Dintre cele două oferte înregistrate la BNR pentru cumpărarea OTP Bank, se pare că Banca Transilvania se află în postura de favorită. Anumite probleme legate de nivelul preţului şi, nu în ultimul rând, situaţia din Rusia, i-au determinat pe cei de la Raiffeisen Bank să îşi reconsidere oferta, relatează Economica.net.
Potrivit sursei citate, chiar dacă Raiffeisen Bank rămâne în cursă, surse oficiale din BNR spun că Banca Transilvania este favorită pentru achiziţia OTP Bank.
După toate aspectele, OTP Bank trage de preţ pentru vânzarea băncii din România. Surse din sistemul financiar bancar arată că nivelul de preţ solicitat de grupul maghiar a fost peste suma pe care era dispusă Riaffeisen Bank să o ofere. În aceste condiţii, favorită pentru cumpărarea OTP Bank rămâne Banca Transilvania, arată sursa citată.
BNR a primit oferte de la Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru vânzarea băncii din România a OTP, aflată pe locul 10 după active.
OTP Bank România avea active de circa 20 de miliarde de lei la jumătatea anului şi ocupa locul 10 în piaţă.
OTP este evaluată de la 300 până la 400 mil. euro, la care s-ar adăuga rambursarea liniilor de finanţare către Budapesta. OTP Bank România are o cotă de piaţă de aproape 2%, înregistrând în ultimii 3-4 ani o creştere organică susţinută, potrivit sursei citate.
Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piaţă în primul rând cu ajutorul achiziţiilor. Grupul a cumpărat şi a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) şi Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacţiilor. De asemenea, a mai cumpărat şi Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată. La jumătatea anului avea active de 153 de miliarde de lei. Raiffeisen Bank nu a fost implicată în achiziţii majore recente în România. În 2001 a cumpărat Banca Agricolă şi în 2013 a preluat divizia de credite retail a CitiBank România. Raiffeisen România avea active de 66,8 miliarde de lei la jumătatea anului, mai precizează Economica.net.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.11.2023, 22:36)
A ajuns Orbanu la fundul sacului...incepe sa vanda din casa...sa vezi cand inchid nemtii fabricile de masini ICE din hungaristan "ce ma freamat, ce mai vuiet":-)
1.1. Dar (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de RO în data de 06.11.2023, 22:54)
De ce ar inchide nemtii fabricile din HU? Au drumuri, forta de munca ieftina, sunt in Schengen, vorbesc germana mai bine decat engleza… etc.
F probabil te-a luat gura pe dinainte, amice!
2. Creștere cotatie
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2023, 00:24)
Un alt motiv pentru care TLV a reușit o performanta istorica - a depășit cotația de dinainte de ex-date, ajustata cu 5 și ceva la suta, în doar 2 săptămâni.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2023, 00:28)
corect :))) dividendul este in buzunare si cotatia la nivel pre-dividend.