"Bank of America" cumpără 9% din "China Construction Bank"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2005

Iniţial, banca americană plăteşte 2,5 miliarde de dolari pentru această participaţie, iar ulterior, în cadrul unei oferte publice, va prelua acţiuni de 500 de milioane de dolari

Bank of America, a doua bancă din Statele Unite, va plăti 3 miliarde de dolari ca să cumpere o participaţie la "China Construction Bank", devenind astfel instituţia străină care realizează cea mai mare investiţie de pe piaţa de profil a Chinei. "Bank of America" investeşte 2,5 miliarde de dolari pentru 9% din banca chineză, iar ulterior, tot în acest an, va plăti 500 de milioane de dolari pentru achiziţia, prin ofertă publică iniţială, a altor titluri. În prima fază, "Bank of America" va cumpăra acţiunile "Construction Bank" în valoare de 2,5 miliarde de dolari de la "China SAFE Investments", cel mai mare acţionar guvernamental al băncii. "Construction Bank", a treia instituţie creditoare din China, intenţionează să obţină 5 miliarde de dolari din oferta publică amintită.

"China este o piaţă pe care banca americană nu-şi poate permite să o piardă", declară Bryan Yip, administrator de fonduri la "Standard Life Investments" Ltd. din Hong Kong. În opinia sa, investiţia este potrivită pentru oamenii de afaceri americani. La rîndul său, Mark Batty, din cadrul societăţii de administrare "PNC Advisors" Philadelphia, susţine că această achiziţie este o oportunitate pentru "Bank of America", instituţie care nu mai poate realiza o achiziţie majoră în SUA, astfel că alternativa potrivită este să se extindă pe pieţele internaţionale.

Preşedintele "Bank of America", Kenneth Lewis, spune: "Investiţia este menită să creeze beneficii pe termen lung, prin parteneriatul cu una din cele mai bine poziţionate bănci din China - economie cu o puternică expansiune. În schimb, vom oferi < Construction Bank > beneficiul experienţei noastre în zone precum managementul riscului, emisiunea de carduri de credit, serviciile consumer banking şi cele de trezorerie".

"Bank of America" are o opţiune care îi permite să-şi majoreze la 19,9%, în următorii cinci ani şi jumătate, cota deţinută la "China Construction Bank". De la începutul acestui an, acţiunile "Bank of America" au scăzut cu 1,2%. În prezent, un titlu al băncii valorează peste 46 de dolari.

"Construction Bank" a trecut printr-un proces de reorganizare în ultimii ani, iar începînd cu luna decembrie 2003 a angajat directori independenţi. La momentul respectiv a primit un sprijin guvernamental de 22,5 miliarde de dolari pentru reducerea creditelor neperformante. La finele anului 2004, proporţia acestor credite a fost de 3,92%, în scădere de la 9,25% la sfîrşitul anului precedent.

Pe piaţa financiară a Chinei, cel mai important investitor străin este banca britanică HSBC. Aceasta a achiziţionat, anul trecut, 20% din "Bank of Communications", a cincea instituţie creditoare din China, plătind 1,75 miliarde de dolari. Totodată, banca britanică deţine participaţii la "Ping An Insurance Co." şi "Bank of Shanghai". "Citigroup", cel mai mare prestator mondial de servicii financiare, controlează 4,6% din "Shanghai Pudong Development Bank".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb