Băncile centrale renunţă tot mai mult la rezervele în dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2007

Un studiu realizat de "Central Banking Publications" arată că băncile centrale îşi diversifică deţinerile, preferând euro şi lira sterlină

Băncile centrale îşi diversifică din ce în ce mai mult rezervele, ceea ce înseamnă că acestea îşi reduc deţinerile în dolari, potrivit unui studiu realizat în perioada septembrie-decembrie 2006, de "Central Banking Publications" Ltd., la solicitarea "Royal Bank of Scotland Group" Plc, a doua bancă din Marea Britanie. Analiza arată că Italia, Rusia, Suedia şi Elveţia au efectuat "ajustări majore" în privinţa deţinerilor de valute străine, fiind favorizate în acest sens lira sterlină şi euro. De asemenea, China intenţionea­ză să-şi administreze rezervele într-un mod mai activ. "Băncile centrale sunt deschise atunci când vine vorba de rezerve, recunoscând diversificarea acestora în vederea îmbunătăţirii câştigurilor şi a reducerii dependenţei faţă de o singură monedă", declară Sean Callow, strateg principal în cadrul "Westpac Banking" Corp. din Singapore. Callow a adăugat: "Nu există nicio îndoială în privinţa diversificării, ceea ce înseamnă că băncile îşi vând deţinerile în dolari".

Specialiştii consideră că aceas­tă diversificare ar putea face mai dificilă finanţarea deficitului de cont curent al SUA. Acest deficit a crescut până la nivelul record de 255,6 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2006. În această perioadă, rezervele mondiale ale băncilor centrale erau formate în proporţie de 65,6% din dolari, potrivit cifrelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Sondajul mai sus amintit a fost realizat pe un eşantion de 47 de bănci centrale, dintre care 19 au anunţat că şi-au redus deţinerile în dolari. Numai zece dintre acestea şi-au majorat deţinerile în moneda SUA. De menţionat că 21 dintre băncile supuse analizei şi-au majorat rezervele în euro, comparativ cu şapte care şi-au micşorat aceste deţineri. Nouă bănci centrale şi-au majorat deţinerile în lire sterline. Cele 47 de bănci centrale au, împreună, rezerve de 1.500 miliarde de dolari.

Potrivit datelor FMI, în perioada octombrie 2005-septembrie 2006, băncile centrale au cumpărat valută de 36,2 miliarde de dolari. Din cele 47 de bănci, 36% au făcut schimbări majore în strategia proprie de investiţii.

Ieri dimineaţa, dolarul a fost tranzacţionat la 1,3182 unităţi /euro pe piaţa din Londra, de la 1,3166 unităţi/euro la finele săptămânii trecute. Lira sterlină a avut o cotaţie de 1,9625 dolari, de la 1,9633 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb