Bancherii îşi spun astăzi nemulţumirile

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iulie 2008

Bancherii se întâlnesc astăzi pentru a pune la punct o solicitare pe care s-o adreseze Băncii Naţionale referitoare la modificarea regulamentului privind creditarea persoanelor fizice, conform reprezentanţilor Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). În cursul acestei săptămâni, fiecare bancă în parte a trimis o scrisoare în care şi-a spus nemulţumirile referitor noul regulament, care este propus spre dezbatere până pe data de 31 iulie.

După ce se vor pune de acord asupra solicitării oficiale bancherii se vor întâlni marţi cu reprezentanţii Băncii Naţionale pentru a depune oficial solicitarea, ne-a declarat Petre Bunescu, vicepreşedinte al ARB.

Începând din data de 8 iulie când a fost publicată modificarea regulamentului, propusă spre dezbatere până la data de 16 iulie, bancherii au declarat în presă nemulţumirile şi au solicitat prelungirea termenului limită până când proiectul poate fi dezbătut. Banca Naţională a răspuns cerinţelor bancherilor, prelungind până în ultima zi a lunii iulie termenul de consultare a noului regulament.

"Oricine poate avea nemulţumiri dar trebuie să formuleze justificări concrete", a mai spus Petre Bunescu, aflat temporar la conducerea ARB pe perioada concediului lui Radu Graţian Gheţea.

Bancherii contactaţi de noi au spus că sunt nemulţumiţi de noul regulament considerând că introduce birocraţie suplimentară şi creează discriminări în piaţă.

Ultimul nemulţumit a fost preşedintele Volksbank care a spus că rezultatele modificării regulamentului nu vor consta în încetinirea consumului ci vor avea efecte negative asupra investiţiilor.

Preşedintele Bancpost Mihai Bogza a atras atenţia şi asupra faptului că regulamentul modificat va creşte discriminările băncile româneşti şi sucursalele băncilor din ţările membre UE care îşi defăşoară activitatea în ţara noastră.

Conform noului regulament băncile nu pot lua în calcul venituri mai mari cu 20% decât cele declarate fiscal în anul anterior, în cazul în care clientul nu prezintă documente care să ateste continuitatea noilor venituri. BNR a propus băncilor să evalueze consecinţele deteriorării condiţiilor din piaţă printr-o analiză a riscului pe baza informaţiilor anterioare, pe cel puţin 18 luni, utilizând cea mai ridicată rată a dobânzii, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei naţionale şi cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de instituţia de credit.

Pe de altă parte, băncile "trebuie să se asigure că terţele părţi utilizate în promovarea produselor de creditare" (de exemplu, brokerii de credite, n.r.) aplică aceleaşi proceduri pentru atragerea clienţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb