Banca Mondială a redus prognoza de creştere a României pentru 2012 şi 2013

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2012

Banca Mondială a redus prognoza de creştere a României pentru 2012 şi 2013

Prognoza Băncii Mondiale (BM) cu privire la evoluţia economică a ţării noastre în acest an prevede o creştere de 1,2%, faţă de 1,5%, cât erau estimările la începutul anului, se arată într-un raport al instituţiei. Prognoza pentru anul viitor a fost de asemenea revizuită în jos comparativ cu începutul anului, la 2,8% faţă de 3%, potrivit Raportului economic periodic al UE11.

Reprezentanţii BM se aşteaptă ca ţările membre ale UE11, grup alcătuit din zece membri ai Uniunii Europene (UE), respectiv ţara noas-tră, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, şi Croaţia, care ar urma să adere la uniune în luna iulie a anului viitor, să înregistreze anul acesta o creştere mai redusă decât anul trecut. BM vede o recuperare anul viitor, cu condiţia ca problemele economice din zona euro să nu se înrăutăţească. "Perspectivele economice modeste şi nesigure fac ca asigurarea recuperării printr-o măsură politică puternică bazată pe trei axe principale să fie esenţială", a declarat Yvonne Tsikata, director de sector pentru reducerea sărăciei şi managementul economic la Banca Mondială, regiunea Europei şi Asiei Centrale, care a adăugat: "Depăşirea provocărilor politice în UE11 înseamnă consolidarea încrederii în pieţele financiare, respectarea planurilor de consolidare fiscală şi rezolvarea problemelor structurale centrale care reprezintă bariere în calea creşterii şi a competitivităţii".

Statele UE11 au avut o evoluţie bună anul trecut, în ciuda unui mediu extern volatil, potrivit Băncii Mondiale. Reprezentanţii acesteia arată că regiunea a avut parte de o creştere economică de peste 3% şi a recuperat o parte a pierderilor de productivitate cauzate de criza financiară globală. În plus, măsurile fiscale au dus la o reducere de aproximativ trei procente a deficitului fiscal mediu raportat la Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce sectorul financiar a arătat rezilienţă faţă de preocupările reînnoite legate de guvernele europene fragile, precizează BM. De asemenea, ţările UE 11 au înregistrat, aproape în totalitate, o creştere economică pozitivă anul trecut, arată sursa citată.

Autorii raportului atrag, însă, atenţia că performanţa bună ascunde o modificare importantă a sentimentului economic care a apărut în timpul anului, şi anume faptul că dinamica creşterii s-a redus, din cauză că regiunea a început să simtă impactul preocupărilor cronice legate de pieţele de datorii suverane din Europa, preţurile în creştere galopantă la petrol şi diminuarea globală, la sfârşitul anului trecut. De asemenea, pieţele forţei de muncă au rămas inerte, având în vedere tendinţa de scădere a activităţii economice, ratele şomajului situându-se în jurul celor înregis-trate în timpul crizei financiare, cu o creştere letargică a numărului de locuri de muncă.

"La mijlocul anului 2012, trei ani şi jumătate de la izbucnirea crizei financiare globale, ţările UE11 trebuie să facă din nou faţă unor şocuri externe semnificative şi unor perspective mai proaste decât acum şase luni", a declarat Gallina Andronova Vincelette, economist superior al BM, regiunea Europei şi Asiei Centrală. "În acest mediu volatil, creşterea economică din ţările UE11 pare să scadă faţă de nivelurile din 2011 la 1,5 procente în 2012, toate ţările UE11 crescând mai încet decât cu un an înainte, iar trei ţări intrând în recesiune. Totuşi, având în vedere incertitudinea accentuată, chiar şi această creştere modestă previzionată presupune ca politicile să fie adoptate în zona euro pentru a evita cu succes o deteriorare gravă a condiţiilor de pe pieţele financiare internaţionale", a adăugat domnia sa.

Autorii raportului recomandă guvernelor, băncilor centrale şi autorităţilor de supraveghere financiară din ţările UE11 să consolideze încrederea pieţelor financiare, fiind nevoie ca politica monetară să rămână stabilă pentru a le proteja pe acestea împotriva şocurilor externe şi a ajuta economia să se apere împotriva volatilităţii zonei euro. BM consideră că ar trebui să existe politici pentru a asigura accesul la credite pentru împrumutaţii viabili şi a sprijini creşterea sectoarelor emergente, în ciuda reducerii progresive a efectului de levier.

De asemenea, guvernele UE11 ar trebui să consolideze pieţele financiare interne, astfel încât poziţiile fiscale ale acestora să nu devină sursa volatilităţii pieţei financiare. În proiectarea şi compunerea consolidării fiscale, guvernele trebuie să ia în consideraţie fragilitatea perspectivelor economice şi să încerce să limiteze impactul negativ al consolidării fiscale asupra creşterii economice, potrivit BM.

Raportul mai recomandă eliminarea barierelor legate de creşterea pieţelor de produse şi muncă, înlăturarea diferenţelor instituţionale şi structurale faţă de restul UE, oferirea de stimulente pentru mobilitatea forţei de muncă, transformarea finanţelor publice în unele mai durabile, adaptarea sistemelor de asigurări sociale la evoluţia demografică, precum şi armonizarea reglementărilor din diverse ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb