BANK OF CYPRUS ROMÂNIA RĂMÂNE ÎNCHISĂ ŞI ASTĂZI Depozitele Bank of Cyprus România, mutate la Marfin Bank

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 aprilie 2013

Depozitele Bank of Cyprus România, mutate la Marfin Bank

UPDATE 19:30:

Banca Naţională a României (BNR) informează că astăzi Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a hotărât transferul unei părţi din activele şi pasivele de la sucursala Bank of Cyprus (BoC) către MARFIN BANK România, conform unui comunicat de presă.

UPDATE 16:17:

Banca Centrală a Ciprului a confirmat, pentru ziarul BURSA, că a aprobat transferul depozitelor şi a unor active ale Bank of Cyprus România către Marfin Bank.

---

UPDATE 14:00:

Marfin Bank va prelua depozitele sucursalei din România a Bank of Cyprus, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei.

De asemenea, Marfin Bank, filială a Popular Bank of Cyprus, va prelua şi lichiditatea şi creditele de retail care acoperă valoarea pasivelor.

Bank of Cyprus intră, astfel, sub incidenţa legistaţiei româneşti.

Marfin Bank România va fi capitalizată cu 20 milioane euro.

Amânarea cu încă o zi a deschiderii sucursalei locale a Bank of Cyprus a fost necesară pentru ca BNR să finalizeze studiul de impact cu privire la transferul de active şi pasive.

Ziarul BURSA a anunţat încă de ieri posibilitatea transferului depozitelor Bank of Cyprus România către Marfin Bank România.

---

Update 08:18: Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a decis prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) şi astăzi, se arată într-un comunicat de presă emis de bancă.

---

Clienţii Bank of Cyprus România - şi conturile blocate, şi buni de plată la ANAF

Cazul suspendării operaţiunilor sucursalei din ţara noastră a Bank of Cyprus a ridicat semne de întrebare cu privire la situaţia companiilor care au deschise conturi la instituţii de credit şi care trebuie să-şi plătească dările către stat.

În condiţiile în care clienţii nu pot derula operaţiuni la ghişeu sau prin mijloace electronice (internet banking), aceştia nu pot achita obligaţiile la bugetul de stat. Reprezentanţii ANAF au declarat, la solicitarea ziarului BURSA, că "problematica nu intră în sfera de competenţă a instituţiei".

Ordonanţa de Guvern 92/2003, privind Codul de procedură fiscală, prevede că doar contribuabilii sunt răspunzători, din punct de vedere legal, în caz de întârziere mai mare de trei zile la plăţile efectuate prin decontare bancară. Astfel, aceştia vor trebui să suporte dobânzile şi penalităţile aferente întârzierii la plată.

Recuperarea acestor sume de la bancă revine tot respectivelor persoa-ne juridice.

Legislaţia în vigoare nu oferă protecţie persoanelor juridice care trebuie să efectueze plăţi către bugetul de stat prin decontare bancară, în cazul în care instituţia de credit la care au deschise conturi ar avea operaţiunile suspendate. Potrivit Hotărârii de Guvern 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu modificările şi completările ulterioare, problematica nu intră în sfera de competenţă a acesteia, ne-au declarat oficialii insituţiei.

Nedecontarea de către unităţile bancare a sumelor cuvenite bugetului general consolidat, în termen de trei zile lucrătoare de la data debitării contului unei persoane juridice, nu exonerează firma de obligaţia de plată a sumelor respective şi îi sunt percepute dobânzi şi penalităţi de întârziere, potrivit Ordonanţei de Guvern 92/2003, privind Codul de procedură fiscală. "Pentru recuperarea sumelor datorate bugetului şi nedecontate de unităţile bancare, precum şi a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, plătitorul se poate îndrepta împotriva unităţii bancare respective", se arată în aceeaşi ordonanţă.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a adoptat recent o lege conform căreia a scăzut plafonul pentru tranzacţiile pe care persoanele juridice sunt obligate să le deruleze prin bănci, de la 10.000 de lei la 2.000 lei.

De când sucursala autohtonă a Bank of Cyprus (BoC) şi-a sistat operaţiunile la data de 1 aprilie, persoanele care au conturi la această instituţie, fie fizice sau juridice, sunt limitate la retragerea a maxim 4.000 de lei de la bancomatele băncii. Cu excepţia situaţiilor excepţionale, precum ajutoarele de înmormântare sau cazurile de spitalizare, BoC România nu a onorat alte plăţi către clienţii săi. Plata salariilor de către o firmă nu constituie o conjunctură extraordinară, dar societăţile care au cont la sucursala băncii cipriote au putut efectua plăţile aferente salariilor, dacă au avut bani în cont, ne-au declarat reprezentnaţii băncii.

Banca Centrală a Ciprului (Central Bank of Cyprus - CBC) a decis luni seară prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei din România a BoC cu încă două zile. Dacă, săptămâna trecută, oficialii sucursalei locale a instituţiei de credit cipriote declarau că aceasta ar fi trebuit să îşi reia activitatea pe 23 aprilie, în condiţiile în care o sistaseră în prima zi a lunii, luni seară, domniile lor au anunţat că suspendarea BoC va continua până astăzi.

Surse bancare ne-au declarat că, probabil, suspedarea activităţii BoC din România va continua cel puţin încă o săptămână.

Totuşi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a precizat la rândul său că situaţia BoC România a fost soluţionată, dar că nu poate da mai multe detalii: "Nu pot să spun care este soluţia. (...) Ce pot să spun este că soluţia este deja găsită şi aceste două zile sunt necesare pentru proceduri tehnice. Toate depozitele de la această sucursală vor intra, începând cu 25 aprilie, sub incidenţa legii române. (...) Înţeleg foarte bine îngrijorările şi nerăbdarea oamenilor care au bani la aceas-tă bancă, dar nu pot să spun mai mult".

Reuniţi în urmă cu două săptămâni la Dublin, Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au discutat legea privind rezoluţia bancară, care ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2015 şi care vizează utilizarea tuturor pasivelor băncilor aflate în dificultate, mai puţin a depozitelor garante de până în 100.000 euro, pentru recapitalizarea acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb