Bacalaureat, între modificările ministerului şi dezinteresul elevilor

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 25 august 2017

Bacalaureat, între modificările ministerului şi dezinteresul elevilor

Probele scrise ale sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat s-au încheiat iar semnalele nu sunt deloc încurajatoare. Spaţiul public a fost, din nou, invadat de perlele unei inculturi crase, manifestate în scris la probabil cel mai important examen şcolar. Au reapărut tentativele de fraudă soldate cu eliminări din examen, dar ce e mai trist, foarte mulţi candidaţi au găsit lucruri mai importante de făcut şi chiar dacă s-au înscris pentru această sesiune au absentat. Cu toate acestea toată lumea aşteaptă data de 1 septembrie, atunci când vor fi afişate rezultatele, în speranţa că procentele de promovabilitate nu vor afecta prea mult încrederea în viitor.

În ciuda rezultatelor aflate într-o uşoară creştere, ministerul Educaţiei pregăteşte mai multe schimbări. După prima sesiune, ministrul Liviu Pop a anunţat că se vor face modificări în ceea ce priveşte corectarea lucrărilor : "Lucrăm alături de experţii ministerului, alături de STS la o modificare a metodologiei de corectare, încât lucrările să nu mai fie transportate. Acestea să fie scanate, iar corectorii să poată face acest lucru din centrul de examinare sau chiar de acasă. E o metodologie în curs".

Pe de altă parte, ministerul intenţionează ca programele şcolare pentru liceu să fie "periate şi tăiate", acest lucru urmând să se reflecte şi în subiectele viitoarelor examene de Bacalaureat. Anunţul a fost făcut tot de Liviu Pop: "Planurile cadru pentru tot învăţământul liceal se modifică şi planul şi programul, cum ne-am angajat în programul de guvernare. În 2017, vom finaliza planurile cadru, iar anul viitor toate programele şcolare pentru învăţământul liceal vor fi rescrise, în aşa fel încât, pentru prima dată, după 20 de ani, vom avea o reformă pe curriculum naţional cap-coadă, adică de la clasa pregătitoare până la finalul liceului".

Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 39.435 de elevi înscrişi (din toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 37.138 - zi, 1.036 - seral şi 1.261 - frecvenţă redusă. În prima sesiune au fost declaraţi respinşi 34.690 de candidaţi (din toate promoţiile). După depunerea contestaţiilor, afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 6 septembrie. În conformitate cu prevederile metodologice, în urma evaluării lucrărilor contestate "nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii." Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

Rata de promovare în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2017 a fost de 71,4%. Rata de promovare la bacalaureat, sesiunea I, în ultimii ani a fost următoarea: 2004 - 84,59%, 2005 - 84,68%, 2006 - 80,48%, 2007 - 82,08%, 2008 - 78,30%, 2009 - 81,47%, 2010 - 69,30%, 2011 - 45,73%, 2012 - 44,41%, 2013 - 56,44%, 2014 - 60,65%, 2015 - 67,9 %, 2016 - 66,7 %.

Editura Didactică şi Pedagogică preia integral editarea manualelor

Ministerul Educaţiei Naţionale va promova în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare un proiect de act normativ prin care Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, a anunţat ministrul Liviu Pop: "Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile - Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare. Pentru cei din clasa a V-a, aşa cum am anunţat sunt asigurate toate manualele pentru 11 septembrie. Evident, acele îndrumare vor ţine loc de manual timp de maxim opt săptămâni".

Pe de altă parte, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate a lansat un ghid pentru un proiect în valoare de 6,75 milioane euro prin care vor fi oferite rechizite şcolare unui număr de 365.000 copii defavorizaţi, a anunţat Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Proiectul vizează creşterea participării la cursuri a elevilor fără posibilităţi materiale şi prevenirea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii în rândul celor mai defavorizaţi copii din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb