Băncile vor putea să opteze pentru menţinerea rezervelor obligatorii în euro, pentru resursele atrase exprimate în această monedă, şi în dolari pentru mijloacele băneşti exprimate în moneda americană, potrivit unei circulare emise recent de către Banca Naţională. Pentru mijloacele băneşti în alte tipuri de valute, băncile pot să aleagă între menţinerea rezervelor minime obligatorii în euro sau în dolari. Pînă în prezent, băncile trebuiau să îşi menţină rezervele obligatorii în valută fie în euro, fie în dolari, opţiune pe care o au şi în continuare.
Bogdan Baltazar, preşedintele Consiliului de Administraţie al BRD - GSG, ne-a explicat: "Este o reglementare de flexibilizare a sistemului rezervelor minime obligatorii, care trebuie salutată. Ea nu are implicaţii la nivelul costurilor băncilor. Mai multe bănci au solicitat această schimbare. Problema rămîne nivelul «atroce» al remunerării rezervelor".
Rezervele minime obligatorii reprezintă partea din resursele atrase de către bănci pe care acestea trebuie să le menţină în conturi deschise la Banca Naţională. Rata rezervelor minime obligatorii este de 18% la resursele în lei şi de 25% la cele în valută. Dobînzile la care Banca Naţională remunerează rezervele minime obligatorii sînt de 6% la lei, 0,75% la dolari şi 1% la euro.