sa-ti folosesti putina inteligenta in instanta si sa te coste. 

      Baga boss de-o instanta ca de vreun an si ceva tot amenintati. Baga mare, vezi ca si Aristotel Costel, Nelu Pionieru si altii pe care ii stim amandoi extrem de bine, s-ar putea sa dea si ei cu subsemnatul prin instanta. Numai bine si cum spun turcii:[Fragment eliminat, conform regulamentului!]

      P.S. De ce nu ai curajul sa bagi aici niste texte din alea de porcaiala la adresa celor cu credite, asa cum faceai prin 2008? Te pupa Vacaru si restu' gastii, ne vedem la "trebonal" praleo ! :))))

      Și dacă m-ar fi ascultat cretinacii atunci mai erau faliți și disperați, văcar țepar imobiliar?

      Ce le spuneai în 2008, văcare? Important e sa cumperi, pe datorie, nu conteaza.

      Ei, uite că a început să conteze, iar deciziile pripite se plătesc scump. 

      Le-ai parazitat tranzacțiile, i-ai prostit, ai manipulat și prețurile s-au prăbușit așa cum afirmam atunci. 

      Și țepar, și manipulator, și escroc și perseverent. Mai era unul pe la SIE cu toate calitățile tale, tot șef de-al tău care te-a folosit la spălat pe jos prin sucursală. 

      Make, nu-i de glumit! iata ce ne spune avertismentul:..... Va invederz ca aveti obligatia de a ARESTA pe oricine manifesta un comportament agresiv la manifestarile spirtive, indiferent de cati copii are de crescut.... 

      Este absolut normal si trebuie mobilizare exemplara; la "manifestarile spirtive" continutul de alcool/spirt duce la comportament agresiv si de aici toate pericolele si consecintele....

      Asa ca, achtung! achtung!  

      Si daca il apuca pe vreun borfas chf filoxera la maratonul de pe 8, ce sa ii facem "femeii" de la Cisnadie.... prin locurile unde are par....?!

      Uite, tu esti genul dupa care n-o sa-mi para rau ca s-au sinucis dupa ce va da peste nas Curtea Constitutionala. Daca n-ai sapun sau ti-e frica sa sari te ajut cu placere doar da un semn. Keep calm ca esti putred!

      Esti un cultivator de canepa? grija, dupa acuratetea textului, in mod sigur DIICOT s-a sesizat. 

    Atentiune, PSIHOPAT LA BUTOANE! În loc să comenteze pe subiectul articolului, o da cu imaginarele sale, grupuri infractionale. De fapt HOTUL STRIGA, HOTUL! :)))))

    Desigur subiectul este unul care darama toata minciuna ieftină si manipularea bancară iar, nemaiavînd ce spune incearca sa indrepte atentia cititorilor în alta directie, imaginata de acesta. Ma tem foarte tare ca acesta si crede ineptiile scrise!  

    1. AR observa cacreditele vandute reprezinta o parte infima fata de celebscoase in afara bilantului si care se recupereaza de bancile insele(a nu se citi inschele) valoarea recuperata numita UNWINDING AR trebui publicata Sa se vada cat a fist afectata de LDP....

    darea in plata exista si inainte ca legea sa fie data. Raiffeisen a luat in plata casa lui Paul Lambrino, dar i-a si permis sa isi continue sederea acolo.

    bancile nu au motiv sa faca scandal pe tema DIP cat timp ele au luat in plata, voluntar, benevol, in absenta acestei legi.  

    ma nemultumeste felul cum actionaeaza Ministerul de Finante, Anca Dragu si Enache Jiru. daca alte ministere din Guvernul Ciolos sunt conduse extraordinar, vezi exemplul de la Mediu, cel de Finante este condus execrabil.

    1. Pentru ca faciliteaza accesul tinerilor la o locuinta si le fura clientii speculantilor de chirii Hadarean, Mitache, Stanescu, Vasiliu, Ciubotaru, Nedoni sau Ignat, adica aia care baga bani in postaci ca tine :)))) Aud ca speculicii s-au cam lins pe bot de dictat preturi vreo 5 ani de acum incolo, chiar daca vin cu ciunga-n gura pe la marsuri prin Bucale. Cica unii au inceput sa dea in plata cand au vazut ca a putrezit rau sandramaua(vezi exemplul "amaratului" care a dat in plata OPT case).

      Cu textul LDP e ca si rezolvata. Mai trebuie doua strambe de la guvern, de cumparat viitorul guvern si trebuie tinut de Isarescu.

      In conditiile astea, mafia securista are sanse sa continua raptul. 

      Poate asa ai si tu sansa sa te muti din caminul de la Asachi intr-o bojdeuca a ta. La vreme de batranete ce ai sa faci? Ramai tot asistat la mila statului ca acum, prin vreun azil?

      Am proprietăți și nicio datorie. Nu dețin nicio cloacă ceaușistă, n-am făcut niciodată tranzacții imobiliare cu ajenți imobiliari și am folosit doar bani proprii.

      Cum s-ar zice, ghinion, văcare, n-am locuit niciodată în cămin, popotarule. 20 de ani ai parazitat statul în uniforma ponosită a statului, nici haine nu ți-ai cumpărat că te-a îmbracat statul, iar acum ai ajuns de-a dreapta evazionistului Biriș. Țeparul face casă bună cu țeparii. 

      [Comentariu eliminat, conform regulamentului]

    foarte interesanta ideea imbogatirii fara justa cauza. ne puteti da mai multe informatii?

    Frumos

    De ce mani pula toare? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb