Băncile ungare sunt gata să acopere cea mai mare parte a costurilor programului guvernamental de sprijinire a celor care au luat credite în valută, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei băncilor din Ungaria, Mihaly Patai, după discuţii cu Guvernul de la Budapesta, informează Wall Street Journal, citat de Agerpres.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei băncilor din Ungaria, Agnes Suto, a precizat că au fost elaborate două propuneri pentru a veni în sprijinul celor care au credite în valută, propuneri care includ o combinaţie între conversia în forinţi a creditelor în valută, subvenţionarea dobânzilor şi un curs de schimb limitat.
Mihaly Patai a adăugat că planul băncilor ar urma să se întindă pe o perioadă de mai mulţi ani şi ar îndeplini cererile Guvernului vizând o reducere drastică a ratelor lunare care trebuie plătite de debitori. "Potrivit propunerilor noastre, sistemul bancar ar urma să suporte o mare parte din povară, bugetul de stat o parte mai mică iar clienţii ar urma să suporte cea mai mică parte a costurilor", a apreciat Mihaly Patai. Acesta a refuzat însă să comenteze dacă propunerile băncilor au puncte comune cu ideea avansată luni de Banca centrală care includea o conversie în forinţi a ratelor lunare la un curs preferenţial de 180 de forinţi pentru un franc elveţian.
Cabinetul de la Budapesta urmează să evalueze astăzi propunerile băncilor. Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Gabor Orban, a declarat că programul de sprijinire a celor care au luat credite în valută va fi lansat până la finele anului.
Mulţi cetăţeni ungari au credite ipotecare în valută, în principal în franci elveţieni şi euro. Premierul Viktor Orban a acuzat băncile că nu au explicat destul de clar riscurile creditelor în valută şi a lansat mai multe scheme de sprijinire a debitorilor precum posibilitatea rambursării anticipate a creditului şi fixarea cursului de schimb la rambursarea datoriilor până în 2017. În ambele cazuri cursul de schimb a fost fixat la un nivel semnificativ mai mic decât cursul de pe piaţă.