Bani europeni pentru renovare clădiri şi instalare sisteme fotovoltaice

A.F.
Comunicate de presă / 1 octombrie

Bani europeni pentru renovare clădiri şi instalare sisteme fotovoltaice

România este beneficiara Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C16. REPowerEU, Investiţia 7. Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a gospodăriilor, AXA 1.

Prin măsurile de renovare propuse şi/sau instalarea sistemelor fotovoltaice se urmăreşte asigurarea unei reduceri a consumului anual de energie primară de minimum 30% în comparaţie cu starea existentă înainte de renovare. Sistemul fotovoltaic poate avea şi stocare, totul în limita a 20.000 de euro per gospodărie, cu un buget total de aproape 300.000.000 euro sub formă de vouchere, adică pentru 14.851 locuinţe.

Categoriile de activităţi eligibile finanţate prin voucher, în cadrul acestui apel de proiecte, sunt:

Izolarea termică a pereţilor exteriori şi a faţadei, inclusiv lucrări de finisare; înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre şi uşi; izolarea termică a acoperişului şi/sau a planşeului.

Instalarea sistemelor fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu o capacitate netă de cel puţin 3 kW, pentru consum propriu, care sunt conectate la reţeaua naţională de distribuţie.

Realizarea Raportului de expertiză tehnică a clădirii, realizarea Raportului de audit energetic, întocmirea Certificatelor de performanţă energetică (iniţial şi final).

Pentru faza 1, care începe pe 24 octombrie 2024, beneficiarul final este persoana fizică, respectiv persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minime.

Problema este că aceste persoane trebuie să fie consiliate/îndrumate şi să facă cererile la anumite Ghişee unice de eficienţă energetică - GUEE, ghişee naţionale care ar fi trebuit înfiinţate de şi pe lângă Consiliile Judeţene, în conformitate cu prevederile OUG nr. 92/28.06.2024.

Numai că... surpriză! La data când scriu acest articol, ele nu prea... există.

Legat de sistemele fotovoltaice, la fel ca şi în cazul Programului Casa Verde 2024, sunt permise nişte panouri fotovoltaice de puteri mici şi eficienţă redusă, în concordanţă cu tehnologia de acum 15 ani.

Mai mult, şi în mod asemănător, la capitolul acumulatori se specifică clar că se pot folosi acumulatori Plumb-Acid (tehnologie toxică în anumite condiţii şi de acum 165 de ani), care pot emana gaze toxice precum dioxidul de sulf (SO₂) sau alte gaze cu sulf, dacă bateria este deteriorată sau supraîncărcată. Aceste gaze sunt toxice şi pot cauza iritaţii la nivelul căilor respiratorii şi al ochilor în spaţii neventilate.

Un alt pericol care poate apărea la aceste tipuri de acumulatori este emanaţia hidrogenului (H₂) - gaz extrem de inflamabil, produs atunci când bateria este încărcată. Dacă se acumulează în spaţii închise, poate reprezenta un risc de explozie.

În ghidul elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu se specifică statutul noilor beneficiari ai sistemelor fotovoltaice. Sunt ei prosumatori sau nu?

A.P.C.E. nu doreşte să fie instalate astfel de acumulatori în casele românilor şi nici astfel de panouri cu o tehnologie veche, pe bani europeni.

A.P.C.E. îşi exprimă dorinţa de a împărtăşi pro bono expertiza noastră în acest domeniu, în interesul viitorilor prosumatori, inclusiv în a formula către MIPE aspecte de ordin tehnic pentru a îmbunătăţi acest ghid.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb