Banca Centrală a Turciei refuză să crească dobânzile

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2022

Banca Centrală a Turciei refuză să crească dobânzile

Banca Centrală a Turciei a decis ieri să menţină nemodificată dobânda de politică monetară, pentru a cincea lună consecutiv, refuzând să majoreze costul creditului chiar dacă inflaţia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani şi războiul din Ucraina riscă să o majoreze şi mai mult, transmite AFP.

Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a păstrat dobânda de referinţă la 14%, în linie cu estimările analiştilor.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie - decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 14%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti.

Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 23% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale, conform Agerpres.

În paralel cu prăbuşirea lirei şi cu explozia preţurilor la energie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a ajuns la 69,97% în luna aprilie, adică cel mai ridicat nivel de la venirea la putere, în 2022, a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Erdogan.

"Procesul de dezinflaţie va începe cu o revenire a climatului de pace la nivel mondial şi cu dispariţia efectelor de bază ale inflaţiei", a anunţat Banca Centrală a Turciei într-un comunicat în care îşi justifică decizia de a nu modifica dobânda de referinţă.

Recep Tayyip Erdogan, care şi-a construit succesul electoral din ultimele două decenii pe promisiunile de prosperitate, a dat şi el asigurări că inflaţia va începe să încetinească după luna mai.

Reprezentanţii sectorului turismului din Turcia se aşteaptă ca în 2022 numărul turiştilor să revină la nivelul din 2019, după declinul înregistrat în urma pandemiei, deşi perspectivele sunt afectate de efectele războiului din Ucraina. Numărul vizitatorilor străini care au sosit luna trecută în Turcia a fost de peste trei ori mai mare faţă de perioada similară din 2021, arată datele oficiale publicate recent, ceea ce alimentează aşteptările în redresarea sectorului, pentru a sprijini economia, afectată de deprecierea lirei turceşti şi de inflaţia ridicată, conform Reuters.

În aprilie, numărul vizitatorilor străini care au sosit în Turcia a urcat cu 225,6% faţă de perioada similară din 2021, la 2,57 milioane, potrivit datelor Ministerului Turismului de la Ankara.

În 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia.

Anul acesta, Antalya ar urma să piardă aproximativ trei milioane de turişti din Rusia şi un milion de turişti din Ucraina sau aproximativ două treimi din total, a anunţat Recep Yavuz, directorul companiei NBK Touristic, în contextual războiului Rusia-Ucraina.

Totuşi, conform raportului Consiliului mondial al turismului şi călătoriilor, vara aceasta Turcia va fi a patra cea mai populară destinaţie din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb