BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ: "Zona euro va recupera doar jumătate din ceea ce cheltuieşte pentru atenuarea consecinţelor războiului"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 august 2022

"Zona euro va recupera doar jumătate din ceea ce cheltuieşte pentru atenuarea consecinţelor războiului"

Ţările din zona euro cheltuiesc mai mult decât vor primi pentru amortizarea impactului economic al războiului din Ucraina, prin subvenţii pentru combustibil şi alte măsuri de sprijin, conform unor declaraţii de ieri ale oficialilor Băncii Centrale Europene (BCE), care au cerut guvernelor să-şi folosească banii mai eficient, scrie Reuters.

Cele 19 ţări care utilizează moneda euro au aprobat măsuri de sprijin în valoare de 0,9% din produsul lor intern brut, în principal pentru compensarea creşterii preţurilor energiei.

Dar, acest lucru ar trebuie să ajute la creşterea PIB-ului zonei euro cu circa 0,4% în acest an şi să reducă inflaţia cu puţin mai puţin decât atât, în principal pe seama preţurilor mai mici ale energiei, conform BCE.

În studiu, care a folosit ca date de intrare proiecţiile BCE pentru economia zonei euro în perioada 2022 - 2024, banca a estimat că impactul asupra creşterii PIB-ului va scădea anul viitor. Pentru intervalul 2022-2024, se estimează că măsurile aprobate pentru stimularea economiei în vederea compensării impactului războiului vor adăuga ceva mai puţin de 0,4% la creşterea PIB-ului şi vor reduce inflaţia cu puţin peste 0,1%, conform BCE.

De asemenea, BCE a constatat că jumătate din valoarea stimului fiscal este destinată susţinerii consumului de combustibili fosili pe termen scurt, în timp ce doar o mică parte contribuie direct la tranziţia ecologică.

"Privind în perspectivă ... ar trebui depuse eforturi în vederea creşterii măsurilor de compensare pentru energie ţintite către gospodăriile cele mai vulnerabile", a spus BCE. "În plus, stimulentele ar trebui să fie orientate către reducerea utilizării combustibililor fosili şi a dependenţei de energia provenită din Rusia, menţinând în acelaşi timp soliditatea finanţelor publice", au adăugat oficialii băncii, conform Reuters.

După invazia Ucrainei de către Rusia de la finele lunii februarie a acestui an, Statele Unite şi aliaţii săi occidentali au aplicat o serie de sancţiuni economice Moscovei, ce includ limitarea importurile de produse energetice ruseşti, ceea ce a amplificat creşterea deja existentă a preţurilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb