Absolvenţii de liceu au programată astăzi prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat. În ultimii ani, probele scrise au fost însoţite de numeroase scandaluri, acuzaţii de fraudă şi chiar de reţineri (este binecunoscut cazul Liceului Bolintineanu din Capitală, cu copii duşi cu autocarul la audieri). Înainte ca elevii să pună pixurile pe hârtie, pe axa sindicate - minister a apărut şi primul scandal, legat de corectarea lucrărilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, săptămâna trecută, că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând chiar cu această sesiune. Sindicatele au reacţionat diferit la acest anunţ.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi-a manifestat imediat susţinerea pentru propunerea Ministerului, considerând că această măsură îndepărtează toate suspiciunile legate de rezultatele finale şi de posibilele interese ale profesorilor corectori. Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, crede că măsura elimină orice fel de favoritism: "O supraveghere care să nu permită elevilor să se inspire în timpul examenului şi această procedură propusă vor conduce la o evaluare obiectivă a celor care susţin examenul de bacalaureat. Această modalitate de corectare a lucrărilor va elimina posibilitatea ca anumiţi elevi să fie favorizaţi".
În schimb, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", prin vocea preşedintelui Marius Nistor, consideră că măsura trădează lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în personalul din sistem: "Este o pierdere de timp şi de bani, bani care ar fi putut fi acordaţi examinatorilor. Observ că, din ce în ce mai mult, se încearcă «militarizarea» bacalaureatului. În condiţiile acestea, nu înţeleg de ce Ministerul Educaţiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea educaţiei, în sensul de a introduce pază militarizată la bacalaureat. Şi, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noştri, poate aducem examinatori externi. Consider că s-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la bacalaureat. În loc să caute soluţii numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupţie, MECS ar trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noştri sunt ameninţaţi şi chiar agresaţi, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase". Lucrările scrise ale celor care susţin examenul de bacalaureat vor fi strânse la nivelul centrului judeţean şi trimise apoi, într-un alt judeţ, desemnat prin tragere la sorţi, cu ajutorul angajaţilor Jandarmeriei, această procedură fiind întâlnită şi la examenul de titularizare a profesorilor.
Astăzi va avea loc proba scrisă la Limba şi literatura română; pe 30 iunie - Limba şi literatura maternă, probă scrisă; 1 iulie - Proba obligatorie a profilului, scris; 3 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării, scris; 6 iulie - afişarea rezultatelor.
Rata de promovare la bacalureat, sesiunea I, în ultimul deceniu, a fost: în 2004 - 84,59%, 2005 - 84,68%, 2006 - 80,48%, 2007 -82,08%, 2008- 78,30%, 2009 - 81,47%, 2010 - 69,30%, 2011 - 45,73%, 2012 -44,41%, 2013 - 56,44%, 2014 - 60,65%.