BACALAUREAT  Emoţii pentru profesori în sesiunea a doua

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 14 august 2015

 Emoţii pentru profesori în sesiunea a doua

Sesiunea a doua a examenului de bacalaureat din acest an este una care provoacă mari emoţii...profesorilor. Evenimentele din această vară - desfacerea contractelor de muncă ale unor profesori supraveghetori, ameninţările lansate de ministrul Educaţiei la adresa liceelor cu promovabilitate zero - sporesc îngrijorarea cadrelor didactice, luând o parte din presiune de pe umerii elevilor.

Pe 17 şi 18 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi de comunicare orală în limba maternă, pe 18-19 august - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în 20-21 august - evaluarea competenţelor digitale. Din 24 august vor începe probele scrise, cu examenul la limba şi literatura română, pe 25 august - limba şi literatura maternă, 26 august - proba obligatorie a profilului şi 28 august - proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 31 august, pe 1-2 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în data de 3 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Anul acesta capul de afiş al evenimentelor negative l-a ţinut Liceul din Făget, unde zeci de elevi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă, iar majoritatea profesorilor supraveghetori au fost obligaţi să ofere explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat în sălile de concurs. În urma cercetărilor, nouă profesori au fost sancţionaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş cu desfacerea disciplinară a contractelor de muncă, după ce au permis elevilor să copieze la examenul de bacalaureat susţinut la centrul de la Liceul "Traian Vuia" din Făget. Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, 42 de cadre didactice care au făcut parte din Centrul de Examen nr. 16 de la Liceul Teoretic "Traian Vuia" Făget au fost cercetate disciplinar, iar 143 din elevii care au susţinut examenul au fost eliminaţi: "Precizăm că un număr de nouă cadre didactice au primit sancţiunea de desfacere a contractului de muncă, dintre acestea şase fiind titulare şi trei suplinitoare. Totodată, şase persoane sancţionate disciplinar au norma de bază în mai mult de o unitate de învăţământ, sancţiunea, aplicându-se, deopotrivă, în toate unităţile de învăţământ unde sunt încadrate".

Îngrijorare au produs şi declaraţiile ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, făcute după afişarea rezultatelor finale ale primei sesiuni a examenului de bacalaureat: "De ani de zile sunt unităţi care au la Bacalaureat zero promovaţi. Vorbim de 55 de licee în care învaţă 450 de elevi, adică opt pe unitatea de învăţământ. Luăm în considerare desfiinţarea acestor şcoli, după ce vom face o analiză punctuală a fiecărei unităţi în parte". Se doreşte desfiinţarea liceelor care în ultimii ani nu au reuşit să aibă rate de promovare de peste 10%, fapt ce stârneşte, firesc, îngrijorarea profesorilor care îşi desfăşoara activitatea în cadrul acestora. Sesiunea a doua a bacalaureatului poate reprezenta o şansă, destul de mică, pentru aceste unităţi să spele din ruşinea slabei promovări din iulie.

În prima sesiune a examenului de bacalaureat, care a avut loc în perioada 8 iunie - 3 iulie, rata de promovare a fost de 67,9 % după contestaţii. Din cei 159.715 candidaţi care s-au prezentat la examen, au promovat, după soluţionarea contestaţiilor, 108.436 (67,9%), 102.047 (74,2%) dintre aceştia fiind din promoţia curentă. În prima sesiune a bacalaureatului au absentat 9.224 de candidaţi, 332 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 50.947 de candidaţi au fost respinşi, 35.212 dintre aceştia fiind din promoţia curentă şi 15.735 din promoţiile anterioare. Dintre absolvenţii clasei a XII-a din promoţia curentă, 76,9% s-au înscris şi au participat la examenul de bacalaureat din prima sesiune a acestui an. Media minimă de promovare pentru fiecare disciplină în parte este 5, iar media finală, a notelor la toate disciplinele, necesară pentru promovarea examenului de bacalaureat, este minimum 6.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb