Banca Naţională a Bulgariei (BNB) discută cu Autoritatea Bancară Europeană despre efectuarea unei evaluări a calităţii supravegherii bancare, în urma retragerilor masive de lichidităţi de la două dintre băncile mari ale ţării, care au avut loc în luna iunie, transmite Reuters.
BNB a discutat şi cu Banca Centrală Europeană (BCE) despre participarea la Mecanismul Unic de Supraveghere European (SSM), se arată într-un comunicat al instituţiei din Bulgaria.
Bulgaria ar fi primul stat din afara zonei euro care să participe la Mecanismul Unic de Supraveghere, creat ca reacţie la criza financiară mondială şi la criza datoriilor din zona euro, în timp ce România a anunţat că ar putea cere să devină membră anul viitor.
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a anunţat luni intenţia autorităţilor de la Sofia de a participa la mecanism, în condiţiile în care guvernul se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de după prăbuşirea mai multor bănci, în anii '90.
Coaliţia guvernamentală nu a ajuns încă la un acord cu opoziţia în legătură cu termenii unui program de salvare, după retragerile de fonduri de la Corporate Commercial Bank (CCB), a patra mare bancă din ţară.
Retragerile de lichidităţi de la CCB şi de la First Investment Bank, a treia ca mărime din Bulgaria, au ridicat semne de întrebare în legătură cu calitatea supravegherii sectorului bancar.
"Banca centrală a iniţiat deja contacte cu conducerea BCE, în cadrul pregătirii discuţiilor între şeful statului şi preşedintele BCE, pentru declanşarea procedurii de solicitare a intrării în mecanismul unic de supraveghere", se arată într-un comunicat al BNB, potrivit Mediafax.
Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze, dar o sursă apropiată situaţiei a declarat că procedura durează mai multe luni şi nu poate fi procesată la timp pentru ca băncile din Bulgaria să fie supuse testelor efectuate în prezent de BCE la băncile din zona euro.
BNB a preluat controlul asupra CCB, în urma retragerilor masive de fonduri, în urma zvonurilor legate de tranzacţiile dubioase ale acţionarului principal Ţvetan Vassilev, precum şi a unui conflict al acestuia cu un alt om de afaceri influent.
Vassilev a respins toate acuzaţiile.
Guvernul a anunţat că va închide CCB, iar activele viabile vor fi transferate la divizia Credit Agricole Bulgaria.
Preşedintele şi directorul executiv al CCB, Orlin Rusev, a fost reţinut săptămâna trecută în legătură cu dispariţia din bancă a unor fonduri de ordinul milioanelor de leva. Banii ar fi fost scoşi din bancă în saci şi înmânaţi unei persoane care acţiona în numele lui Vassilev, care este şi el urmărit de procuratură.
Planul de închidere a băncii necesită aprobarea unei legi speciale în Parlament, iar întârzierea unui consens politic care să permită redeschiderea Credit Agricole Bulgaria pe 21 iulie, ca banca naţionalizată, ar putea duce la o amânare.