Pandemia Covid-19 a declanşat cea mai gravă recesiune economică de după cel de-al doilea război mondial, a declarat Banca Mondială, conform CBNC.
"Economia globală se îndreaptă către un deceniu de rezultate dezamăgitoare", a declarat grupul din Washington D.C. în raportul său bianual privind perspectivele economice globale.
Banca a declarat că perspectivele economice scădeau deja înainte de pandemie, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii scăzute a productivităţii. Şi focarul global de Covid va înrăutăţi probabil această încetinire, a adăugat aceasta.
Banca Mondială a explicat cum pandemia ar împiedica creşterea economică globală pe termen lung:
Incertitudinile şi aşteptările slabe de creştere pot descuraja companiile să facă noi investiţii;
Şomajul persistent şi închiderea şcolilor la nivel mondial va duce la pierderea cunoştinţelor şi abilităţilor pe piaţa muncii.
O astfel de încetinire pe termen lung a economiei globale va veni chiar şi pe măsură ce urmează să-şi revină în 2021 din criza de anul trecut. După ce a contractat 4,3% în 2020, se estimează că economia globală va creşte cu 4% anul acesta, a estimat Banca Mondială.
Banca a spus că există măsuri pe care decidenţii politici le pot lua pentru a atenua sau inversa daunele economice cauzate de pandemie.
Măsurile posibile includ cheltuielile în infrastructură, sprijin pentru stimularea ocupării forţei de muncă a femeilor şi diversificarea economiei, astfel încât să nu depindă excesiv de anumite sectoare, a declarat Banca Mondială.
Reformele întreprinse de ţări ar trebui să depindă de finanţele guvernamentale, priorităţile şi structurile economice ale acestora, a adăugat acesta.