Băncile austriece, afectate de turbulenţele din Europa Centrală şi de Est (Reuters)

Elena Deacu
Internaţional / 16 ianuarie 2015

Legăturile de lungă durată ale băncilor austriece cu Europa Centrală şi de Est (CEE) le-au furnizat acestora profituri anuale atunci când s-au extins rapid în aceste state după căderea Uniunii Sovietice, se arată într-o analiză realizată vineri de Reuters.

Dar conflictul dintre Ucraina şi Rusia, turbulenţele politice din Ungaria şi ritmul redus de creştere din România le-au prins pe picior greşit şi le-au determinat să emită avertizări de profit.

Unele bănci îşi reduc acum prezenţa în regiune, potrivit Agerpres, care citează Reuters. UniCredit Bank Austria, grupul bancar cu cea mai mare expunere la CEE, a înregistrat în 2013 pierderi de 1,6 miliarde de euro, din cauza declinului afacerilor în Ucraina şi Kazahstan.

"Suportăm consecinţele şi am început în ultimii ani să ne optimizăm gradual portofoliile", a apreciat directorul general al UniCredit Bank Austria, Willibald Cernko.

Luna aceasta, Raiffeisen Bank International (RIB) a anunţat că toate afacerile sale din regiune sunt sub revizuire şi va decide până la mijlocul acestui an dacă va ieşi de pe o piaţă sau două.

Raiffeisen a avertizat recent că pierderile din 2014 ar putea depăşi 500 milioane de euro, dacă va trebui să-şi deprecieze activele din Rusia.

Situaţia din Ucraina i-a luat prin surprindere pe unii bancheri austrieci.

"Nu cred că ce s-a întâmplat în "Primăvara Arabă" se va întâmpla în Ucraina", a afirmat pentru Reuters un bancher care nu a dorit să-şi dezvăluie numele.

Raiffeisen, al cărei fost director general Herbert Stepic rămâne o sursă cheie de informaţii ţinând cont de contactele sale diverse în regiune, l-a angajat pe fostul ministru rus de Finanţe, Alexei Kudrin, în funcţia de consilier.

Dar banca a reacţionat cu întârziere la pericolul de pe piaţa din Rusia, afectată de corupţie, turbulenţe politice şi un sistem judiciar cu probleme.

Autoritatea de supraveghere a pieţei financiare din Austria a anunţat că a prevenit pierderi majore la unele bănci prin blocarea planurilor de expansiune către CEE, care pur şi simplu erau prea riscante. Totuşi, pentru unele bănci restricţiile au venit foarte târziu.

Hypo Alpe Adria, care a folosit garanţii de stat pentru a finanţa expansiunea în Balcani, a fost naţionalizată în 2009 pentru a preveni colapsul care ar fi provocat turbulenţe pe pieţele financiare din regiune.

Erste Group se aştepta la dificultăţi în Ucraina şi în 2012 şi-a vândut subsidiara din această ţară.

"Trebuie să ai curaj să-ţi asumi pierderi de pe urma investiţiilor", a apreciat directorul financiar Gernot Mittendorfer, adăugând că Erste a remarcat că Ucraina nu înregistrează progresele aşteptate spre integrarea în UE.

Deşi profiturile cumulate ale Erste sunt mai ridicate decât deprecierile de active pe care le-a efectuat în regiune, grupul a estimat pierderi record pentru 2014, de până la 1,6 miliarde de euro, din cauza dificultăţilor înregistrate în România şi Ungaria.

Mittendorfer a declarat că Erste a decis să nu intre pe piaţa din Rusia din cauza riscurilor politice, chiar dacă unii investitori au fost supăraţi de această decizie, din cauza profiturilor anunţate aici de rivalele Raiffeisen şi Bank Austria.

Raiffeisen şi-a exprimat deseori angajamentul faţă de Rusia, în timp ce şeful Bank Austria, Cernko, a declarat pentru Reuters: "Rusia rămâne o piaţă de bază pentru grupul nostru bancar. La începutul lui 2014 am luat măsuri pentru a ne apăra câştigurile, de aceea impactul deprecierii rublei ar trebui să fie limitat".

Bank Austria a înregistrat profituri de peste trei ori mai ridicate decât deprecierile de active efectuate în CEE şi a dat asigurări că nu există dubii privind strategia sa pe termen lung în CEE.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb