Băncile străine, din nou în centrul atenţiei în cazul "Parmalat"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 august 2005

Un grup de avocaţi a cerut, la finele săptămînii trecute, trimiterea în instanţă a conducerii a cinci bănci străine, pentru rolul pe care acestea l-ar fi avut în prăbuşirea grupului "Parmalat", declară surse judiciare, citate de agenţiile de presă străine. Potrivit acestora, magistraţii au cerut judecătorului Cesare Tacconi să cheme în judecată 13 bancheri şi o companie de administrare a activelor pentru că ar fi ajutat grupul să inducă în eroare investitorii. Printre acuzaţi se numără oficiali ai "Citigroup", "Morgan Stanley", "Deutsche Bank", UBS şi "Nextra". Audierile urmează să înceapă în luna septembrie.

La scurt timp după declanşarea falimentului "Parmalat" (decembrie 2003), reprezentanţii băncilor au negat că ar fi procedat greşit în privinţa colapsului "Parmalat". În schimb, la finele săptămînii trecute, după apariţia informaţiei, reprezentanţii acestora au refuzat să facă vreun comentariu. Doar cei de la UBS au declarat că nu au primit nici o notificare oficială şi nu au nici o dovadă că angajaţii băncii ar fi procedat incorect.

Cei 13 directori ai celor cinci companii, cu excepţia unui angajat al "Credit Suisse First Boston", au fost acuzaţi de procurori că ar fi furnizat informaţii false care au afectat preţul acţiunilor companiei. O astfel de faptă se sancţionează cu pînă la zece ani de închisoare.

Pe de altă parte, "Parmalat" a înaintat o plîngere în care acuză agenţia de evaluare "Standard & Poor's" că i-ar fi dat un calificativ de credit ce nu ar fi reflectat problemele grave ale grupului. S&P a acordat "Parmalat" calificativul investiţional pînă cu o săptămînă înainte de falimentarea grupului. Ulterior, S&P a coborît calificativul la gradul la care nu se recomandă nici un fel de investiţie în grupul "Parmalat". Un purtător de cuvînt al "Standard & Poor's" a declarat că plîngerea nu a fost adusă în atenţia agenţiei. Grupul "Parmalat", aflat în prezent sub administrare, urmează să fie din nou listat anul acesta, după ce îşi va amortiza datoriile de 12 miliarde de euro, prin preluare de acţiuni. Noii acţionari ai "Parmalat" vor fi o serie de bănci. Potrivit instrucţiunilor de relistare, băncile străine vor deţine mai mult de 10% din "Parmalat", după tranzacţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb