Bani europeni pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor

G.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 mai 2019

Comisia Europeană a aprobat, ieri, acordarea unui sprijin de 8,2 milioane de euro pentru regiunea de Nord-Est a ţării noastre, puternic afectată de inundaţiile din vara anului 2018. Propunerea Comisiei Europene de mobilizare a asistenţei financiare prin Fondul de solidaritate include, pe lângă România, Austria şi Italia. Toate aceste ţări au avut de suferit ca urmare a dezastrelor naturale care au avut loc în anul 2018.

Sprijinul financiar propus pentru cele trei state este de aproape 294 de milioane de euro.

Responsabilă de Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat: "Un dezastru poate lovi în orice moment. Nu putem preveni întotdeauna acest lucru, însă putem reduce daunele şi, cel mai important, putem contribui la protejarea cetăţenilor noştri. Îmi doresc ca acest sprijin de 8,2 milioane de euro din Fondul de solidaritate să ajute la reducerea poverii financiare căreia regiunea de Nord-Est a trebuit să-i facă faţă pentru a acoperi costurile de urgenţă şi operaţiunile de recuperare după inundaţiile din vara trecută. La Sibiu, ne-am angajat să rămânem uniţi la bine şi la greu, să dăm dovadă de solidaritate în vremuri dificile şi să fim mereu unii alături de ceilalţi. Prin decizia luată, întindem o mână de ajutor României, Austriei şi Italiei".

Pe 7 septembrie 2018, Guvernul a trimis Comisiei Europene(DG Regio) o solicitare pentru sprijin financiar prin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, pentru regiunea Nord-Est, de departe cea mai afectată de inundaţiile din vara anului 2018. Apoi, pe 9 octombrie 2018 autorităţile de la Bucureşti au trimis o cerere revizuită, ce a avut nevoie însă de clarificări. Guvernul Dăncilă a transmis către DG Regio toate informaţiile solicitate în decembrie 2018.

În urma precipitaţiilor abundente căzute în perioada de la jumătatea lunii iunie până la începutul lunii august 2018, au fost raportate distrugeri semnificative ale infrastructurii, terenurilor agricole şi locuinţelor în şase judeţe ale regiunii Nord-Est, cu precădere în Neamţ, Bacău şi Suceava. Autorităţile au estimat costurile operaţiunilor de salvare şi protecţie civilă la aproape 295 de milioane de euro.

Suma de 8,2 milioane euro va putea fi folosită pentru decontarea cheltuielilor publice eligibile aferente operaţiunilor de urgenţă şi a lucrărilor de reabilitare pentru înlăturarea pagubelor produse de inundaţii în regiunea "Nord-Est", în perioada 16 iunie - prima decadă a lunii august 2018, pentru următoarele tipuri de operaţiuni de urgenţă prevăzute de Regulamentul FSUE, respectiv:

a) repunerea în funcţiune a infrastructurilor şi a instalaţiilor în domeniile energiei, apelor şi apelor uzate, telecomunicaţiilor, transporturilor, sănătăţii şi învăţământului;

b) furnizarea de cazare temporară şi finanţarea serviciilor de salvare pentru satisfacerea nevoilor populaţiei afectate;

c) securizarea infrastructurilor de prevenţie şi măsurile de protejare a patrimoniului cultural;

d) curăţarea zonelor afectate de catas-trofă, inclusiv a zonelor naturale, în concordanţă, după caz, cu abordările centrate pe ecosisteme, precum şi refacerea imediată a zonelor naturale afectate, în scopul evitării efectelor imediate provocate de eroziunea solului.

Beneficiarii finali pot fi unităţile administrativ-teritoriale din zonele afectate precum şi entităţile publice care utilizează/administrează fonduri publice şi/sau patrimoniu public şi care funcţionează în subordinea/coordonarea sau după caz, în cadrul/sub autoritatea ministerelor de linie, care au efectuat oricare dintre tipurile de operaţiuni eligibile menţionate anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb