Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, că discuţia despre Schengen a fost amânată pentru a se evita un vot, precizând că a fost găsită o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia pentru intrarea României în acest Spaţiu. "E amânată discuţia pentru a se evita un vot", a spus Baconshi, la Parlament, unde participă la reuniunea PPE. Întrebat despre posibila amânare a aderării României la Schengen, Baconschi a apreciat că aceasta este "o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia" şi a spus că i se pare cea mai rezonabilă pentru moment. El a precizat că a avut un dialog constant cu toate statele membre, inclusiv la New York, şi continuă să lucreze pentru a-i convinge pe olandezi şi finlandezi în ceea ce priveşte acceptarea aderării.
Baconschi a evitat să comenteze informaţiile potrivit cărora numele său s-ar afla pe o listă de remaniere, rugându-i pe jurnalişti să-l întrebe pe premier în legătură cu acest lucru. "În Consiliul JAI s-a produs blocajul anunţat de către Olanda şi Finlanda şi subiectul va trece în Consiliul European de toamnă. Până atunci lucrăm, avem practic asigurări şi sprijin de la toate statele membre. Sunt aceste două state membre care abuzează într-un fel de regula unanimităţii, dar care trebuie convinse. Adică trebuie să lucrăm pentru că e o lipsă de încredere pe Justiţie şi Afaceri Interne", a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, citat de Mediafax.
Întrebat dacă este mai bună amâ-narea decât un vot negativ, el a răs-puns afirmativ: "Da, este fără îndoială o formulă care menţine deschisă discuţia". Totodată, întrebat dacă o lună de zile este de ajuns pentru a convinge oficialii din Olanda şi Finlanda să-şi modifice poziţia, Baconschi a spus: "Până la Consiliu trebuie să construim consensul la nivelul tuturor statelor membre. Este o decizie care se adoptă prin consens".
Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă "promisiunea a fost încălcată".