Băncile nu vor să renunţe la comisionul de interogare sold

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 septembrie 2017

Băncile nu vor să renunţe la comisionul de interogare sold
  • document ataşat Băncile care nu percep comision la ATM
    apasă aici pentru a descărca.

    Băncile refuză să renunţe la comisionul pe care clienţii sunt obligaţi să-l achite pentru operaţiunea de interogare sold, la bancomat.

    Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis un amendament la proiectul de lege din Camera Deputaţilor, care prevede, printre altele, şi eliminarea acestui comision.

    Iniţiativa legislativă prevede, la art. 5, alineatul 6, că lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi care fac obiectivul unui comision la nivel naţional "nu va cuprinde serviciile utilizate de consumatori pentru interogarea conturilor lor de plăţi, servicii pentru care nu se percep comisioane". ARB a solicitat, printre altele, eliminarea alineatului 6 din cadrul art. 5, menţionând că "acest paragraf excede prevederile Directivei UE/92/2014".

    Înainte de vacanţa parlamentară, senatorii au votat, în plen, eliminarea comisionului de interogare sold, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

    Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, industrii şi servicii din Senat, a scris, atunci, pe pagina sa de Facebook: "Am reuşit să mai îndreptăm un abuz al băncilor în relaţia cu clienţii! Comisionul de interogare a soldului a fost eliminat! Sigur că e un pas mic, dar e un pas înainte!" Senatorul liberal ne-a precizat că sumele plătite de consumatori la bancomate pentru interogarea soldului nu sunt spectaculoase, dar sunt "jenante şi nedrepte".

    Prevederea apare ca amendament la proiectul de lege 116/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază. Această iniţiativă legislativă urmăreşte transpunerea unei directive europene, iar amendamentul referitor la comisionul perceput de bănci pentru interogarea soldului a fost depus de senatorul Zamfir.

    Conform expunerii de motive, "pentru elaborarea noii legislaţii europene, s-au avut în vedere:

    - lipsa transparenţei şi a comparabilităţii comisioanelor, precum şi dificultăţile în materie de schimbare a conturilor de plăţi, fapt care creează obstacole în calea dezvoltării unei pieţe pe deplin integrate, contribuind la o concurenţă slabă în sectorul serviciilor bancare cu amănuntul (...);

    - lipsa unor măsuri uniforme cu caracter obligatoriu la nivelul Uniunii Europene în cazul schimbării conturilor, fapt ce a condus la practici şi măsuri divergente la nivel naţional;

    - obstacolele pe care le întâmpină consumatorii la deschiderea unui cont de plăţi în străinătate;

    - faptul că nu toţi consumatorii au acces la un cont de plăţi, fie pentru că acest lucru le este refuzat, fie pentru că nu le sunt oferite produse adecvate".

    Textul expunerii mai menţionează că proiectul se aplică acelor conturi prin care consumatorii pot cel puţin să depună fonduri într-un cont de plăţi, să retragă numerar dintr-un cont de plăţi şi să execute, respectiv să primească operaţiuni de plată, inclusiv transferuri de credit, către şi de la terţi.

    Actul normativ mai stipulează obligativitatea stabilirii unei liste a celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi, în listă urmând a fi incluse cel puţin 10 şi cel mult 20 dintre cele mai reprezentative servicii care fac obiectul unui comision.

    Amendamentul ARB menţionat mai sus nu este singurul depus de Asociaţie la acest proiect de lege.

    Consultaţi, în documentul ataşat, lista cu băncile care nu percep comision la ATM, potrivit FinZoom.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb