Banca regională Carige din Italia îşi înstrăinează divizia de credite de consum către fondul speculativ britanic Chenavari, în condiţiile în care astăzi se încheie termenul de majorare a capitalului societăţii financiare cu 560 de milioane de euro.
Carige, bancă al cărei sediu se află în Genova, trebuie să îndeplinească până la finele anului cerinţele Băncii Centrale Europene (BCE) de majorare a capitalului şi de reducere a creditelor neperformante, astfel încât să evite lichidarea sa.
Luni seara, banca a informat că trei dintre creditorii săi, respectiv asiguratorii "Generali", "UnipolSai" şi divizia de asigurări a băncii "Intesa SanPaolo", plănuiau să convertească în acţiuni Carige datorii ce li s-au transferat ca parte a unui swap de bonduri lansat de bancă.
Cei trei asiguratori au promis să cumpere titluri noi de 45 de milioane de euro, emise în cadrul acţiunii de majorare a capitalului. O parte din operaţiunea de majorare, de 60 de milioane de euro, este destinată deţinătorilor de bonduri afectaţi de swap, conform Reuters.
Totodată, banca a informat că a intrat în negocieri exclusive pentru vânzarea diviziei Creditis către Chenavari, care, ca parte a acestui proces, s-a angajat să cumpere acţiunile nevândute în cadrul majorării de capital derulate de Carige. Aceasta va cumpăra acţiuni de până la 40 de milioane de euro.
Creditis este evaluată la 100-110 milioane de euro, conform presei din Italia.
Carige a fost nevoită să amâne lansarea emisiunii de acţiuni din cauza unor dificultăţi de ultim moment apărute în asigurarea susţinerii subscriitorilor.
Amintim că banca italiană Carige, ameninţată de faliment, are nevoie de recapitalizarea de 560 de milioane de euro din cauza nivelului ridicat al creditelor neperformante. O încercare a sa de a obţine bani de la acţionari în luna noiembrie a eşuat, însă acum, subscriitorii - Credit Suisse, Deutsche Bank şi Barclays - şi-au exprimat speranţa că operaţiunea se va încheia cu succes.
Boardul Carige a aprobat, luni, vânzarea de datorii neperformante de 1,2 miliarde de euro şi o platformă destinată serviciului datoriilor către Credit Fondiario, societate specializată în debite neperformante.
În 2016, Carige era a 16-a mare bancă din Italia. Fostul său director, Giovanni Berneschi, a fost condamnat în februarie pentru fraudă şi spălare de bani.
Acţiunile Carige au urcat cu 1% ieri, pe piaţa din Milano, la ora locală 16.20, atingând 0,01 euro.