Banca Românească nu a comisionat adiţional clienţii, ne-au transmis reprezentanţii instituţiei, făcând referire la contractele de credit vizate în procesul colectiv cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pe care banca l-a pierdut, recent, în primă instanţă.
Sursele citate ne-au declarat: "Am luat act de decizia Tribunalului Bucureşti în cazul procesului cu ANPC şi dorim să facem câteva precizari cu privire la clauzele menţionate şi paşii următori.
Banca Românească nu a comisionat adiţional clienţii în niciunul din cele trei tipuri de credite menţionate (de nevoi personale, credite bancare cu garanţie imobiliară şi contracte de credit ipotecar).
Comisioanele de administrare au fost aplicate conform legii, personalizat, în funcţie de fiecare tip de credit în parte. Vrem să menţionam şi faptul că procesul verbal a fost întocmit în anul 2013 şi, între timp, aceeaşi instanţă a avut soluţii diferite în speţe similare. În privinţa paşilor următori, Banca Românească a iniţiat demersul de recurs în cazul deciziei Tribunalului Bucureşti şi va urma procedurile necesare".
ANPC a câştigat procesul colectiv intentat împotriva Băncii Româneşti, pe clauze abuzive, după ce, recent, a învins, pe fond, OTP Bank, într-un proces similar.
Decizia publicată pe portalul Tribunalului Bucureşti arată: "Admite în parte cererea. Soluţia pe scurt: Admite în parte sesizarea. (...) Constată caracterul abuziv al clauzelor inserate (...) în contractele de credit (...), obligând pârâta la modificarea clauzelor considerate abuzive. (...) Aplică pârâtei sancţiunea contravenţională a amenzii de 400 lei. Respinge capătul 4 al cererii de chemare în judecată, constatând lipsa calităţii procesuale active. Cu recurs în 15 zile de la comunicare".
Clauzele declarate abuzive privesc dobânzile şi unele comisioane.
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus că decizia justiţiei este foarte bună, fiind identică cu cea pronunţată în cazul ANPC vs. OTP Bank.
În respectivul proces, hotărârea justiţiei urmează să se aplice tuturor contractelor similare încheiate de Banca Românească, dacă va fi menţinută şi în ultimă instanţă.
"Faptul că sesizarea a fost admisă parţial înseamnă că ANPC nu va putea solicita restituirea sumelor plătite în baza clauzelor declarate abuzive, acest lucru putând fi făcut doar de fiecare consumator în parte, în instanţă", ne-a spus avocatul Piperea.
Potrivit lui Paul Anghel, directorul general al ANPC, procesul vizează atât contractele de nevoi personale, cât şi contractele de credit bancar ipotecar şi pe cele de credit bancar cu garanţie imobiliară.
Printre clauzele care au fost declarate abuzive de instanţă se numără cea care vizează comisionul de monitorizare, dar şi cele privind dobânda.
Banca Românească are capital elen, acţionarul fiind National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, care a raportat pierderi de patru ori mai mici, în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestru anterior, respectiv 401 milioane euro.