BADEA, HIDROELECTRICA:  Ne gândim să cumpărăm activele CEZ sau Enel din România

V.D.
Companii / 9 august 2019

Bogdan Badea

Bogdan Badea

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, se gândeşte să cumpere activele distribuitorilor şi furnizorilor CEZ sau Enel din România, şi urmează în acest sens să angajeze consultanţi specializaţi în fuziuni şi achiziţii, a declarat pentru News.ro Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

"Pe componenta de diversificare a portofoliului, sunt câteva proiecte pe care Hidroelectrica nu vrea să le rateze. Sunt oportunităţi majore care au apărut în piaţă - mă refer aici la intenţia CEZ de a vinde activele din România, de asemenea, la intenţia Enel de a vinde activele din ţara noastră, ori Hidroelectrica - aflându-se în plin proces de pregătire a listării, nu poate să nu se implice. Sunt oportunităţi pe care vrem să le analizăm în detaliu şi, în acest sens, deja, la nivelul conducerii Hidroelectrica, s-a luat decizia de a contracta consultanţi specializaţi în fuziuni şi achiziţii care să ne asiste în acest proces. Este prematur să vă spun acum care dintre ele, însă suntem în faza de pregătire, de analiză de piaţă în ceeea ce priveşte consultantul care ne va asista pentru acest proces de due-dilligence", a declarat pentru News.ro Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

În acelaşi timp, compania de stat doreşte să achiziţioneze consultanţă juridică atât pentru active de la CEZ, cât şi pentru activele de la Enel.

"În ceea ce priveşte activele Enel şi CEZ vorbim de tranzacţii de valori foarte mari. Ca şi etape logice pe astfel de tranzacţii, într-o primă fază, se vor depune oferte neangajante. După aceea, dacă ofertanţii sunt selectaţi pentru etapa a doua se va trece la un proces de due-dilligence detaliat, deci e vorba de un proces care va dura destul de mult. Ne pregătim însă, astfel încât, odată ce vor fi lansate aceste proceduri, să putem participa", a precizat Bogdan Badea.

Alte active la care se uită Hidroelectrica sunt la producătorul de utilaje grele UCM Reşiţa.

"Mai este şi o a treia componentă pe care vrem să mergem în sensul diversificării activităţii şi portofoliului Hidroelectrica, şi anume UCM Reşiţa care, din perspectiva Hidroelectrica, deţine active interesante pentru noi mai cu seamă pentru rolul în întărirea funcţiei de mentenanţă. Inclusiv pe acest plan, deja suntem într-o fază avansată de selecţie a consultanţilor care să ne asiste în procedura de analiză şi stabilire a preţului astfel încât să fim capabili să facem oferte angajante şi la UCM Reşiţa, ca şi în celelalte cazuri", a adăugat el.

În anii trecuţi, statul a obligat Hidroelectrica să acorde acţionarilor dividende suplimentare, ceea ce, dacă s-ar întâmpla acum, nu i-ar permite companiei astfel de achiziţii masive.

"În anii trecuţi Hidroelectrica a dat acţionarilor dividende suplimentare. Pentru volumul investiţional pe care îl aveam în derulare la momentul respectiv nu a fost o problemă. Faptul că am acordat dividend suplimentar nu ne-a afectat planurile de dezvoltare. Sigur că discuţia se schimbă în situaţia în care vorbim de tranzacţii de acest nivel, probabil. Îmi e greu să estimez acum, dar gândiţi-vă că Enel deţine trei distribuţii în România, două companii de furnizare, un portofoliu de producţie în zona de regenerabile; CEZ are cel mai mare parc eolian terestru din Europa, o distribuţie, o furnizare. Vorbim de tranzacţii de valori foarte mari şi este evident că dincolo de toate rezultatele financiare pe care le-a înregistrat Hidroelectrica în ultimii ani de zile, e nevoie de o capitalizare suplimentară a companiei. Privim accelerarea procesului de listare ca o oportunitate de a atrage capital către societatea noastră astfel încât compania să fie capabilă să oferteze la acest nivel de sume. Spuneam că dividendele suplimentare de la acea vreme nu ne-au afectat şi nu au reprezentat o problemă pentru Hidroelectrica la momentul respectiv, dar - în măsura în care dorim să creştem, să ne dezvoltăm, să ne diversificăm activităţile, acordarea de dividende suplimentar nu cred că mai este oportună", a subliniat Badea.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. La gândit aiurea in tramvai se pricepe oricine, întrebarea e de ce ai nevoie de consultanți externi? Cei 3000 de angajați ai companiei sunt toti incompetenti? Toti sunt luati pe pile? De ani de zile la Hidroelectrica nu se misca nimic la investii, decât salariile se misca in sus.

    1. ce spuneti! Exact asta voiam sa spun si eu ca vrabia de la Hidroelectrica malai viseaza. Va dati seama ca CEZ si Enel sunt fiecare tranzactii de circa sau peste 1 mld.euro si omul asta zice ca Hidroelectrica sa faca astfel de achizitie. De unde finantare? La ce cost? Ce firma de stat a facut vreo achizitie de 1 mld euro in istorie? si asta viseaza bani de pe bursa pentru achizitie? saracul de el, eu sper sa nu si creada ce spune.

      mai degraba cand aude psd de asta mai face o gaselnita sa bage mana in banii companiei, daca tot se lauda ca au bani de astfel de tranzactii, ca bugetul de stat gaurit de psd abia asteapta niste bani fresh de la companii. 

    UNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂĂĂ !!!!

    1. Excelent! A venit vremea sa si cumparam. Ca sa cumperi trebuie sa te asiguri cu specialisti. Exista firme in Romania pentru asa ceva. Felicitari.

    domnu Badea UE zice, ca nu poti fi si producator si distribuitor de energie!!

    Dar activele pierdute de la Hidroserv ca urmare a administrarii dezastruoase ale Hidroelectrica, actionar unic Nu spune nimic? Astia trebuie sa mearga acasa!

    Citind aici mi am adus aminte instant de adevaratii mafioti de la renelul de stat cand contra spagi prejudiciau compania dupa bunul plac facand racordari ilegale si incurajand contra cost hotia de curent care era generalizata contra spaga . S a ajuns atat de departe incat aceste lepre veneau la firmele sau persoanele cinstite sa le propuna varianta hotiei de curent contra spaga fara frica deoarece ca si traficantii de carne vie de care tot citim zilele astea aveau spate puternic si daca ii reclamai nu se intampla nimic desi era totul evident ba chiar o pateai ! Astfel unui prieten care a refuzat propunerea i au rupt ulterior sigiliile de la tablou intr o noapte ( pe care renel te obliga sa l tii in strada ) si i au inscenat cu tupeu si marsavie un furt de curent pt care l au pus sa plateasca niste penalizari mincinoase de aprox 4000 de euro sub amenintarea ca i taie curentul ... dupa cum a constatat mergand in audiente sa povesteasca putregaiul ajunsese pana la cei mai de sus directori care si luau cota parte . Si ca ticalosia sa fie totala desi el era singurul corect iar in jurul lui toti furau curent pe rupte (si astora de la renel pesemne le era frica sa nu se observe totusi ca el cu o afacere mica parea prea evident ca platea curent mult mai mult decat cei cu mari afaceri si consum real proportional care aveau facturi de rahat !) i au facut si un dosar penal in care omul a fost terfelit vre o 2 ani ca sa se nvete minte sa fie corect ...Deci daca intr o tara europeana normala ti e frica sa fii hot si esti pedepsit in tara pe de andoaselea Romanica trebuie sa ti fie frica sa fii cinstit iar pt asta vei fi pedepsit chiar de hotii mafioti si acolitii lor ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb