Numărul instituţiilor de credit cu capital străin care derulează operaţiuni de private banking în Elveţia a scăzut de la începutul anului trecut, în condiţiile în care ţara pare că va elimina secretul bancar, precum şi pe fondul creşterii costurilor generate de înăsprirea reglementărilor de capital, potrivit Bloomberg, care citează Asociaţia Băncilor Străine din Elveţia.
Numărul băncilor elveţiene cu capital străin a scăzut la 129 la finele lunii mai, de la 145 la începutul anului trecut.
Activele în administrare ale acestor instituţii s-au diminuat cu 25% în ultimii cinci ani, la 870,7 miliarde franci elveţieni (921 miliarde dolari), odată ce clienţii şi-au retras banii sau au plătit taxele aferente veniturilor nedeclarate, ascunse în Elveţia.
Centru global de private banking prin tradiţie, Elveţia îşi pierde rapid acest statut din cauza campaniilor derulate de SUA şi Germania împotriva evaziunii fiscale realizate prin transferul averilor în conturi secrete offshore, în aşa-numitele paradisuri fiscale.
Printre băncile care au renunţat deja la operaţiunile de private banking din Elveţia se numără "Lloyds Banking Group" din Marea Britanie, "Banco Santander" din Spana, "Commerzbank" din Germania şi "ING Groep" din Olanda. În cele mai multe cazuri, activele acestor bănci au fost preluate de instituţii cu capital local.
În următoarea perioadă ar putea avea loc noi ieşiri. HSBC, cea mai mare bancă de servicii private cu capital străin din Elveţia (după valoarea activelor), ar putea vinde o parte din operaţiunile elveţiene. Totodată, compania italiană de asigurări "Assicurazioni Generali" SpA vrea să înstrăineze "BSI Group", bancă de servicii private din Lugano, cu o existenţă de 140 de ani.
Anul trecut, "Julius Baer Group" din Elveţia a preluat operaţiunile de management al averilor derulate de "Bank of America Merrill Lynch" în afara SUA.