BANCA CENTRALĂ A ELVEŢIEI SE AŞTEAPTĂ LA DEPRECIEREA FRANCULUI FAŢĂ DE EURO Polonezii lucrează la o soluţie pentru împrumutaţii în CHF

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 mai 2015

Polonezii lucrează la o soluţie pentru împrumutaţii în CHF

Ewa Kopacz: "Vrem să îi împovărăm pe cei care au împins la semnarea contractelor"

Autorităţile poloneze par determinate să îi ajute pe clienţii cu credite în franci elveţieni şi să oblige băncile să îşi asume o parte din povară.

Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat că Polonia lucrează la soluţii ca să ajute clienţii care au luat credite ipotecare în franci şi cărora le-au crescut ratele, după ce Elveţia a eliminat pragul minim al cursului de schimb euro-franc, în ianuarie

"Nu vrem să punem povară suplimentară pe cei care au luat credite, dorim să punem povara asupra celor care le-au împins contractele de împrumut să le semneze", a spus Kopacz, citată de Reuters, adăugând: "Statul ar trebui să îşi asume responsabilitatea, pentru ca oamenii să îşi poată plăti ratele, care acum le depăşesc posibilităţile. Căutăm soluţii să îi ajutăm".

Şi preşedintele polonez Bronislaw Komorowski le transmite clienţilor bancari că se pot simţi în siguranţă.

Preşedintele se aşteaptă ca discuţiile dintre bănci şi instituţia de reglementare să ducă la soluţii benefice pentru toate părţile, a spus un consilier prezidenţial, vineri.

"Problema intervenţiei guvernului va deveni pertinentă, atunci când va fi nevoie de a schimba legea", a spus consilierul Olgierd Dziekonski.

Acesta a adăugat că preşedintele Bronislaw Komorowski se aşteaptă ca discuţiile dintre Asociaţia băncilor din Polonia (ZBP) şi autoritatea de supraveghere financiară din Polonia (KNF) să ducă la un proiect al soluţiilor, până la finalul lunii mai.

În jur de 550.000 de polonezi au credite ipotecare în CHF contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era destul de puternic în raport cu francul.

În prezent, o parte dintre aceşti debitori au probleme la rambursare, după ce, pe 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a hotărât să elimine pragul minim al cursului de schimb euro-franc, gest ce a provocat deprecierea cu 22% a zlotului polonez faţă de moneda elveţiană.

Aprecierea CHF a creat probleme şi Elveţiei, a cărei economie s-a contractat cu 0,1% în primele trei luni ale anului, pe fondul scăderii exporturilor.

Banca Centrală a Elveţiei a anunţat că monitorizează valoarea francului elveţian faţă de mai multe monede şi că este mulţumită de impactul ratelor negative ale dobânzii, după cum a spuns unul dintre membrii Consiliul de Administraţie pentru un ziar local, citat de Reuters.

Fritz Zurbruegg, membru în boardul SNB, Banca Centrală a Elveţiei, a declarat: "Francul elveţian este, în continuare, foarte apreciat. Toate modelele noastre ne arată acest lucru".

Domnia sa a mai spus că SNB nu se uită doar la evoluţia cursului euro-franc, ci la ratele de schimb comparativ cu mai mult monede, adăugând că Banca Centrală se aşteaptă ca francul să se deprecieze faţă de euro.

Zurbruegg a mai precizat că SNB ar putea să-şi crească bilanţul, un semnal că banca centrală ar putea fi pregătită să intervină pe piaţa monetară ca să slăbească francul.

Într-un alt interviu, Zurbruegg a precizat că SNB este mulţumită cu impactul ratei de referinţă negative, de -0,75%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ponta a declarat ca nu crede "în conversia forţată a creditelor în franci elveţieni" si ca "este foarte popular sa injuri bancile".

    1. tipic Ponta :(

      in timp ce polonezii sunt preocupati de populatia ce are probleme cauzate de ''evolutia'' CHF, Ponta nu crede in nimic, nu face nimic ... 

      ponta este preocupat de rezolvarea mizeriilor lui, ce sa-l intereseze problemele romanilor cu bancile !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb