Băncile germane au redus creditarea transfrontalieră către regiunile mai slabe de la periferia zonei euro, cu circa o cincime din ianuarie până în mai, şi în prezent este la cel mai scăzut nivel începând din 2005, arată datele băncii centrale din Germania, potrivit Financial Times. Între ianuarie şi sfârşitul luni mai, băncile germane au tăiat creditarea netă către Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania cu 55 de miliarde de euro, la 241 miliarde de euro, arată o analiză a datelor Bundesbank, realizată de grupul Morgan Stanley.
Băncile din Germania şi Franţa se află, de la mijlocul anului 2010, într-un proces de reducere a expunerii faţă de zona euro, dar ultimele date indică o accelerare. Împrumuturile nete ale băncilor germane pentru Italia, de exemplu, au coborât cu 25% în primele cinci luni, comparativ cu un declin de numai 7% pentru întreg anul trecut.
Schimbarea reflectă temerile că dezmembrare a zonei euro va conduce la controlul capitalului în ţările care părăsesc uniunea monetară, precum şi presiunile de reglementare exercitate asupra băncilor pentru reducerea dependenţei de piaţa financiară şi pentru creşterea corelării creditării cu depozitele deţinute local.
"Suntem îngrijoraţi că balcanizarea pieţelor bancare va reprezenta o limitare pentru creditare, recuperare economică şi va vi o sursă de instabilitate sistemică", a afirmat Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley, citat de Mediafax.
Statistici privind creditarea pe fiecare ţară nu au fost disponibile în cazul băncilor franceze, dar potrivit Morgan Stanley creditarea faţă de restul zonei euro a scăzut cu circa 50% comparativ cu aprilie 2010 şi a ajuns la 489 miliarde de euro la sfârşitul lunii mai.