Indicele Dow Jones a atins un maxim istoric în 12 februarie 2020, de 29.551 puncte. La sfârşitul săptămânii trecute, cotaţia sa arăta o "corecţie" de 14% faţă de acel maxim, după o perioadă de şapte zile consecutive de scădere, dintre care două au fost de peste 1.000 de puncte (vezi graficul 1).
În ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, Dow Jones părea că se îndreaptă către o nouă cădere de 1.000 de puncte, însă tendinţa a fost inversată violent în ora dinaintea închiderii, pe fondul unei creşteri de peste 600 de puncte.
Aceasta a fost "amorsată" de un foarte scurt comunicat de presă al preşedintelui Federal Reserve. "Elementele fundamentale ale economiei SUA rămân puternice. Cu toate acestea, coronavirusul aduce o serie de riscuri pentru activitatea economică. Federal Reserve monitorizează cu atenţie implicaţiile sale pentru perspectivele economice şi vom folosi instrumentele noastre în mod adecvat pentru susţinerea economiei", a declarat Jerome Powell.
Ce poate face banca centrală americană? Să reducă dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază cât mai curând, după cum arată aşteptările de pe piaţă? Să anunţe un nou program pentru operaţiunile repo, care s-au derulat necontenit din septembrie 2019, dar care vor fi oprite în aprilie 2020?
În ceea ce priveşte operaţiunile repo, trebuie remarcat faptul că Federal Reserve nu a mai acoperit în totalitate cererea de lichiditate pentru operaţiunile cu maturitatea la 14 zile încă din 4 februarie 2020.
Să fie o coincidenţă că declinul principalilor indici bursieri din SUA a avut loc în acest context? Valoarea indicelui Dow Jones a atins un minim al ultimelor şase luni, în condiţiile în care a fost "ştearsă" toată creşterea accelerată din T4 2019 (vezi graficul 2).
Conform estimărilor analiştilor de la S&P Dow Jones Indices, preluate de CNBC, "valoarea" pieţelor de acţiuni globale a scăzut cu circa 7 trilioane de dolari din 19 februarie 2020, când s-a înregistrat nivelul record pentru indicele S&P 500, de 3.386 de puncte. Pieţele de acţiuni din
Statele Unite au "contribuit" cu 4,3 trilioane de dolari la pierderea globală.
Este uşor şi extrem de convenabil ca prăbuşirea pieţelor globale din ultima săptămână să fie pusă pe seama extinderii epidemiei de coronavirus la nivel mondial.
Reputatul analist american Martin Armstrong consideră că nu există o astfel de relaţie de cauzalitate, pornind de la o întrebare simplă: este posibilă o fugă a capitalurilor de pe pieţele americane, de teama coronavirusului, către pieţele unde deja există epidemia?
În momentul publicării întrebării pe blogul său, imediat după prima cădere de peste 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones de săptămâna trecută, prezenţa virusului nu era confirmată în Statele Unite.
Pentru Martin Armstrong, o explicaţie mai plauzibilă a prăbuşirii burselor internaţionale o constituie "revelaţia" investitorilor cu privire la un succes posibil al candidatului democrat Bernie Sanders nu doar în cursa internă a Partidului Democrat, ci şi în cursa pentru Casa Albă.
Teama s-a manifestat mai ales la nivelul investitorilor străini, care au reprezentat un element puternic de susţinere a creşterii principalilor indici americani în ultimele luni, pe fondul "căutării unui refugiu în faţa tendinţei de stânga tot mai pronunţate la nivel global".
Armstrong mai arată şi cum se poate ajunge la "ştergerea" efectivă a "valorii" dintr-o piaţă: "O prăbuşire are loc atunci când oamenii încearcă să vândă, dar nu există nicio ofertă de preţ".
Martin Armstrong a mai avertizat că "s-au acumulat presiuni asupra Federal Reserve sub forma crizei de pe piaţa repo din februarie 2020", iar "această criză repo poate conduce la o criză de încredere severă până în luna mai/iunie 2020".
Pe de altă parte, analistul Sven Henrich consideră că declinul brutal din ultima săptămână a fost determinat şi de faptul că "prin operaţiunile sale de lichiditate, Federal Reserve a mascat toate problemele de pe pieţe în ultimul an" şi a stimulat creşterea divergenţei dintre valoarea activelor financiare şi economia reală.
Pe fondul aşteptărilor privind o acţiune concertată iminentă a marilor bănci centrale, Henrich subliniază că "acestea riscă o pierdere completă a controlului", în condiţiile în care şi-au epuizat "muniţia" prin intervenţiile repetate pentru "rezolvarea" problemelor pieţelor, indiferent de dimensiunea acestora.
"Tipărirea banilor nu va conduce la repornirea liniilor de producţie şi nu va determina liniile aeriene să-şi reia cursele", a subliniat Henrich.
O opinie similară a prezentat Richard Fisher, fost preşedinte al Federal Reserve Bank of Dallas între 2005 şi 2015, la televiziunea CNBC.
"Piaţa a ajuns dependentă de largheţea Federal Reserve", a declarat Fisher, dar a venit momentul ca "banca centrală americană să nu mai intervină la orice semnal de criză".
Despre generaţia actuală a managerilor financiari, Fisher a subliniat că "a văzut doar o stradă cu sens unic, iar acum este normală starea de nervozitate", însă a pus sub semnul întrebării necesitatea aplicării "unor doze suplimentare din drogul banilor ieftini şi abundenţi", în condiţiile în care "banii sunt deja ieftini şi din abundenţă".
Dar dacă banii ieftini şi abundenţi reprezintă un drog, iar producerea şi traficul drogurilor "clasice" sunt aspru pedepsite de autorităţi, pornind de la teribilele efecte individuale şi sociale, de ce este "tolerată" dependenţa de banii ieftini şi tiparniţele băncilor centrale?
Oare efectele sociale şi individuale nu sunt infinit mai grave, având în vedere că sunt afectaţi toţi membrii societăţii în prezent şi este puternic subminat viitorul generaţiilor tinere?
Într-un interviu acordat revistei Der Spiegel la sfârşitul săptămânii trecute, profesorul Nouriel Roubini a declarat că epidemia de coronavirus poate fi mai gravă decât criza financiară din 2008 şi estimează o cădere de 30% - 40% pentru pieţele de acţiuni globale până la sfârşitul anului curent. "Trump va pierde în mod sigur alegerile", a mai prognozat Roubini.
Dincolo de toate aceste prognoze, mai mult sau mai puţin apocaliptice, nimeni nu poate ignora faptul că decalajul dintre aparenţa pieţelor financiare şi realitate din economia reală s-a transformat într-o prăpastie în ultimii ani, iar "închiderea" acesteia nu poate fi evitată, ci doar amânată.
În 1927, Felix Somary, economist şi bancher austriac cu o deosebită influenţă asupra politicilor economice şi financiare din prima jumătate a secolului trecut, a fost întrebat de John Maynard Keynes ce îşi sfătuieşte clienţii. "Să se protejeze cât mai bine în faţa viitoarei crize şi să evite pieţele", i-a răspuns Somary şi l-a contrazis pe renumitul economist, care a afirmat că "nu vom mai avea prăbuşiri în timpul nostru".
Pentru Somary prăbuşirea era inevitabilă deoarece "decalajul dintre aparenţă şi realitate" era prea mare, iar căderea burselor din 1929 a fost doar primul pas dintr-un proces dureros de "convergenţă".
Acum, după aproape un secol de la prognoza lui Felix Somary, trebuie să constatăm că superlativele din dicţionare nu sunt suficiente pentru a descrie prăpastia dintre aparenţă şi realitate, iar corecţia dureroasă va fi pe măsura iresponsabilităţii autorităţilor din perioada euforiei alimentate cu bani ieftini.
"Prăbuşirea va veni ca urmare a decalajului dintre aparenţă şi realitate". (Felix Somary, economist şi bancher austriac, într-o conversaţie cu J.M. Keynes în 1927)
1. Poate fi doar o corectie
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 02.03.2020, 06:42)
Daca acceptam teoria celor trei valuri putem spune ca am depasit doar primul val. Totul depinde de evolutia covid-19 luna asta. Criza va veni decat in momentul in care cei ce pot influenta decisiv piata vor fi pregatiti sa o faca.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2020, 08:14)
Reputatul economist Martin Armstrong cum il descrie Calin Rechea. Iata ce scrie Wikipedia despre el, cu rezerva ca este posibil sa fie vorba despre alta persoana : „Martin Arthur Armstrong (born November 1, 1949) is an American self-taught[1] economic forecaster who uses his own computer model based on pi. He spent 11 years in jail for cheating investors out of $700 million and hiding $15 million in assets fr om regulators.[1] ”.
1.2. Nu vinde gogoși bucatarului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Claussius în data de 02.03.2020, 08:43)
Tot pe Wikipedia spune ca a fost condamnat ca a acoperit pierderi de bani cu alți bani. Și cred ca este cel mai în măsura sa recunoască practica și la nivel macro. Cred ca recunoaște si pedeapsa acestei practici. Schema practicata nu merge la infinit. O lovitura de corecție cândva va fi aplicata. Problema de obicei este: când?
1.3. esti istet , bravo (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 02.03.2020, 21:49)
imi place de tine, ai vazut ce altii nu au vazut :)
da, exista sanse sa fie un a-b-c corectiv.
eu urmaresc SP500 ...daca sparge 2561 (in cash, nu futures) it's bye-bye .... e miscare impulsiva, in 5 valuri. Sub 2561 ar sparge ultimul suport al unui canal valid din 2012 sau 2013 cred.
Si eu zic ca din 2561-2570 sare dupa aia fix in 3656 - ultima frontiera inainte de o piata bear REALA (pe care abia o astept)
1.4. lasa wiki, sunt mizerii acolo (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 02.03.2020, 21:51)
armstrong e meserias... face o treaba buna
nu e cazul sa fie glorificat si transformat in icoana , a mai dat-o in bara de cateva ori .... dar ce a descoperit e real.
2. Normalitate
(mesaj trimis de Anonim în data de 02.03.2020, 08:23)
Seria de articole de anul trecut,pe care le-ați publicat si pe care unii cititori le-au desconsiderat, au încercat sa avertizeze cititorii de consecințele politicilor infracționale ale băncilor centrale. Pentru a păstra aparenta stabilitate economică si pacea socială, acestea au intervenit in schimbarea regulilor naturale ale piețelor libere pe principiul cererii si ofertei, distorsionand criminal mecanismul .Mecanismul natural era acela de a corecta ciclic excesele prin eliminarea jucătorilor din piață, care nu erau viabil economic ,inovativ si productivi.
Teoria monetară modernă pornită din viziunile lui M.Keyns a alimentat in ultimii ani avantul socialismului in spatiul lumii occidentale bazate pe reguli capitaliste. Socialismul deși sună frumos in teorie este o otravă ptr.societate si progres.Atunci când iei de la cei care muncesc si dai la cei care stau ,pentru a obține votul, pentru a păstra o pace socială falsă prin legi permisive pentru delicventi si nedrepte pentru cei corecti,suplimentand artificial veniturile celor ce stau ,distrugi in timp mecanismul progresului. Acest semnal al corectiei pe burse este doar un prim avertisment al neîncrederii investitorilor in politicile accctuale.Este primul pas spre o schimbare care va veni cu siguranță după 2030 și va sterge socialismul , așa cum a făcut-o in zona europei de est. Tot ceea ce au încercat băncile centrale si au reușit, a fost doar o fereastră de timp care ar fi oferit rezultat dacă s-ar fi implementat reforme reale.Nu s-a întâmplat asta si cât de curand vine scadența.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de STATY în data de 02.03.2020, 09:09)
ASA ESTE DOMNULE , AVETI PERFECTA DREPTATE !!! SOCIALISMUL ESTE ECHIVALENTUL UNUI CANCER PULMONAR , CARE INFECTEAZA , SI DISTRUGE !!! DIN PACATE , IN ROMANIA , MAI SANT INCA CATEVA MILIOANE BUNE DE OAMENI , CARE AL PROMOVEAZA NEINCETAT , SI CARE SUSPINA DUPA EL !!! SI ACUM AUD OAMENII , VORBIND IN JURUL MEU : DACA DADEA CEAUSESCU , MANCARE LA OAMENI , NU L-AR MAI FI DAT NIMENEA JOS , SI IN ROMANIA AR FI CURS , LAPTE SI MIERE !!! OARE ???? CU EL IN CONTINUARE , LA CONDUCERE , ROMANIA AR FI AJUNS , UN FEL DE CUBA , A EUROPEI , O CIUDATENIE DE TARA , NICI COMUNISTA , NICI CAPITALISTA !!! DE FAPT , NICI ACUMA , NU SE STIE CE E !!! DUPA MINE , VIITORUL , NU SUNA BINE !!!
2.2. Raspuns 2.1 (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 02.03.2020, 09:32)
Din păcate drogul nemuncii este puternic si oamenii odată învățați cu el devin dependenți si-l transmit mai departe ca pe un coronavirus(haz de necaz).Am vorbit cu un prieten din Canada, unde au socialiști la putere si mi-a descris un experiment social: au dat un venit bun unor persoane care sa le asigure un trai decent in speranta ca scăpați de griji vor deveni mai creativi ptr.societate. Aiurea, au devenit niște putori care s-au îndreptat spre alcool si droguri si nu au mai vrut sa reia munca la terminarea experimentului. Din păcate doar o societate bazate pe reguli dure poate ghida umanitatea spre progres. America așa sa născut ca mare putere.Singurul venit era din muncă. Nimănui nu i-a pasat ca cineva moare de foame din lene.
Așa cei ce aveau nevoie de mână de lucru o gaseau,astăzi nu mai găsești pe nimeni dispus la munci necalificate ptr.ca au un venit care sa le asigure tupeul sa refuze munca.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2020, 09:44)
Stie cineva unde a disparut comentatorul The Brute, cel care la fiecare postare ataca „prin reducere la absurd” Erste Bank , BCR si pe dl . Treichl ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 02.03.2020, 09:46)
Românii se aseamănă cel mai mult cu americanii,fiind de altfel una din comunitățile cele mai prospere din state si dând personalități marcante națiunii americane.De accea avem cea mai mare emigrație din lume după o alta aflată în război, dar ai noștri au plecat sa muncească acolo unde munca e plătită si drepturile respectate.De ce majoritatea românilor sunt apreciati ca muncitori foarte harnici afară si in țară nu?
Ptr.ca o clasă politică criminală instaurată in 47' sa perpetuat la putere si după '89 si schimbându-si hainele și-au perpetuat năravul, profitând de toleranța prostească a acestui popor.
3.1. Chill... ai rabdare bre! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vali în data de 02.03.2020, 21:53)
stai calm ca ii gatuim curand, ici acasa...
4. FED nu trebuie sa scada dobanda
(mesaj trimis de Vali în data de 02.03.2020, 21:45)
daca FED mai intervine mult cu scaderea dobanzilor pentru a pansa situatia pietelor de capital ...va dovedi ca e fix in aceeasi capcana mizerabila in care sunt BOJ si ECB (Bank of Japan si European central bank) fata de piata bondurilor care efectiv nu mai exista dupa atatea interventii si cumparari directe efectuate.
Daca FED intervine dovedeste ca e o sclava minimala .... marea surpriza e daca pe 18 Martie FED NU SCADE DOBANZILE ! Asta ar fi ceva super-puternic ... ar fi socul socurilor! AR FI DOVADA CA USA ARE PIETE FINANCIARE LIBERE!
4.1. Speranta (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Anonim în data de 02.03.2020, 22:48)
Am început sa visez piețe libere. Oare mai există?
4.2. ma intreb dar abandonez (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 02.03.2020, 23:24)
si eu imi pun intrebarea asta.... dar cand incep sa construiesc argumentatia ma apuca depresia si abandonez.
de fiecare data.
Eu sper sa mai existe. Asa cum sper ca Mos Craciun exista.
p.s. .... dar vai! Elitele care nu accepta redistribuirea puterii in moduri mai soft sau mai hard... Si mascheaza totul cat de bine pot ele!
4.3. Casino Royale (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 03.03.2020, 17:47)
E groasa rau.Fed a micsorat dobanda inainte de mitingul din18.Sunt disperati rau,pietele nu mai sunt libere.Avem dovada.