• Suma de bani de care ar putea beneficia băncile este, în prezent, sub un miliard de euro
Suma de bani pe care băncile o vor câştiga de pe urma măsurii adoptate de Banca Naţională a României (n.r. reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor în valută cu o scadenţă reziduală mai mare de doi ani) nu poate fi stabilită foarte exact, deoarece până pe 24 mai, data de la care hotărârea intră în vigoare, băncile îşi pot modifica structura scadenţelor, ne-a explicat domnul Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR.
"Depinde foarte mult de ce se întâmplă până pe 24 mai deoarece băncile pot să-şi modifice unele scadenţe până atunci", ne-a declarat domnul Croitoru.
Domnia sa ne-a mai precizat că în statică, analizând situaţia actuală, suma care va intra în piaţă ca urmare a deciziei BNR este sub un miliard de euro.
Valoarea a fost confirmată şi de domnul Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul BNR.
Această sumă a fost precizată chiar din ediţia de ieri a ziarului BURSA, deşi numeroase ziare s-au întrecut în a afişa pe prima pagină valori cât mai mari, chiar de 3 - 4 miliarde de euro.
BNR a redus rezervele minime obligatorii în valută pentru a sprijini finanţarea pe termen lung şi a reduce disconfortul băncilor, dar şi cu scopul de a încuraja creditarea. Astfel, băncile vor putea utiliza pentru creditare câteva sute de milioane de euro în plus.
Măsura luată de Consiliul de Administraţie al BNR, în şedinţa de politică monetară de ieri, va intra în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2009.
În prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii stabilite de BNR este de 18% din pasivele din lei şi de 40% din cele în valută, iar rezervele aferente pasivelor în valută ale băncilor sunt incluse în rezervele internaţionale ale României, administrate de BNR.