Banca Rusiei taie dobânda-cheie la 11%, de la 14%

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2022

Banca Rusiei taie dobânda-cheie la 11%, de la 14%

Instituţia anunţă că vor urma alte reduceri

Banca Centrală a Rusiei a decis ieri, într-o şedinţă extraordinară, o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 14% la 11%, şi a anunţat că "se menţin deschise perspectivele unor noi tăieri la viitoarele reuniuni de politică monetară", transmite Reuters.

În aprilie, instituţia a redus de două ori dobânda, până la 14%, după ce, în urma invaziei Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%.

"Presiunile inflaţioniste s-au atenuat în urma aprecierii rublei precum şi a scăderii semnificative a aşteptărilor inflaţioniste în rândul gospodăriilor şi companiilor", a informat Băncii Rusiei, menţionând: "Condiţiile externe pentru economia rusă încă sunt dificile dar riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus într-o oarecare măsură, sporind posibilitatea atenuării măsurilor de control a capitalului".

Instituţia nu a făcut referire la estimarea sa privind inflaţia în 2022, pe care anterior o previziona la 18-23%, dar a precizat că inflaţia va încetini la 5-7% în 2023, înainte să atingă ţinta Băncii Rusiei, de 4%, în 2024.

În 20 mai, rata anuală a inflaţiei din Rusia se situa la 17,51%, în scădere faţă de 17,69% cu o săptămână în urmă, dar aproape de cel mai ridicat nivel din 2002, conform Agerpres.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o creştere cu 10% a pensiilor şi a salariului minim pentru a-i proteja pe cetăţeni de majorarea preţurilor.

Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului, având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.

Viitoarea reuniune de politică monetară a Băncii Rusiei este programată în 10 iunie.

Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Preşedintele Băncii Mondiale atrage atenţia asupra unei posibile recesiuni globale

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a sugerat recent că invadarea Ucrainei de către Rusia şi impactul acestui conflict asupra preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi asupra disponibilităţii îngrăşămintelor, ar putea duce la o recesiune globală, transmite Reuters.

La un eveniment găzduit de Camera de Comerţ a SUA, preşedintele Băncii Mondiale a explicat că Germania, a patra mare economie mondială, a încetinit deja semnificativ din cauza preţurilor mai ridicate la energie, iar reducerea producţiei de îngrăşăminte ar putea înrăutăţi condiţiile pe plan global.

"Dacă privim datele privind PIB-ul, este dificil acum să vedem cum am putea evita recesiunea", a declarat David Malpass, fără să prezinte estimări privind evoluţia economiei mondiale.

Malpass a apreciat că economia rusă şi cea ucraineană ar urma să înregistreze scăderi semnificative, în timp ce Europa, China şi Statele Unite se vor confrunta cu o încetinire a creşterii, conform Agerpres.

Cele mai afectate vor fi statele în curs de dezvoltare, din cauza lipsei îngrăşămintelor, a livrărilor de alimente şi de energie. "Ideea dublării preţului energiei este suficientă pentru a declanşa o recesiune", a avertizat preşedintele Băncii Mondiale.

Instituţia a înrăutăţit luna trecută previziunile privind creşterea economiei globale în 2022 la 3,2%, de la 4,1%, din cauza impactului războiului.

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a urcat cu 1,1% ieri, la ora locală 15.23, până la 2.366,03 puncte, iar RTS - denominat în dolari - a coborât cu 5%, la 1.177,52. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în urcare cu 0,8% la ora 15.23, atingând 273,50 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 1,7%, la 384,35 ruble. Titlurile grupului bancar Sberbank s-au depreciat cu 0,4%, la 123,67 ruble la ora 15.24.

-----------------------

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iunie era de 88 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut la 84,37 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.11 atingea 86,12 euro.

-----------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a urcat cu 0,5% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 114,57 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a crescut cu 0,6%, la 110,99 dolari barilul la ora locală 08.11.

Shell negociază cu un consorţiu de companii din India vânzarea participaţiei sale într-o centrală cu gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, pe care firma britanică a abandonat-o, din cauza invadării Ucrainei, spun surse citate de Reuters.

În februarie, Shell anunţa închiderea tuturor operaţiunilor sale din Rusia, inclusiv renunţarea la participaţia sa de 27,5% de la centrala cu gaz natural lichefiat Sakhalin-2.

-----------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 0,2%, la 1.849,60 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.09, cea spot - cu 0,4%, la 1.845,39 dolari/uncie.

-----------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a scăzut cu 1,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.10, ajungând la 11,27 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 1,6%, la 7,59 dolari/buşel.

Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, conform unor surse citate de Reuters.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. conform datelor la care am acces economia Rusiei va scadea cu un procent cuprins intre 17 si 32% pana la finalul lui 2022.

    deci: degeaba li se apreciaza rubla, degeaba au excedentul ala fioros de cont ca de fapt problema (caci e o problema masiva) se afla pozitionata in alta parte....  

    1. Din datele pe care le aveai pe 23 martie se încheia războiul cu o înfrângere umilitoare a Rusiei. Deși ai dat-o în bară într-un mod oaresice penibil, tot insiști să delectezi cititorii bursa cu predicțiile tale.

      Multă sănătate.  

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb