Banca Feroviara este interesată de achiziţii pe piaţa locală

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2014

"Pentru completarea resurselor de finanţare, Banca Comercială Feroviara intenţionează să acceseze împrumuturi de la instituţii financiare specializate", a afirmat Petre Tulin, directorul general al băncii.

"Pentru completarea resurselor de finanţare, Banca Comercială Feroviara intenţionează să acceseze împrumuturi de la instituţii financiare specializate", a afirmat Petre Tulin, directorul general al băncii.

Instituţia de credit a trecut pe profit, în primul trimestru al lui 2014

Banca Comercială Feroviara (BCF) analizează achiziţia unei alte instituţii de credit prezentă în ţara noastră, însă nu este mulţumită de calitatea celor pe care proprietarii doresc să le vândă, din cauză că au un istoric cu probleme, a declarat Valer Blidar, acţionarul majoritar al băncii.

Domnia sa a menţionat că a contractat serviciile unui consultant care să evalueze oportunităţile de cumpărare.

Întrebat dacă are în vedere preluarea integrală a unei bănci sau doar a unui portofoliu, Valer Blidar a răspuns "totul sau nimic". Omul de afaceri nu a dorit să precizeze ce sumă ar fi dispus să plătească pentru o astfel de tranzacţie.

Banca Feroviara a înregistrat un profit de operaţional de 300.000 lei la finalul lunii martie, pe fondul unui avans al creditării, potrivit directorului general al instituţiei de credit, Petre Tulin.

Pentru acest an, conducerea BCF şi-a propus să obţină un profit net de 1,5 - 2 milioane lei.

Petre Tulin a subliniat că rezultatul aferent primului trimestru esta atât operaţional, cât şi contabil, şi a fost obţinut din activitatea de bază, nu ca urmare a unor impozite amânate.

Anul trecut, Banca Feroviara a avut o pierdere de 9,42 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 20,45 milioane lei, în 2012, potrivit datelor prezentate.

Instituţia de credit are în plan să îşi dubleze sau, chiar, să îşi tripleze cota de piaţă, care, în prezent, este de aproximativ 0,1%, şi să îşi majoreze profitul cu o rată mai mare decât cea din 2014, însă "cu paşi mici, dar siguri", fără asumarea de riscuri suplimentare, a precizat Petre Tulin.

La rândul său, Valer Blidar a precizat că Banca Feroviara nu şi-a propus să rămână o bancă mică, dar nici nu vrea să crească "oricum".

Omul de afaceri a subliniat că nu doreşte să vândă instituţia de credit, menţionând că i s-a propus, în trecut, acest lucru, de către fonduri de investiţii din străinătate, dar a refuzat.

"Am avut propuneri din afară, de la fonduri, să facem o bancă mare rapid şi să o vindem, însă nu acesta este scopul nostru, nu vrem să creştem oricum", a declarat acţionarul majoritar al BCF.

Creditele acordate de bancă au crescut cu 70%, anul trecut, până la 267 milioane lei, în primele patru luni ale lui 2014 adăugându-se la stoc încă 49 milioane lei, conform datelor anunţate.

Din totalul de 316 milioane lei, 302 milioane lei au reprezentat împrumuturi acordate companiilor, restul revenind persoanelor fizice, arată sursa citată.

Ca număr, Banca Feroviara a dat 5.556 credite persoanelor fizice şi 1.544 credite populaţiei, au precizat reprezentanţii instituţiei de credit.

Din totalul sumelor contractate de persoanele juridice, 208 milioane lei au fost destinate finanţării operaţiunilor curente, 60 milioane lei, investiţiilor, iar restul, altor tipuri de finanţare, a notat Petre Tulin.

Valer Blidar: "Piaţa ne-a împins către finanţarea IMM-urilor şi a microîntreprinderilor"

Valer Blidar a explicat că piaţa a fost cea care a împins instituţia de credit către o zonă de nişă, a creditării IMM-urilor şi microîntreprinderilor, în special pe partea operaţională. "Fiind o bancă mică, nu facem faţă unor credite de anvergură, aşa că ne-am specializat pe finanţarea IMM-urilor şi a microîntreprinderilor", a declarat omul de afaceri, subliniind că unul dintre obiectivele BCR este să susţină financiar persoanele fizice din ţara noastre interesate să achiziţioneze terenuri agricole.

"Nimeni nu îi finanţează pe românii care vor să cumpere agricol în România şi, din acest motiv, vrem să o facem noi", afirmă Valer Blidar.

Soldul depozitelor la 30 aprilie era de 445 milioane lei, notează domnia sa, adăugând că banca doreşte să majoreze valoarea acestuia până la cel puţin 500 milioane lei, în acest an, iar pe cea a creditelor, la cel mult 380 - 400 milioane lei, astfel încât raportul dintre credite şi depozite să nu depăşească 85%.

Pe segmentul de retail, Banca Feroviara a dat credite de consum de 12 milioane lei şi credite imobiliare de trei milioane de lei, 85% dintre finanţările băncii fiind în lei, iar 15% în euro.

"Vom merge în continuare pe lei, chiar dacă vom mai creşte puţin, spre 20%, şi la valută. Componenta dominantă va fi în lei, pentru că este mai puţin riscantă", a explicat Petre Tulin.

Pentru completarea resurselor de finanţare, Banca Comercială Feroviara intenţionează să acceseze împrumuturi de la instituţii financiare specializate, momentan aflându-se în faza de analiză şi testare a pieţei, a precizat directorul general al instituţiei de credit.

Domnia sa a adăugat că banca nu şi-a crescut reţeaua de unităţi, în ultimii doi ani. Toate cele 15 sucursale au fost deschise între 2009 şi 2011, conform datelor prezentate.

Conducerea băncii doreşte să rentabilizeze toate unităţile înainte să deschidă unele noi, potrivit lui Petre Tulin, care a menţionat că zece unităţi sunt rentabile, în acest moment, iar restul sunt aproape să atingă pragul de rentabilitate, în perioada următoare.

O posibilă extindere a reţelei ar putea să înceapă anul viitor, fiind vizate oraşe mari din zona de Est a ţării, precum Iaşi şi Bacău, dar şi eventuale noi locaţii în Bucureşti, a declarat directorul general al Băncii Feroviara.

Activele băncii au urcat anul trecut cu 50%, la 441 milioane lei, ajungând la finele lunii aprilie 2014 la 490 milioane lei, potrivit datelor prezentate de conducere.

Instituţia de credit avea, la sfârşitul anului trecut, o rată de solvabilitate de 13,08%, peste nivelul minim reglementat de 8%, şi un raport de cheltuieli-venituri de 124%, despre care oficialii BCF se aşteaptă să coboare la 98%, în acest an.

Creditele neperformante se situau la finele anului trecut la 1,32%.

Petre Tulin a precizat că instituţia de credit doreşte să se situeze la un nivel care să reprezinte cel mult jumătate din gradul de neperformanţă al împrumuturilor acordate în ţara noastră, începând cu anul 2009.

Banca Feroviara are un capital social de 101,4 milioane lei, Valer Blidar menţionând că, până acum, au fost realizate trei - patru majorări de capital pe an şi că are de gând să menţină ritmul de creştere a capitalului sau, chiar, să îl accelereze, în funcţie de investiţiile programate şi de strategia de dezvoltare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb