Banca Elveţiei: Dobânzile negative sunt adecvate, deocamdată

Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2016

Banca Elveţiei: Dobânzile negative sunt adecvate, deocamdată

Ratele negative ale dobânzilor sunt "adecvate" deocamdată, deşi efectele lor secundare arată că politica monetară ar trebui să revină la un moment dat la instrumente mai standardizate, a afirmat Thomas Jordan, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), transmite Reuters.

În iunie, SNB a decis să menţină atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

"În Elveţia, ratele negative sunt în prezent indispensabile, ţinând cont de nivelul scăzut al dobânzilor pe plan global şi de deprecierea francului elveţian. Cu toate acestea, dificultăţile şi efectele secundare arată clar că trebuie să avem ca obiectiv o normalizare a politicii monetare la un moment dat", a declarat Thomas Jordan într-un discurs rostit la Basel, conform Agerpres.

SNB îşi menţine disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare dacă va fi necesar, apreciind că de la mijlocul lui 2015 valoarea reală externă a francului elveţian a fost pe "o traiectorie gradual descendentă", a explicat oficialul. Totuşi, moneda Elveţiei încă este iubită de investitori, fiind considerată un refugiu în perioade de turbulenţe, şi rămâne "semnificativ supraevaluată", a adăugat Jordan.

Acesta susţine că băncile şi companiile de asigurări şi-au exprimat temerile privind efectele ratelor negative ale dobânzilor, care afectează veniturile din investiţii.

"Cu cât mai lungă va fi perioada în care rămân scăzute ratele dobânzilor, cu atât se vor amplifica efectele secundare şi dificultăţile", a avertizat Jordan, alăturându-se solicitărilor formulate de Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene (BCE), privind adoptarea unor măsuri fiscale şi de reglementare pentru a sprijini potenţialul de creştere al economiei.

"Măsurile structurale adoptate de ţările dezvoltate pot crea condiţii pentru rate echilibrate ale dobânzilor pe plan global şi permit băncilor centrale să înceapă un proces gradual de normalizare, care va atenua efectele secundare ale ratelor negative", a afirmat Jordan.

Acesta a avertizat că SNB ar putea reduce şi mai mult ratele dobânzilor dacă va fi necesar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bce, Fed gresesc.

    Cine e mai vechi in meserie? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb