• Creşte preţul metalului preţios
Preţul aurului a crescut simţitor în ultima zi a săptămânii trecute, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că nu intenţionează să mai vândă din rezervele sale până în septembrie.
BCE este unul dintre cei 16 semnatari ai Central Bank Gold Agreement (CBGA), care le permite membrilor săi să vândă, împreună, cel mult 500 de tone metrice de aur în fiecare an. Din septembrie 2006 (când a început anul pentru CBGA) până în prezent, părţile semnatare ale înţelegerii mai sus menţionate au înstrăinat circa 290 de tone de aur, conform anunţului făcut de George Milling-Stanley, director al departamentului de investiţii şi analize de piaţă din cadrul World Gold Council.
Membrii CBGA au vândut aproape 497 tone de aur în anul 2004-2005, respectiv 396 tone în 2005-2006, potrivit datelor World Gold Council.
BCE a anunţat, vineri, că a vândut 60 de tone după luna septembrie 2006.
Acordul CBGA a fost încheiat în septembrie 2004, iar semnatarii pot să vândă 2.500 de tone metrice vreme de cinci ani. Printre semnatari se numără băncile centrale din Spania, Franţa şi Portugalia.
Preţul aurului cu livrare în luna august a crescut, vineri, cu 10,20 dolari sau 1,5%, la 676,90 dolari/uncie, la divizia Comex a New York Mercantile Exchange. Acesta a fost cel mai mare câştig înregistrat de cotaţia metalului preţios după data de 21 februarie. De la începutul anului, preţul aurului a urcat cu 6,1%, iar săptămâna trecută - cu 2,3%.
BCE îşi va majora dobânda săptămâna aceasta
Banca Centrală Europeană îşi va majora dobânda de referinţă în această săptămână, anticipează analiştii.
Aceasta urmează să crească cu 0,25%, la 4% - nivelul maxim al ultimilor cinci ani şi jumătate.
Prin majorarea dobânzii sale, BCE vrea să ţină în frâu inflaţia din zona euro. BCE va lua decizia în privinţa dobânzii în şedinţa de miercuri, care se va desfăşura la Frankfurt. Majorarea aşteptată va fi a opta din decembrie 2005 până în prezent.