Condiţiile restrictive impuse de Banca Naţională asupra creditelor ipotecare şi, prin extensie, şi asupra celor imobiliare, au obligat băncile comerciale să găsească noi soluţii care să faciliteze accesul cît mai multor persoane la astfel de împrumuturi.
Limitarea ratelor de rambursat la numai 35% din veniturile nete ale familiei solicitantului (faţă de 50% cît acceptau unele bănci înainte de luna februarie) a restrîns puternic numărul persoanelor capabile să obţină un credit ipotecar/imobiliar. "Creşterea duratei de creditare a fost singura alternativă. Dacă băncile nu ar adopta astfel de măsuri, volumul creditelor s-ar putea diminua", a afirmat ieri doamna Ani Cîrstea, directorul direcţiei credite din cadrul "Volksbank", în cadrul unei conferinţe de presă. Soluţia găsită de bancheri diminuează, într-adevăr, ratele de rambursat. Pe de altă parte, însă, acordarea de credite imobiliare pe o durată mai lungă de timp, accentuează problema atragerii resurselor financiare cu scadenţe cît mai mari, problemă cu care deja se confruntă sistemul bancar. În aceste condiţii, este foarte probabil ca băncile cu expunere mare pe acest segment de piaţă să contracteze linii externe de finanţare cu care să susţină acordarea de credite ipotecare/imobiliare. Conducerea "Volksbank România" a anunţat deja că negociază cu "Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare" şi "Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft mbH" (DEG) încheierea unor acorduri de refinanţare pentru susţinerea activităţii de creditare imobiliară.
Pentru moment, "Volksbank România" este prima instituţie de credit care anunţă, în urma intrării în vigoare a normelor BNR, că majorează durata de rambursare a creditelor imobiliare.