BANCA MONDIALĂ ANTICIPEAZĂ: Economia Chinei va creşte cu 2% în 2020

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2020

Economia Chinei va creşte cu 2% în 2020

Previziunea a fost modificată în sens pozitiv

Regiunea Asia de Est - Pacific va avea o expansiune de 0,9% anul acesta, cea mai redusă din 1967 până acum

Economia Chinei, a doua ca mărime la nivel mondial, este aşteptată să crească cu 2% în 2020, potrivit estimărilor recente ale Băncii Mondiale (BM), care arată că avansul va fi stimulat de cheltuielile guvernamentale, de exporturile solide şi de o rată scăzută a noilor infecţii cu Covid-19 începând din luna martie.

Previziunea pentru China, lansată de Banca Mondială în noul raport referitor la perspectivele pentru economiile din Asia de Est şi Pacific, a fost revizuită în sens pozitiv faţă de cea făcută în iune, care prevedea un avans de 1%.

Conform BM, restul regiunii analizate va înregistra un declin economic de 3,5% anul acesta. Luând în calcul şi China, zona Asia de Est - Pacific (EAP) va avea, per ansamblu, o expansiune economică de numai 0,9% în 2020, aceasta fiind cea mai mică rată de creştere din 1967 până acum. În raportul anterior, din luna iunie, BM anticipa că zona EAP va avea o creştere de 0,5% în 2020.

Pentru anul viitor, BM estimează o creştere cu 7,9% a economiei Chinei, respectiv cu 5,1% în restul regiunii EAP, "pe baza presupunerii continuării redresării şi normalizării activităţii în marile economii, legate de posibila lansare a unui vaccin împotriva Covid-19".

Totuşi, Banca Mondială atrage atenţia că producţia din EAP va rămâne mult sub previziunile pre-pandemice în următorii doi ani, menţionând că perspectivele sunt deosebit de sumbre pentru unele ţări insulare din Pacific, unde aceasta este prognozată să rămână, anul viitor, cu aproximativ 10% sub nivelurile anterioare crizei actuale.

Raportul BM notează: "Şocul creat de pandemia de Covid-19 nu numai că menţine oamenii în sărăcie, ci şi creează o clasă de «noi săraci». Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie în regiune este aşteptat să crească cu până la 38 de milioane în 2020 - inclusiv 33 de milioane care altfel ar fi scăpat de sărăcie, iar alte 5 milioane au revenit în sărăcie".

Aaditya Mattoo, economist-şef pentru Asia de Est - Pacific la Banca Mondială, declară: "Multe ţări EAP au reuşit cu succes să ţină în frâu boala (n.r. Covid-19), dar vor face eforturi pentru recuperare şi creştere. Priorităţile ar trebui să fie acum o şcolarizare sigură pentru păstrarea capitalului uman; lărgirea bazelor fiscale reduse pentru evitarea reducerii investiţiilor publice şi reforma sectoarelor de servicii protejate pentru a profita de oportunităţile digitale emergente".

Consilieri guvernamentali de la Beijing: "China are nevoie de multe reforme"

China va avea nevoie de o mulţime de reforme dacă va face o nouă strategie economică, care să se bazeze în principal pe consumul intern, potrivit consilierilor Cabinetului de la Beijing, citaţi de Reuters.

Preşedintele Xi Jinping a propus o strategie de "dublă circulaţie" pentru următoarea fază a dezvoltării economice în care China se va baza predominant pe "circulaţia internă" (n.r. consumul intern), care să fie susţinută de "circulaţia internaţională".

Yao Jingyuan, fost economist-şef la Biroul Naţional de Statistică din China, actual consilier guvernamental, a declarat ieri: "Ca să ne putem baza în principal pe circulaţia internă, avem într-adevăr o sarcină dificilă de realizat. În mod fundamental, trebuie să ne bazăm pe reforme şi să le aprofundăm".

La rândul său, Lin Yifu, un alt consilier al Cabinetului de la Beijing, a spus că noua strategie economică a Chinei nu este o măsură pe termen scurt menită să facă faţă pandemiei de Covid-19 sau tensiunilor cu Statele Unite.

În opinia ambilor consilieri, China trebuie să accelereze reformele bazate pe piaţă pentru a îmbunătăţi eficienţa economică, să încurajeze reformele funciare şi rezidenţiale în vederea sprijinirii urbanizării şi să pună în aplicare măsuri care să rezolve diferenţele dintre veniturile populaţiei.

Noul model de dezvoltare al lui Xi Jinping va fi discutat în cadrul unei reuniuni a Partidului Comunist aflat la guvernare, programată să aibă loc în luna octombrie. Conform aşteptărilor, noile politici vor fi încorporate în foaia de parcurs pentru economie, un plan pe cinci ani.

Potrivit lui Yao Jingyuan, datorită noului model, rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, vor avea un ritm de creştere mai lent.

Sursa mai arată că, în vreme ce cheltuielile interne ale consumatorilor au reprezentat 55,4% din PIB-ul Chinei anul trecut, acestea se menţin cu mult sub nivelurile de 70-80% observate în economiile dezvoltate. Ca să ajungă la peste 70% până în 2035, China trebuie să majoreze cota de consum din PIB cu 1 punct procentual pe an, conform spuselor lui Yao Jingyuan.

China a căutat de multă vreme să se orienteze spre creşterea bazată pe consum intern, mai mult decât pe exporturi şi investiţii. Anul trecut, exporturile şi importurile totale au reprezentat 32% din PIB-ul Chinei, în scădere faţă de un vârf de 64% în 2006, potrivit datelor guvernamentale.

Yuanul - pe cale să înregistreze cea mai importantă creştere trimestrială din ultimul deceniu, faţă de dolar

O creştere a monedei Chinei, yuanul, ar putea slăbi competitivitatea exporturilor din China şi va stimula importurile, ceea ce ar genera un comerţ mai echilibrat în timp, potrivit consilierului guvernamental de la Beijing, Yao Jingyuan.

De menţionat că moneda Chinei este pe cale să înregistreze cea mai importantă creştere trimestrială din ultimul deceniu, faţă de dolar, alimentată de optimismul legat de perspectivele economiei ţării asiatice şi de dobânzile mari.

De la începutul lunii iulie, până la data de 25 septembrie, yuanul a urcat cu 3,7% raportat la dolar, evoluţie care poate aduce, potrivit datelor FactSet, preluate de Wall Street Journal, cel mai important avans pentru moneda chineză din 2008 până în prezent.

China vrea să-şi normalizeze politica monetară

Banca centrală a Chinei încearcă să-şi normalizeze politica monetară pe măsură ce economia se redresează constant, semn că factorii de decizie din ţară renunţă treptat la măsurile de stimulare adoptate pe fondul pandemiei Covid-19, conform bloombergquint.com.

Sursa menţionează că, potrivit oficialilor Băncii Populare a Chinei (PBOC - banca centrală), această instituţie va face politica monetară mai precisă şi mai ţintită. PBOC le-a cerut băncilor să utilizeze pe deplin instrumentele monetare structurate pentru sporirea "caracterului direct" al politicilor sale şi a promis să realizeze un echilibru pe termen lung între stabilizarea creşterii şi prevenirea riscurilor.

Fiind prima naţiune majoră care a oprit răspândirea coronavirusului, China se redresează odată cu creşterea exporturilor şi cu revenirea producţiei. Cu toate acestea, cheltuielile consumatorilor încă sunt mai slabe decât anul trecut, iar firmele mici luptă să supravieţuiască din cauza cererii reduse.

"În general, credem că politica monetară va rămâne stabilă pe termen scurt, pe fondul ritmului continuu de redresare economică şi al riscurilor limitate ale unei recesiuni economice", spun economiştii China International Capital Corp. (CICC), adăugând: "Pe măsură ce economia Chinei se stabilizează, credem că Banca Populară a Chinei va trebui, de asemenea, să ia în considerare riscurile generate de creşterea rapidă a datoriilor atunci când gestionează masa monetară agregată".

Raportul de politică monetară al băncii centrale menţionează că noile împrumuturi bancare ar trebui să revină în principal producătorilor şi companiilor mai mici. În plus, acesta subliniază că în timp ce rata împrumuturilor către firmele mai mici ar trebui să crească, rambursarea creditelor ar trebui extinsă, dacă este posibil.

Potrivit China Construction Bank, cele prevăzute în raportul PBOC indică faptul că banca centrală va continua să consolideze sprijinul financiar acordat producţiei şi firmelor mici, dar va încerca să împiedice utilizarea banilor pe piaţa imobiliară şi cea financiară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb