Banca Centrală Europeană şi-a majorat dobânda la 3,75%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2007

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a majorat dobânda de referinţă ieri, pentru a şaptea oară după finele lui 2005, lăsând deschisă calea pentru o nouă creştere. Conducerea BCE a decis să majoreze dobânda cu 0,25%, la 3,75%, ca să ţină în frâu inflaţia, iar analiştii consideră că o nouă majorare va avea loc în luna iunie.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat că dobânzile de referinţă sunt, încă, un ajutor pentru expansiunea economică, sugerând, la rândul său, că mai este loc pentru noi majorări.

De precizat că majorarea de ieri nu a surprins piaţa de profil, specialiştii anticipând miş­c­area BCE. Oficialii BCE au declarat că vor să reducă inflaţia în cele 13 state europene care împart moneda unică, prin înlăturarea "compromisurilor monetare" şi să aducă dobânzile la un nivel care să nu mai fie un stimulent pentru economie. Unii investitori susţin că banca centrală a atins acest punct ieri, dat fiind că inflaţia în regiune este mai mică de 2% - limita stabilită de BCE, iar economia dă semne de răcire.

BCE anticipează că, anul aces­ta, inflaţia din zona euro va fi de circa 1,8%, iar în 2008 - de 2%. BCE şi-a modificat previziunile în acest sens, anterior estimând aproape 2% pentru 2007, iar pentru 2008 - 1,9%. În februarie anul acesta, inflaţia din zona euro a fost de 1,8%, menţinîndu-se sub 2% pentru a şasea lună consecutiv.

În ce priveşte expansiunea economică a zonei euro, BCE estimează circa 2,5% pentru 2007 şi 2,4% pentru 2008. Estimările au fost modificate pozitiv, anterior banca preconizând 2,2% pentru 2007, după creşterea de 2,6% consemnată în 2006. Anul trecut, zona euro s-a bucurat de cea mai mare creştere economică de după 2000. Comisia Europeană anticipa, luna trecută, că expansiunea economiei regiunii euro va încetini la 2,4% în 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb