Banca Mondială (BM) şi-a îmbunătăţit estimările privind expansiunea economiei ţării noastre în 2016, la 5,1%, de la 4%, cât preconiza în luna iunie, potrivit Raportului Economic pentru Regiunea Europa şi Asia Centrală, publicat ieri.
Conform Băncii Mondiale, după acest avans de peste 5%, care urmează unei creşteri de 3,8% în 2015, România va consemna o încetinire a expansiunii în 2017, la 3,8%, după care, în 2018, avansul se va reduce la 3,4%.
Raportul Băncii Mondiale notează: "Creşterea este aşteptată să rămână solidă în 2017, pe măsură ce vor fi implementate noi măsuri de relaxare fiscală, inclusiv o nouă reducere a TVA la 19%, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi reducerea accizei la combustibili. Totuşi, adoptarea legii privind darea în plată a generat incertitudine în cadrul juridic al sectorului financiar, cu posibile efecte negative asupra incluziunii financiare, bilanţului băncilor şi sectorului construcţiilor, şi ar putea duce la provocări juridice pentru bănci".
Banca Mondială mai arată că deficitul bugetului consolidat al ţării noastre va fi de circa 3% din PIB atât în 2016, cât şi în 2017, faţă de 1,5% din PIB în 2015. Astfel, datoria publică va ajunge la 40,3% din PIB în 2017, de la 39,8% din PIB în 2015.
"Guvernul va trebui să ţină sub control presiunile actuale pe cheltuieli şi să îmbunătăţească eficienţa taxelor ca să evite intrarea în procedura de deficit excesiv", a avertizat Banca Mondială.
Instituţia a mai atras atenţia asupra riscurilor care ar putea înrăutăţi prognozele de creştere a economiei ţării noastre: "Apropierea alegerilor generale din decembrie 2016 riscă să genereze o nouă încetinire a ritmului de implementare a reformelor structurale. Pe plan extern, creşterea incertitudinii cu privire la evoluţia economiei globale şi volatilitatea din sectorul financiar au crescut probabilitatea unei inversări a atitudinii investitorilor faţă de economiile emergente, ceea ce ar putea pune presiuni pe monedă şi ar creşte datoria externă".
Banca Mondială menţionează că, pe termen mediu, politica fiscală din ţara noastră trebuie echilibrată prin mutarea accentului de pe stimularea consumului pe sprijinirea unei creşteri sustenabile, în vederea realizării unor venituri mari. Reformele structurale necesare în România sunt, potrivit Băncii Mondiale, combaterea corupţiei, creşterea calităţii cheltuielilor, întărirea administraţiei publice şi a companiilor de stat, precum şi simplificarea cadrului de reglementare.
Raportul Băncii Mondiale mai notează că preţul scăzut al petrolului, reducerea investiţiilor şi creşterea populismului reprezintă elemente esenţiale care vor duce la o creştere modestă anul acesta, de 1,6%, a PIB-ului statelor din Europa şi Asia Centrală, faţă de 1,4% anul trecut.